A Dal 2015 döntősei

A múlt heti izgalmas második középdöntő lefutásával elérkeztünk a végső megmérettetéshez: szombat este az MTVA stúdiójában végleg eldől, hogy ki képviselheti hazánkat Bécsben, az Eurovíziós Dalfesztiválon. Ha sikerül a zsűrinek és a nézőknek helyesen dönteni, még talán az is összejöhet, ami Mátyás óta egyszer se: a magyarok beveszik Bécsnek büszke várát! 


Wolf Kati – Ne engedj el


Wolf Kati már egyszer képviselte hazánkat az Eurovízión, akkor viszonylag szép eredményt ért el, most pedig egy újabb pop-himnusszal igyekszik megrengetni a toplistákat.

Vivi: Ha egy negyvenes férfi lennék, és valamilyen képtelenségből adódóan Brooke Shields nem akarna tőlem az ég világon semmit, biztosan Wolf Katinál próbálkoznék. Micsoda nőikon! Minden magazin címlapjára Wolf Katit! Elképesztően jól tudja viselni a műalkotásnak is beillő, csodás Elysian ruhát (szeretném felhívni a figyelmet a háttérénekesek hasonló, diszkrétebb, de szintén 100%-os outfitjére). És itt jön a de! Ez a dal nem méltó ahhoz a fenséges, éteri lényhez, aki Wolf Kati. A királynő nem tud benne kiteljesedni. 44 pontot kapott, tehát a fináléban újra láthatjuk! Bárcsak írna neki valaki addig egy másik számot.

Vera: Wolf Kati a magyar pop nagyasszonya. Ahogyan Vivi is írta, nehéz ma nőnek lenni a Dal színpadán, mert Kati igaz NŐ. Szép sikert ért el 2011-ben, a dala igazi nemzetközi slger lett a német karaoke klubok sztárja, mint az videóval is bitonyítható. Kati kiáll és betölti a színpadot, nincs semmi fölösleges sallang. Libabőr, ma másodjára! Hatalmasat énekel, itt nem volt fékezett habzás. Nálam simán beférne a bécsi felhozatalba ez a dala is. Magdi egyszerűen kitart a dal mellet, szerintem ő is elküldené Bécsbe. Philip szerint ez a mezőny legjobban felpített dala, és egyet tudunk vele érteni. Pierrot 8, Magdi 10, Jenő 8, Philip 10, a nézők 8 pontot adtak. Ezze biztos tivábbjutaó. Gratulálok! Én nagyon szívesen meghallgatom jövő szombaton is!

Passed – Mesmerize


A Passed az idei mezőny legkülönösebb indulói, különcségükben és egyediségükben hasonlítanak ByeAlex-re, de teljesen más zenei irányt képviselnek. Ha az énekesnőnek sikerülne megszabadulnia a hamis hangoktól, akkor nyugodt szívvel ki lehetne küldeni őket Bécsbe – nyugaton az ilyen zenét imádják.

Vivi: Bármennyire is ígérgette énekeslánykánk, azért azt mégsem sikerült megoldani, hogy ne legyen itt-ott hamis az ének. Ez az ugrabugrálás most divat, tök menő keverni a klasszikus és az elektornikus hangszereket, sok sikert kívánunk nekik! Idővel majd képviselhetnek bennünket külföldön is, de ez most még talán egy kicsit korai lenne. Amikor beszélgettünk velük a műsor előtt, a lányok kórusban, egymás mondatait befejezve válaszolgattak, mint egy igazi ikrek (merthogy, ugye, ők ikrek). Leventétől megtudtuk, hogy abban a fázisban vannak, amikor még alig hiszik el, hogy vannak rajongók, de nagyon igyekszenek tartani velük a kapcsolatot, mindenkinek válaszolnak.

Vera: A zenekarnak most már hivatalos állandó jelzője a “cuki” és ebben minden benne van. Nagyon nagyon fiatalok és a színfalak mögött is csak egy szó jutott eszünkbe róluk a beszélgetés után: de cukiiiiik. Hagilag most jobban összeszedték magukat, bá ezt ők maguk is bevallották, hogy rengeteg gyakorlás áll mögöttük. Az egész produkció nagyon rendben van, annyira friss és egyedi, hogy azonnal magával ragad, megint. Csiszárnál kiléptek a cukifaktorból és átmentek menőbe, ami nem kevésbé cuki, ahogyan fogadják. Pierrot elég kemény, kerek perec megmondja, hogy nem Bécsbe való még a produkció, mert éretlen a csapat, az ének legfőképp. Magdi is egyetért vele. Igazából tényleg szemtelenül fiatalok, szóval an még idő bőven. Mind a négy zsűritag 9 pontot adott, a nézők keményebbek, 7 pontot adtak, de a döntőre elég ez is, így mégsem lehetetlen Bécs.

Ív – Fire


Ív, azaz Katona-Zsombori Éva, egy lazán induló, majd fokozatosan egyre grandiózusabb alakot öltő dallal célozza meg a bécsi bulit.

Vivi: Szeretném, ha Ív tudna valamit, ami kiemeli a többiek közül. Mert nem hiszem, hogy elég “alternatívnak” lenni. Ezzel az imidzzsel hamar elkallódna a magyar majdnem-mainstream színtéren: underground dívának ott van Péterfy Bori meg Sena, akik sokkal profibbak és autentikusabbak nála. Persze most nem velük versenyzik, de valljuk be, elég nehéz ma nőnek lenni a Dalon. A gyönyörű és szemtelenül fiatal Bogi, vagy a bőrruhás anya-istennő Wolf Kati mellett… Íven az sem segít, hogy erőtlen volt az előadása. A zsűri is így vélekedik…

Vera: Megjelenésben itt is van változás, bár a táncosokat még mindig nem értem, nagyon nem illenek ide. Ív is olyan, mintha kicsit félgőzzel tolná ma este, az elődöntőben nekem sokkal energikusabbnak tűnt. Csiszárnak nagyon bejön a dal még mindig, de nem robbant, eóamivel teljesen egyetértek. Hiányérzet, fékezett habzású tűz, hát igen, félgőz. Magdi osztja a véleményünket és úgy tűnik, Csiszárral nagyon egy a véleményünk, mert a táncosokat ő sem érti. Pierrot meglepetésemre 8 pont, Magdi 10, Jenő 9, Philip és a nézők 7 pont. A pontozásban viszont nem értek egyet Csiszárral, nálam 7 pont.

Gájer Bálint – That’s How It Goes


Van akinek bejön ez a feltuningolt modern swing, van, akinek nem. Abban viszont mindenki egyet kell, hogy értsen, hogy Gájer kiváló showmanként uralja a színpadot és csinálja a hangulatot.

Vivi: Tudom, hogy mindenki imádja ezt a számot, de szerintem semmit nem ad hozzá a jól bevált, hagyományos swing-recepthez. Nem is értem, hogy miért emlegetik a Gatsbyt: ez a produkció túl komolyan van véve ahhoz, hogy a regényből vagy a filmből ismert életérzést hozza. Gatsbynek más a viszonya a saját környezetéhez, mint Gájer Bálintnak a dalához. Nem hiszem, hogy mulatóssal kellene szerepelnünk külföldön – én az egytől tízig terjedő skálán nemmel szavazok.

Vera: Bálint is régi motoros, saját stílusát hozza a Nagy Gatsby hangulata megvan most is. Ők is hozzányúltak a látványhoz és a hangzáshoz is. A fiúk, Marci és Ádám, csupa jót írtak róla az elődöntőben és csatlakozom hozzájuk, abszolút profi és nemzetközi a produkció, a táncoslányok pedig 100%-ban indokoltan vannak jelen. Én nagyon örülnék neki, ha egy ilyen dal és ilyen előadó képviselne minket a nemzetközi mezőnyben. Magdi kicsit belekavarodott a dolgokba, ajánljuk neki Bálint hivatalos rajongói oldalát, hogy up to date legyen a fellépéseivel kapcsolatban. A zsűri nem volt túl bőkezű pontok tekintetében, nálam viszont tuti továbbjutó Bálint.

Szabó Ádám – Give Me Your Love


Szabó Ádám fiatal kora ellenére is veteránnak számít a tehetségkutatós műsorok világában, amit jól mutat A Dalon elért hihetetlen sikere is.

Marci: A szerelmi bánat által ihletett dalba Szabó Ádám már két héttel ezelőtt is beleadott apait-anyait, és most is sikerült az este eddigi legerősebb produkcióját kiráznia kisujjából. Szuggesztív tekintet, szenvedélyes előadásmód, grandiózus hangszerelés, kellően egyszerű dalszöveg – tuti kombó a sikerhez! Főleg Valentin-nap!

Ádám: Ádám tényleg brutálisan jól énekelt és ez a dal az egyike azoknak, akiket bizalommal küldenék Bécsbe. Ádám ugyanúgy csavarná el a lányok fejét Európa – és Ausztrália! – szerte, ráadásul a szerzemény is könnyen megjegyezhető, okosan felépített, rádióbarát. Jó énekelni tusolóban, becsiccsentve a bortól otthon vagy magunkban a buszon zötykölődve. Egyszóval jó. Ádámot a sorozatos tehetségkutatók és a kemény munka igazi profivá tette, akire minden magyar büszke lehetne. 47 pont. Abszolút megérdemelten. Hajrá Ádám! Az egyik legjobb férfimárka! Én már csak tudom!

Boggie – Wars For Nothing


Csemer “Boggie” Boglárka dala inkább egy megzenésített válasz arra a kérdésre, amit a szépségversenyen szoktak feltenni a lányoknak: “mi a legnagyobb vágyad?” – hát persze, hogy a válasz csakis a világbéke lehet! Marcinak emiatt annyira nem is tetszett, Ádám viszont más véleménnyel volt.

Marci: Boggie egy profi énekesnő, nem mellesleg pedig egy kedves és nagyon aranyos lány, akiből még Brazil táncosnővé barnítókrémezve is süt az elegancia, a Wars For Nothing viszont egy fájdalmasan semmilyen dal, sértően együgyű üzenettel. Ha politikai töltetét nézzük, akkor viszont simán lehet esélye Bécsbe is kijutni.

Ádám: Ez a dal egy kincs, de szerintem kivetítők, üzenet és az üzenet fontossága ide-oda, nekem ez nem biztos hogy elég erős lenne Ausztriában. Ha ez a dal magyarul lenne, akkor meghajolnék a zsűri véleménye előtt, de… De nem magyarul van. Persze ha a kérdés az, hogy melyik a fontosabb, egy fontos üzenet megosztása 100 millió emberrel vagy az, hogy legyen egy ütős slágerünk kint, akkor azonnal küldöm is Boggie-t. Mert büszkének nagyon büszke lennék rá. Dalostul, Boggie-stól, mindenestől. Kitartok a véleményem mellett, de hajrá Boggie, köszönöm, hogy itt vagy egy ilyen dallal.

Spoon – Keep Marching On


A Spoon csapata kikérte magának a One Direction-ös kommenteket, mondván, hogy ők egy tipikus garázs-zenekar, ettől függetlenül az imidzs mégis nagyon 1D-sre sikerült. Ami nem feltétlen jelent bajt az Eurovízió világában!

Marci: Hát akkor én most hivatalosan vissza is szívnám a One Direction-ös kommentemet. Na jó, inkább mégsem. Továbbra is tartom a véleményemet, hogy ez egy nagyon kellemes, a színpadra dobált plüssmackó-tengert érdemlő dal, de ezen felül sok extrát nem rejt magában a szám. Fiatalos, cuki, laza, igazi egynyári-sláger, de semmi több.

Ádám: Jó, a One Directiontől tényleg messze vannak a srácok, ebben igazat kell nekik adniuk. A magyarok tini Beatlese valóban nem változtatott sokat a dalon, amire talán ráfért volna még valamilyen tuning. Ez a dal nagyon kellemesen szólhat a rádiókba és van benne némi plusz, amivel kitűnhet a magyar mainstream közegből, de 100 millió ember előtt ez olyan nagyot nem ütne. A fiúk profik, de egyelőre maradjanak Budapesten. Bár azt meg kell mondanunk, hogy a négy jóképű srác lehet, hogy elrabolva Európa lányainak szívét, végül nyernének. Még ha nem is a dal miatt…

Mujahid Zoli – Beside You


Mujahidot nem csak a zsűri, de a közönség is szereti, dala pedig az egyik legerősebb a mezőnyben.

Marci: A túl sokat gesztikuláló Mujahid Zoli személyes pop-balladájában minden meg van ahhoz, hogy biztos befutó legyen a Bécsi dalfesztiválon: fülbemászó, szívhez szóló, hangzásában pedig nem trendi, hanem éppen ellenkezőleg, időtálló.

Profizmusát Philip is dicsérte, de a hangszerelésért felelős Diaz is kapott egy kövér piros pontot. Pierrot is büszke Zolira az angol toplista-pozitív daláért, nem is csoda hát, ha a Beside You összesen 43 pontot vihet haza.

Ádám: Mujahid dala annyira jó, hogy még mindig minden alkalommal rácsodálkozom, hogy mennyire jó ez a dal. Ennyire jó ez a dal. A színpadkép varázslatos és rendkívül profi, még a fáklya cipelés sem lett gagyi, holott erre bőven volt eshetőség. Az egész profi és pofás, én Zolit nagy mosollyal ültetném fel a Railjetre Bécs felé. A második refrént már én magam is dúdoltam Zolival ami nagy dolog, mert dalszövegek megjegyzésében borzalmas vagyok.