A Dal – Első Középdöntő

22: 23 – A negyedik továbbjutó: a SPOON!


22:21 – A biztos továbbjutók


Szabó Ádám, Boggie és Mujahid Zoli biztosan döntősök. Vajon kit juttat tovább a közönség?

Ádám: Imádom mindhárom döntőst, most kiderül mennyire imádom a teljes csapatot. Tényleg izgulok. Nagyon. Nem viccelek. Nem cinikus vagyok.

Dobpergés dobpergés dobpergés.

Szomorú vagyok, de gratulálok a Spoonnak, így tovább fiúk, jók vagytok. És cseppet sem One Direction! Jövő héten újra itt!


Szeretünk Timi! A taxiban sírni fogok!

22:18 – Pankastic! ÉS TÓTH VERA!


A Panktastic is várja a szavazatokat. A háttérben Tóth Vera. Ő is várja a szavazatokat.


22:16 – Shilling for Spoon

A magyar Beatles negyede. Ők is várják a szavazatokat! Hulljanak a voksok, mint a macik a színpadra!


22:15 – Szerkesztőségi közlemény

Ádám: emlékezzünk meg a szavazás alatt a New Level Empire-ről is, akiket olyan beszólás ért, amit nehezen fogunk elfelejteni és amitől Pierrot sokak kedvence lett. Zola arckifejezése fotónkon éppen a szituációhoz illő lehet.


22:11 – Intim Torna Illegál


A Dal színpadán nagy zenekari kísérettel az Intim Torna Illegál csapata adja elő a Mindenkinek igaza van című dalt. Mi addig picit újratöltődünk feketekávéval.

22:04 – Közönségszavazás START!

Innentől kezdve egy perce van az ötödik zsűritagnak, azaz a közönségnek, hogy szavazatukkal megsegítsék kedvencüket, ezzel még egy esélyt adjanak számára.

Ádám: Remekek a továbbjutók és nagyon-nagyon-nagyon nagy hajrá Antal Timinek, akiről nem is értem, hogy miért nincs már most a középdöntőben.

Még egyszer egy képes illusztráció, hogy kire kell szavazni szerény kedves véleményem szerint. Persze nagy-nagy hajrá mindenkinek!


21:55 – New Level Empire – Homelights


Következzék az este utolsó produkciója, de előtte: az este utolsó interjúja!

Milyen változásokat eszközöltetek?

Alapvetően nyüansznyi változtatásokról van szó,  az is inkább vizuálban, a hangban kevesebb. A hangnál a változásokat a néző akkor venné észre, ha egymás után meghallgatná az első és a mostani felvételt. Ez dinamikai változás, a verse egy kicsit jobban alá van pakolva, a refrén jobban durran, mert az múltkor akkorát nem durrant. Vizuálban sokkal keményebb a fényjáték, az előző kicsit puhára sikerült, úgyhogy azt mindenképpen szerettük volna megváltoztatni. A színpadi megjelenésünk jobban szét lett húzva, én magam pedig basszusgitárt ragadok. Ez az elődöntőben kimaradt, de a most kicsit rockosabbra veszem a kritikát

Volt valami meglepő a zsűri kritikájában?

Abban lepődtünk meg, hogy a zsűri kritikát nem fogalmazott meg. Phillip mondott annyit, hogy nagyon szeret minket és hogy a tavalyi dal jobban tetszett neki. Pierrón mosolygunk, hogy hozza a rosszfiú stílust, valakinek ezt a balhét el kell vinni, de nekünk ez jól jött, mert e nélkül nem bízhattuk volna a saját sortunkat a közönségre. Mindenképpen jobb hogy így történt.

Van akit nagyon vártok?

Nekem nagy kedvencem a mezőnyben Szabó Ádám, egy nagyon jó előadó, mindenkit meglephetett és jó a dala. Az hogy mennyire eurovíziós, nem lehet meghatározni, ilyen alapon bármelyik lehet az. Boggie-nál több a marketing, mint a dal, a vizuálban is a világbékét  hangsúlyozzák. Ez eléggé Eurovízió-kompatibilis. Viszont tény, hogy Boggie megérdemelné, hogy Magyarországon is elismerjék, ne csak külföldön. És magunkat várom a legjobban.

Marci: A vonósok és az erősebb refrén jót tettek a dalnak, még mindig egy kellemes, rádióbarát és nagyon trendi számról van szó, ami azért mégsem teljesen alkalmas arra, hogy Magyarországot képviselje az Eurovíziós Dalfesztiválon, de még csak arra sem, hogy követendő példát állítson a jövő magyar alternatív zenekarjai számára. Pierrot meglátásaival általában véve egyetértek, még a durvábbakkal is.

Ádám: A fények valóban sokat fejlődtek, a színpadkép eszméletlenül ütött. De hagyjuk is a produkció elemzését, mert Pierrot a magyar tévétörténelem egyik legnagyobb beszólásával lepett meg minket azzal, hogy először Zola hangját bírálta élesen, amit szembe állított személyes véleményével, miszerint a frontember “arrogáns.” Wow. Ezt érdekes lesz visszanézni majd, a sajtószoba felrobbant a nevetéstől, miközben mindenki döbbenten nézett a másikra, hogy ez most mi is volt. Húha. 33 pont és egy alapos megalázás. A New Level Empire nem biztos, hogy jó kedvvel távozik a színpadról.


21:45 – Csemer Boglárka “Boggie” – Wars For Nothing

Marci: Boggie egy profi énekesnő, nem mellesleg pedig egy kedves és nagyon aranyos lány, akiből még Brazil táncosnővé barnítva is süt az elegancia, a Wars For Nothing viszont egy fájdalmasan semmilyen dal, sértően együgyű üzenettel. Ha politikai töltetét nézzük, akkor viszont simán lehet esélye Bécsbe is kijutni.

A Philip által emlegetett katarzist én nem tapasztaltam, annak viszont nagyon örülök, hogy Csiszár Jenő megemlítette a saudade érzését, ami a kedvenc lefordíthatatlan idegen szavam a világon! Nézzetek utána.

Ádám: Boggie ismét gyönyörű, gyönyörűen énekel és persze gyönyörű a dal is. Múltkor én már pironkodtam, hogy mennyire nem tartottam Eurovízióra valónak a szerzeményt, a zsűri pedig az egekbe dicsérte, de most kiállok a véleményem mellett. Ez a dal egy kincs, de szerintem kivetítők, üzenet és az üzenet fontossága ide-oda, nekem ez nem biztos hogy elég erős lenne Ausztriában. Ha ez a dal magyarul lenne, akkor meghajolnék a zsűri véleménye előtt, de… De nem magyarul van. Persze ha a kérdés az, hogy melyik a fontosabb, egy fontos üzenet megosztása 100 millió emberrel vagy az, hogy legyen egy ütős slágerünk kint, akkor azonnal küldöm is Boggie-t. Mert büszkének nagyon büszke lennék rá. Dalostul, Boggie-stól, mindenestől. Kitartok a véleményem mellett, de hajrá Boggie, köszönöm, hogy itt vagy egy ilyen dallal.

47 ponttal Boggie ott tart mint Szabó Ádám – az első helyen!


21:35 – Pankastic! – Kicsi a világ, de nagy világ

A folyosón a Pankastic!-kal is tudtunk váltani néhány szót:


Milyen változtatásokat eszközöltetek?

Alapvetően nincs változtatás, a hangszerelést egyáltalán nem változtattuk meg. A tagok számában volt változás és a színpadi szereplők számában. A vokált kivettük, máshogy van beépítve, ez azért is jó, mert ha esetleg mi megyünk Bécsbe, ott is hat ember lehet a színpadon, így kihasználhatjuk a maximumot.

Mekkora plusz hogy ennyire egyedi a hangszerelésetek?

Szerintünk egy Eurovíziós Dalfesztiválon minden megtörténhet. És bármi izgalmas lehet. A mi zenénkben annyi kultúra és stílus ötvöződik, hogy ez akár még jól is elsülhet.

Van olyan, akit nagyon vártok vagy akitől tartotok?

Az az igazság, hogy mindig azt tanultam meg az élet során, hogy mindig törődjek a saját dolgommal és törődjek magammal és azt próbáljak jól és 100%-an csinálni ami engem érint. Ezt mondtam mindig a zenekarnak is, hogy törődjünk magunkkal. Bármi lesz ezen az estén, mi már nagyot nyertünk, ha kiesünk se leszünk szomorúak, mert fél éves zenekarnál ,egy új stílusnál nagy dolog az ilyen nyilvánosság.

Marci: Nem mondom, hogy ne lenne érdekes és ínyenc a Pankastic! zenéje (egyébként mi ez a név?), de szerintem titkon ők is tudják, hogy ez nem az Eurovízióra való.

Ádám: A Panktastic egy nagyon szerethető csapat, Pierrot-nak igaza van, sok-sok imádnivaló dolog van benne. De. De ez a dal nem Eurovízióra való. Nincs benne az – talán néha giccses – dinamika vagy fiatalság, ami kellene egy ilyen műsorba. Lehetne ez a dal versenydal, de ahhoz sok-sok változtatás kellene, amiket most bizony lehetett volna eszközölni. Örömzene, de nem Bécsbe való.

34 ponttal a Pankastic!-nak semmi esélye a továbbjutásra.


21:25 – Szabó Ádám – Give Me Your Love


Interjú-time!

Nagyon kiemelkedő pontokat kaptál, szerinted mi ennek az oka?

Nagyon hálás vagyok a zsűrinek és a közönségnek, hogy ilyen szép pontszámokat kaptam. Szerintem a dal szerzőinek az érdeme ez, Bori Tamásé, Katona Tamásé és Kozma Katáé. A dalt én írtam, de nélkülük ez nem sikerült volna. Kiemelném Pierrot véleményét, hogy nagyon szépen épül a dal. Ez nélkülük abszolút nem ment volna. Köszönöm nekik. Az alapdal ötlet az enyém volt, tíz perc alatt íródott meg. Nagyon boldog vagyok itt a középdöntőben.

Sokan már-már biztos nyertesnek tartanak. Ez dopping vagy teher?

Ez nagyon nagy teher. Sok levél érkezett, hogy mennyire szeretnének látni Bécsben. Nagyon kedves és aranyos levelek, de nem szeretném magam semmiképpen sem elbízni és most is ugyanúgy próbálok koncentrálni. Annyi a különbség, hogy most kicsit beteg vagyok, meg vagyok fázva, de nagyon remélem, hogy ez nem megy az előadás rovására, hanem oda tudjuk tenni magunkat. Sok gyógyszer szedtem, gyümölcsöt ettem, remélem, ezek segítenek majd este

Milyen változások lesznek?

Pierrot mondta, hogy kicsit írjuk át a vokálokat, ez meg is történt és készítettünk belőle egy picit újabb verziót. Minimális a változás, de ezt aki ki akarja hallani, az ki fogja hallani. Török Andris, aki az egyik vokalistám és énektanárom is, remek munkát végzett.

Marci: A szerelmi bánat által ihletett dalba Szabó Ádám már két héttel ezelőtt is beleadott apait-anyait, és most is sikerült az este eddigi legerősebb produkcióját kiráznia kisujjából. Szuggesztív tekintet, szenvedélyes előadásmód, grandiózus hangszerelés, kellően egyszerű dalszöveg – tuti kombó a sikerhez! Főleg Valentin-nap!

Ádám: Ádám tényleg brutálisan jól énekelt és ez a dal az egyike azoknak, akiket bizalommal küldenék Bécsbe. Ádám ugyanúgy csavarná el a lányok fejét Európa – és Ausztrália! – szerte, ráadásul a szerzemény is könnyen megjegyezhető, okosan felépített, rádióbarát. Jó énekelni tusolóban, becsiccsentve a bortól otthon vagy magunkban a buszon zötykölődve. Egyszóval jó. Ádámot a sorozatos tehetségkutatók és a kemény munka igazi profivá tette, akire minden magyar büszke lehetne. 47 pont. Abszolút megérdemelten. Hajrá Ádám! Az egyik legjobb férfimárka! Én már csak tudom!


21:18 – Spoon – Keep Marching On


A Spoont is sikerült lekapnunk néhány kérdésre!

Mit szóltok a One Direction kommentekhez?

Egyáltalán nem olyanok vagyunk, mint a One Direction. Előzőleg is kaptuk már ezt meg, hogy egy újabb fiúbanda vagyunk. Ennek nem örültünk, mi egy egyszerű garázsból induló zenekar vagyunk, zenészek, nem énekes fiúk. Ez a legnagyobb különbség. Mi zenészek vagyunk.  Ha hasonlítani akarnak minket valakihez, hasonlítsanak a Beatleshez, ők is négyen voltak, barátok voltak, egy suliba jártak…

Milyen változtatások lettek?

Lettek változtatások, de a zenét tekintve nem igazán. Inkább a produkcióban és a színpadkép lesz picit más.

Marci: Hát akkor én most hivatalosan vissza is szívnám a One Direction-ös kommentemet. Na jó, inkább mégsem. Továbbra is tartom a véleményemet, hogy ez egy nagyon kellemes, a színpadra dobált plüssmackó-tengert érdemlő dal, de ezen felül sok extrát nem rejt magában a szám. Fiatalos, cuki, laza, igazi egynyári-sláger, de semmi több.

Ádám: Jó, a One Directiontől tényleg messze vannak a srácok, ebben igazat kell nekik adniuk. A magyarok tini Beatlese valóban nem változtatott sokat a dalon, amire talán ráfért volna még valamilyen tuning. Ez a dal nagyon kellemesen szólhat a rádiókba és van benne némi plusz, amivel kitűnhet a magyar mainstream közegből, de 100 millió ember előtt ez olyan nagyot nem ütne. A fiúk profik, de egyelőre maradjanak Budapesten. Bár azt meg kell mondanunk, hogy a négy jóképű srác lehet, hogy elrabolva Európa lányainak szívét, végül nyernének. Még ha nem is a dal miatt…


21:08 – Mujahid Zoli – Beside You

Marci: A túl sokat gesztikuláló Mujahid Zoli személyes pop-balladájában minden meg van ahhoz, hogy biztos befutó legyen a Bécsi dalfesztiválon: fülbemászó, szívhez szóló, hangzásában pedig nem trendi, hanem éppen ellenkezőleg, időtálló.

Profizmusát Philip is dicsérte, de a hangszerelésért felelős Diaz is kapott egy kövér piros pontot. Pierrot is büszke Zolira az angol toplista-pozitív daláért, nem is csoda hát, ha a Beside You összesen 43 pontot vihet haza.

Ádám: Mujahid dala annyira jó, hogy még mindig minden alkalommal rácsodálkozom, hogy mennyire jó ez a dal. Ennyire jó ez a dal. A színpadkép varázslatos és rendkívül profi, még a fáklya cipelés sem lett gagyi, holott erre bőven volt eshetőség. Az egész profi és pofás, én Zolit nagy mosollyal ültetném fel a Railjetre Bécs felé. A második refrént már én magam is dúdoltam Zolival ami nagy dolog, mert dalszövegek megjegyzésében borzalmas vagyok.


20:55 – Tóth Vera – Gyémánt

Marci: Jöjjön Tóth Vera és Hrutka Róbert James Bond-betétdal koppintása, a Gyémánt! A mikrofonnál egy egészen szolid ruhában Tóth Vera, a zongoránál pedig a dalszöveg írója, Hrutka, miközben mögöttük hatalmas gyémántok csillognak. Egyébként koppintás vagy nem koppintás, Tóth Vera hangja tényleg gyémánt szépségű, a dal is remekül áll hozzá, a női mezőnyből eddig simán favorit. A dal üzenete mindegyik zsűritagnál átment, úgy néz ki Vera hangja jó médiumnak bizonyult, bár Rúzsa Magdi egy kicsit több belenyúlást várt volna a számba, és Pierrot is egy kicsit szőrös szívűen osztályozott.

Ádám – Rúzsa Magdinak igaza van, sajnos ez a dal túlságosan hasonlít más dalokra, az egyik ezek közül pedig Conchita Wursté. Ez pedig valóban kínos lehet, vagy Pierrot kifejezésével élve “Eurovízió-ciki.” Vera hangja elképesztő és egy nagyszerű ember, de ez a dal a sok hasonlóság miatt nem lenne jó ötlet Bécsbe. És ezt én is vérző szívvel írom le.

Összesen 32 pontot sikerült begyűjtenie Tóth Verának.


20:46 – Karmapolis – Time is Now

Marci: Itt az idő, most vagy soha! A Karmapolis, mint az Editors által képviselt electrós alter-rock magyar helytartója és a 2015-ös fesztiválszezon Compact Disco-wannabe csapata elég jól odarakta magát már az első alkalommal is, most pedig még magabiztosabban ontották magukból a sárcok az angolosan kifinomult, nagyon 2008-as stílust, amit Csiszár Jenő kedvenc zenekarától elvártunk.

Philipnek nagyon tetszik a dal üzenete, miszerint fontos, hogy a kezünkbe vegyük az életünket, úgyhogy dobott is a fiúknak egy nyolcast. Összesen 36 ponttal távoznak.


20:38 – Antal Timi – Woke Up This Way


Az első fellépő Antal Timi, akit anno még a nézők juttattak tovább. Timit ismét sikerült mikrofonvégre kapnunk a műsor kezdete előtt:

Ad valami plusz izgalmat az hogy elsőként lépsz színpadra?

Igen, egy nagyon energikus dalom van, ezzel tökéletesen el lehet kezdeni a műsort és remélem nagyon sok mindenkinek fog tetszeni. Tettünk bele változtatásokat is, egy kis akuszitkus gitáros részt, ami körbejárja a dalt és a hangomat is, és így a zsűrinek és a kedves közönségnek is van ideje belerázkódni a dalba. Próbáltunk mindenképpen úgy változtatni a dalon, ahogy a zsűri mondta. Hangsúlyozták, hogy szépek voltak benne a finom dolgok ezért próbáltumk az elejére még több finomságot tenni. A közönségtől is nagyon sok jó vélemény érkezett az akkusztikus verzióról és ezzel is kedveskedünk nekik.

Most már makk egészséges vagy?

Arcüreggyulladásom van, ez lett az eredménye a 3 hetes betegségmnek. De ez már nem az a szint, ami volt az elődöntőben, sokkal jobban vagyok.

Bécsben is jó  kezdés lenne?

Én és a csapatunk nagyon hiszünk ebben a dalban, érzünk benne potenciált és én is biztos vagyok magamban, ha a kedves közönség is úgy gondolja, hogy tudom képviselni ezzel a dallal az országot, nagyon nagy megtiszteltetés lennem ha ezt a nagy felelősséget rám bíznák és úgy gondolnák, hogy ezt megtudom csinálni.

Marci: A Lady Gagás cím egy nagyon Paramore-os számot takar, női dobossal (nem vagyok benne biztos, hogy nem csak dísznek van ott), a magenta szín dominanciájával, zúzós hook-okkal. Timi hangja szép és még erő is van benne, engem mégsem fogott meg a dal, még így áthangszerelve, jó vokalistával megtámogatva sem. Kicsit erősebb színpadi jelenlét, egy kicsit dörömbölősebb alap…

Ádám: Timi dala nagyon sokat fejlődött én most érzem ezen a dalon, azt, hogy mehetne tényleg Bécsbe és robbantana.

Timi összesen 39 pontot gyűjtött össze, ezzel jóval magasabb eredményt elérve mint legutóbb.


20:34 – Változások


Nem csak Pierrot készült a középdöntőkre egy egészen új pontozási szisztémával, de a versenyzők közül is többen változtattak dalaikon, ki csak a koreográfián, ki a hangszerelésen. Rákay Philip elmondása szerint most már nem babra megy a játék, úgyhogy ezentúl ő is kesztyűs kézzel fogja osztani a pontokat.

20:29 – Voice Station


Az elmúlt négy év magyar Eurovíziós versenyzőiből adott kétperces ízelítőt a Voice Station kórusa, egészen kellemes acapellás hangszerelésben. Most Tatár Csilla és Harsányi Levente konferálják fel az adást. A dress code: lazacszín!


20:24 – Szpotting


Megvolt a FUNZINE tv-szpotja? Ha esetleg lemaradtatok róla, akkor majd a jövő heti Dal előtt újra elkaphatjátok. Mi már melegítjük a VIP-szoba üléseit, és izgatottan várjuk a középdöntő kezdetét, miközben a csapat másik fele a Faust Bálban reprezentálja magazinunkat!

20:00 – Amit a ma estéről érdemes tudni

Az est sztárvendége az Intim Torna Illegál lesz, a zsűri szavazatai alapján három produkció fog biztosan továbbjutni a középdöntőbe a kilenc indulóból, de még a nézők is beszavazhatnak egy negyedik előadót, mint virtuális ötödik zsűritag.


19:40 – A Dal első középdöntőjének fellépői

Tóth Vera – Gyémánt

Szabó Ádám – Give Me Your Love

Spoon – Keep Marching On

Pankastic! – Kicsi a világ, de nagy a világ

New Level Empire – Homelights

Mujahid Zoltán – Beside You

Karmapolis – Time is Now

Boggie – Wars For Nothing

Antal Timi – Woke Up This Way