A Dal – Harmadik elődöntő

A Dal az idén Bécsben megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatója. A rangos nemzetközi versenyre minden ország egy versenyzőt nevezhet. A Dal elődöntőiben adásonként tíz-tíz fellépő csillogtathatja meg tehetségét élőben, az MTVA színpadán.

A műsort a Funzine csapata élőben közvetíti a helyszínről ma este is, az utolsó elődöntőn! Tartsatok velünk, mindjárt kezdődik A Dal, és az est végére kiderül, hogy ki az a utolsó hat zenész, aki a zsűri és a közönség szerint is alkalmas lehet Magyarországot képviselni. 


22:24 – A továbbjutó nem más, mint a…

Jaj mi nagyon izgulunk! A továbbjutó A Spoon! Amin nem is csodálkozunk, hiszen interjúztunk velük. The impact is real! Most így rázhatják a fejüket:

Köszönjük hogy velünk tartottatok, jövő héten megint találkozunk!


22:23 – KI AZ, AKI HATODIKKÉNT TOVÁBBJUTOTT?


És ki kapott esélyt arra, hogy Magyarországot képviselje Bécsben?

22:19 – Hiányérzet


Csiszár Jenőnek két hiányérzete van a továbbjutók listájával kapcsolatban: “Proof of Life és a Spoon”. A többiek kíváncsiak meg reménykedőek, a nézőknek pedig már csak egy percük van beleszólni a műsor folyásába!

22:15 – Következik a STÁRvendég!


A színpadon Magyarország number one alternatív rock zenekara, a Kiscsillag. Általában akusztikus felállásban szokott Lovasi András és zenekara fellépni, most viszont ott áll mögöttük egy egész hadseregnyi komolyzenész (a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara), és hát meg kell hagyni, hihetetlenül jól áll nekik!

22:05 – A továbbjutók


Na szóval, lement mindenki, következzenek hát a biztos továbbjutók!

Sorrendben: Boggie, Wolf Kati, Gájer Bálint, Mujahid Zoli és az Other Planet!

22:03 – Spoon: Keep Marching On


Marci – A magyar One Direction tagjait is elkaptuk egy gyors kérdezz-felelek erejéig, amiben a srácok megvallották nekünk a szám igazi üzenetét, mégpedig hogy a barátságnak milyen fontos szerepe van az életükben, és hogy egymást segítve jutottak el odáig, ahol most vannak, valamint Bécsig is így szándékoznak elmasírozni.

Jómagam hűséges One Direction katonaként picit kritikusan állok a Spoonhoz, de ebben a műfajban Magyarországon még nem sokan alkottak maradandót, a srácok viszont egész közel álltak hozzá ezzel a dalukkal.

Ádám – Én tényleg nem akarok mindig felismerni egy másik dalt, de az Edward Shape & The Magnetic Zeros Home című szerzeménye csak beugrott az agyamba. De! Legalább a fiúk szépen énekelnek és üvölt róluk, hogy tényleg jóban vannak, vagyis az egész nagyon kedves és már csak a tinilányok miatt is tarolna Bécsben.

Jöjjenek a pontok! Amiknek a száma 38!


21:55 – Wolf Kati: Ne engedj el

Marci – A ‘Szerelem miért múlsz?’-t egy jó barátom anno sikeresen megutáltatta velem egy Balatonig tartó autóút során: ha nem hallottam az előadásában harmincszor a két óra leforgása alatt, akkor egyszer sem. A ‘Ne engedj el’-nek már nem jósolok hasonló jövőt, a karaoke-kompatibilitás hiánya azonban nem feltétlen jelent negatívumot, sőt! Wolf Kati egy nagyon rádió-pozitív, energiától és érzelmektől duzzadó produkciót tett le ma este az asztalra, határozottan magukat dobogtatták a lábaim.

Ádám – És a színpadon máris itt van Wolf Kati, aki az eddigi egyik legjobb dalt vitte az Eurovízióra. A refrén kellően lüktető – az intrónál mellesleg Alanis Morisette ráncolhatta a homlokát – és az egész dalt tényleg rádióba találták ki, Kati pedig egészen elképesztően jól énekel. Bár ezen aztán nem lepődünk meg. Igazi finom popdal, a műfaj minden finomságával és klasszikus összetevőjével.

Már a zsűri pontoz, én pedig mellesleg dúdolom a dalt. Rúzsa Magdi szerint ez a legnagyobb sláger a műsorban. Záporoznak a pontok, összesen 45 pont, ezzel Kati már biztosan középdöntős!

Hurrá!


21: 44 – Other Planet: Untold Story

Marci – A ma esti Editors-pótlék. A dal egy el nem mesélt történetet mesél el, de sajnos a “spooky” szó ismételt használata miatt magára a sztorira nem sikerült figyelnem. Egyébként eléggé nyolcvanas évek/Tears for Fears-hangulata volt a számnak, ami még javára is válhatott volna a dalnak, ha akár csak egy picit is fülbemászóra (és eredetire) sikerült volna.

Ádám – Ismét ismerős dallamok, kicsit az egész dal olyan mint egy nem is annyira megremixelt Wicked Game. Nem is nagyon tudok nagyon mit mondani, mert elkezdett a fejemben menni a Wicked Game és az a jelent, amiben összejött Rachel és Ross. Ha ez menne Bécsbe, szerintem nem nagyon kellene gondolkodnunk azon, hogy miként rendezzük meg 2016-ban Budapesten.

Csiszár szerint az a fontos, hogy a nézők megismerték a fiúkat és nagy jövőt jósol nekik. Hurrá, Csiszár is a Wicked Game-et jegyző Chris Isaakról beszél, ezek után nekem is a zsűriben a helyem! Pierrot szerint a fiúk nagyon másolatok, minden a Wicked Game-re hajaz ez pedig bizony “ciki” – a pontok ettől függetlenül hullanak. A fiúk összesen 42 pontot kaptak, ezzel biztos tovább jutnak.

Vajon Madonna és Beyoncé után most Chris Isaak is szúrósan néz a képernyőre?


21:37 – Gájer Bálint: That’s How It Goes


Gájer Bálinttal is sikerült pár szót váltanunk:

Négy táncos lesz mellettem és két vokalista, gyakorlatilag csak hölgyek társaságában fogok színpadra lépni. Bízok benne, hogy tudok majd figyelni is a produkcióra! Egy nagyon vidám dalról van szó, swinges hangszerelésű szerzemény, igyekeztünk minél több pozitív energiát beletenni. Az üzenet egyszerű, mindig a jelenre kell koncentrálni. Gyakran vagyunk fent és lent, de mindig fel kell állni, bárki is próbál minket ebben akadályozni. Hozzuk ki mindenből a maximumot!


Marci – A magyar Michael Bublé kész Las Vegas-t varázsolt a Dal stúdiójából, az este első igazán pörgős performanszát leszállítva. Gájer végig elemében volt, élvezte a dal minden másodpercét, a megjósolt maximumot pedig tényleg kihozta a számból.

Ádám – Csak annyit mondanék, hogy nálam ez a dal abszolút favorit, úgyhogy nagyon izgulok Bálintért, aki az interjúnk során is tényleg elképesztően jófej volt. Nézzük a pontokat! Bálint összesen 40 pontot szerzett, ebből 8 a nézőktől van, vagyis Gájer úr jelenleg 2-ik helyen áll, tehát Bálint biztosan középdöntős. Még jó, hogy izgultam!


21:25 – Keresztes Ildikó: Hazám hazám

Marci – Bevallom, én sosem bírtam igazán Keresztes Ildikó magyar rock-istennőt, de ezzel a produkcióval most semmi bajom nem volt. A hangszerelése valami kilencvenes évekbeli Disney rajzfilm betétdalát juttatta eszembe, amiben sikerült annyira elmerülnöm, hogy a szövegre nem is nagyon figyeltem, pedig a zsűri kommentjei alapján kellett volna – ugyanis elég sok bajuk volt vele.

Ádám – Na egy ember, akit nem kell bemutatni senkinek, talán a fodrászának, mert ez a frizura annyira nem az igazi. Bár itt nem is ez számít. Ha már előkerült Woodstock, én ezt a dalt tudom elképzelni egy arról szóló dokumentumfilm zenéjeként. MERKEL EGY HÁZ! – Kapta meg a sértést Ildikótól a német kancellár. De elég a gonoszkodásból, Ildikó hangja elképesztő ismét, valóban az egyik legprofibb énekesnőnk, aki – és ez fontos – elő is tudja adni a szerzemény minden-minden, de tényleg minden szavát.

Ildikó körül minden kerek, ennek pedig nagyon örülünk. Pierrot szerint a dal legnagyobb ellensége az idő, nem lehetett ennyi idő alatt elárulni mindent a témáról, amit kifejt. Phillipnek is a szöveg a mumus, amit bár megtölt Ildikó személye, de ez most nem elég. Nézzük a pontokat! 37 pont, ami elég csinos, ebben mellesleg a nézők 8 pontja sokat segített.


21:15 – Fool Moon: It can’t be over

Marci – Szerintem Rácz Gergő ‘Bennünk a világ’ című dala a kortárs magyar popipar egyik legjobb alkotása, az acapelláért meg a Glee és a Pitch Perfect óta odavagyok. Valamiért viszont eddig egyetlen eredeti acapella számnak sikerült meghódítania a szívemet úgy, mint egy feldolgozásnak, az átkot pedig a Fool Moon-nak sem sikerült megtörnie. Kár, kár.

Magdi szintén nagy rajongója a műfajnak, a varázslatot viszont ő sem érezte! Csiszár Jenő szintén magával érzi a problémát – egyszerűen nem tud mit kezdeni a stílussal.

Ádám – Jön a Spoon, akiknek remek színpadi produkciója van, amitől pedig Beyoncé szájából esik ki a popcorn éppen és ragadja meg Jay-Z kezét, hogy “nézz már oda János!”, mert ezt bizony egyszer már eljátszotta. De mit nekünk Beyoncé! A fiúk acapellája és színpadi összehangoltsága igazán szívmelengető. Nem tudom mennyire való viszont Bécsbe, bár én Boggie után erről már nem is nyilatkozom, mert megint írhatok a végén szomorú szmájlikat meg kínosokat.

Jenő nem tud mit kezdeni a stílussal egy ilyen versenyben. Tán csak mert hang van benne? Nézzük a pontokat! Összesen 32 pont, a továbbjutáshoz gyengécske.

Mellesleg most így pontok után elmondom, hogy én meg ezt a szerzeményt éppen hogy Eurovíziósnak találtam.


21:08 – Boggie: Wars For Nothing

Marci – Boggie a vietnami nászútjáról hazatérve dobbant fel a Dal színpadára békét hangsúlyozó dalával. A címből is kitűnik, hogy Boggie nem az eredetiséggel kívánt hódítani, viszont gyönyörű hangjából és a kellemes dallamból kiindulva még össze is lehetett volna hozni valami versenyképes számot. Mondjuk ha angol helyett magyar nyelven énekel – mert angolul már sajnos túl sokszor hallottunk ilyet, magyarul viszont még talán esélye is lett volna Bécsben (amivel természetesen a dal univerzális jellegétől lett volna megfosztva, de hát valamit valamiért).

Ádám – Boggie vietnámi nászútról jött, úgyhogy mi már nem csak a hangjára és a Billboard-os helyezésére vagyunk irigyek. Boggie hangja ismét remekel és egészen elképesztően jó a társadalmi üzenetek és számok megjelenése a háttérvetítőn – Madonna ha nézi a dalt, most biztos azt mondja hogy “már megint inspiráltam” és hát miért ne nézné A Dalt?! – csak a dal maga… Kicsit túlságosan is altató jellegű. Fontos a társadalmi üzenet, de talán nem Bécsbe való. Bár menő lenne ezzel nyerve.

Phillip le van nyűgözve, egy kolléga egy másik médiumtól pedig megsúgta, hogy “Ez nem is Eurovíziós dal, hanem Woodstock-féle nyitó dal”. Phillip is folytatja a társadalmi téma boncolását Ukrajnával. Rúzs Magdi Pink MR. Presidentjéhez hasonlítja a szerzeményt és teljesen igaza van. Rúzsa Magdi már menne haza, mert szerinte meg is van A Dal. 46 ponttal Boggie biztos továbbjutó.

Most nagyon kínosnak érzem, hogy én nem tartom eurovíziós szerzeménynek. Szomorú szmájli helye. Kínos szmájli helye. Jó, menjen ő!


20:58 – Proof Of Life: Hol a határ


Marci – Csak szerintem beszédhibás az énekes? Stílusilag eléggé meghatározhatatlan dalról van szó, amivel picit visszatükrözi korunk skizofrén rádiósikereit, csak sajnos mindenféle egyéni íz nélkül – állítólag rock-stepnek hívják a szám műfaját. A rap-betét nem csak nekem, de Pierrotnak is fájt. Csiszár Jenő ma esti kulcsjelzője a “rádiós” lesz.

Pierrot: hat pont, Rúzsa Magdi fordított hat pont (9), Csiszár Jenő 9 pont, Rákay Philip 6 pont, a nézőktől pedig 7, vagyis összesen 37 pont jött össze a PoL csapatának.

Ádám – Húha, legtöbbször az a baj, hogy szinte mindegyik dalról eszembe jut egy másik dal – arról pedig amúgy egy megint másik – és itt is erről van szó. Okos panelekből összepakolt okos dal, ami bár jól működik, de félő, hogy nem elég érdekes ahhoz, hogy Bécsben tényleg üssön. Az énekes viszont kellően beleéli magát az énekelésbe az arcjátékát figyelve. A rockstepbe pedig beleillik a rockvilla is!

Pierrot szerint nem kell a rapbetét, Csiszár pedig örül az új hangnak. De jöjjenek a pontok! 37 pont, vagyis Zoli egyelőre vezet, reméljük ez így is marad, mert eddig ő volt a legjobb.

20:45 – Mujahid Zoltán: Beside You

Zolit az adás előtt sikerült elkapnunk, megkérdeztük tőle, hogy miről szól a dala:


“Ez egy nagyon nehéz dolog mert egy kedves barátnőmről szól, aki nagyon súlyos beteg és pont most kaptam rossz hírt róla, úgyhogy nagyon el vagyok érzékenyülve, többször is a könnyeim küszködtem a nap során. A dalom arról szól, ha bajban vagyunk, mindig jó, ha tudunk valakire támaszkodni. Remélem sikerül pozitív energiákat átadnom a dallal és ez majd elér a barátnőmhöz is!”

Marci – A színpadkép és a jelmezek egy Coldplay videoklipet juttatnak eszembe. Magdi szerint is fiúzenekaros hangulata volt a performansznak – bár ő inkább a Take That!-et jelölte meg az inspiráció forrásaként. Philip nyolc pontot dobott zolinak, Pierrot beváltva ígéretét 9 pontot adott a perzsa énekesnek, Magdi szintúgy, Csiszártól hat pontot, a nézőktől pedig hetet gyűjtött be.

Ádám – Zoli dala az egyik legjobb dal a mezőnyben, pont az a fajta rádióbarát szerzemény, ami nem tűnik el, hanem kiemelkedik, mert van benne erő – és nem is kevés. Plusz Zoltán tényleg kihasználja a hangját, a dal pedig kihasználja a “refrén” fogalmát. Muszáj továbbjutnia, Zoltán barátnőjének pedig jobbulást – reméljük a szerzemény majd tényleg erőt ad!

Rúzsa Magdi csak gratulálni tud, én pedig maximálisan egyetértek vele. Phillips szerint kicsit sok volt Zoltán viselkedése, amit mi túlságosan nem érzünk. De jöjjenek a pontok! Összesen 39 pont, ami könnyen elég lehet a továbbjutáshoz!

 


20:40 – Péter Barbara: Listen To The Universe

Marci – Péter Barbara 10 éve van a szakmában, a nagyközönség 2010-ben ismerhette meg a Megasztár révén. Rendszeresen kölcsönzi hangját rajzfilm figuráknak.

Ez viszont az angol kiejtését nem nagyon fejlesztette, egy angol nyelv dal esetében meg ha nem is gáz dolog az ilyesmi, piros pontot azért mégsem ér. A NASA-s kosztümök arra már inkább érdemesek, és a dalszöveggel sincsenek nagy gondok, bár ezzel a címmel simán lehetett volna valami elszállósabb, méreteiben kozmikusabb számmal is jelentkezni (mondjuk egy ilyennel). Azért már két piros pontot is adtam volna DOKTOR Péter Barbarának.

Csiszár szerint a dal félig Boggie, félig Miley Cyrus, így se sikerült Péter Barbi hangjának áttörni a… a valamit. Nem árulta el, hogy mit kellett volna áttörnie. Pierrot a dal egysíkúságát emelte ki – az ő füle nagyon belefáradt a háromperces dalba.

Az este első fellépője, a NASA-ruhás, rajzfilmfigura-szinkronista ügyvédnő összesen 30 pontot gyűjtött be produkciójával.

Ádám – Először is leszögezném, hogy nekem a hölgy a bemutatkozó videójában rendkívül szimpatikus volt, de meg kell jegyeznem, hogy első baráti tanácsom az lenne számára, hogy menjen el angol tanárhoz, mert a kiejtés nagyon nem az igazi, és ez Bécsben rendkívül kínosan sülhet el. A dal teljesen rádióbarát szerzemény, viszont az a fajta, ami eltűnik a többi dal között. Bármilyen tiszta hangja van is az énekesnőnek és bármilyen menő is a NASA-ruha, ez a dal nem igazán Eurovízió-erejű.

Csiszár szerint ő a legjobb hangú ügyvédnő, viszont fronténekesnőként nem jött át a hang. Pierrot nem foglalkozik a ruhával, ő csak kedvességet hallott és kis egyhangúságot.


20:32 – Szeret nem szeret?


Marci – Pierrot azt mondja, hogy számításai alapján ma este lesz a leginkább vajszínű – csakis szívének kedves dalokra számít. Magdi szerint is az eddigi legerősebb elődöntő várható, Csiszár Jenő pedig egyenesen odáig ment vallomásában, hogy kijelentse: fejében már össze is állt a döntő mezőny! Philip lesz a mérleg nyelve?

20:29 – Szolgálati közlemény

Ádám – A büfé megint varázslatos, bizony, “csak kérni kell és adnak” – a sajtósokat ismét tejben-vajban füröszti az MTVA. A Dal miatt viszont annyira izgulok, hogy a vérnyomásom és szívem érdekében kétszer is átgondoltam, hogy igyak-e kávét!


20:24 – Vettétek?


Aki szemfüles volt, az az előbb elkaphatta a Funzine szpotot. Reméljük mindenki felvette VHS-re!

20:17 – Meteo

Figyelem figyelem! Az éppen most zajló időjárás jelentés szerint holnap jön a hidegfront! Viharossá fokozódó szél, kiterjedt hófúvás a Dunántúlon, komoly odafigyelést érdemlő légmozgás. Javulásra a hét közepétől lehet számítani.


20:10 – Süsü!

A Funzine csapatot ma este Ádám és Marci képviselik! És Süsü!

Már itt is vagyunk a stúdióban, pogácsákkal és koffeinnel készülünk a hosszú, de eseménydúsnak ígérkező estére.


20:00


Ma este színpadra lép:

  • Wolf Kati
  • Keresztes Ildikó
  • Mujahid Zoli
  • Gájer Bálint
  • Spoon
  • Other Planet
  • Proof Of Life
  • Fool Moon
  • Boggie
  • Péter Barbara