A csabai Csabán az igazi!

Jövő hétvégén jubilál a régió legnagyobb gasztrofesztiválja: a Csabai Kolbászfesztiválon immáron 20. alkalommal kerül megrendezésre, elhozva a disznóságokra éhes tömegek számára a világ legnagyobb kolbásztöltő versenyét, színvonalas koncertek garmadáját és rengeteg családi kísérőprogramot! 

A fesztiválra rákészülődvén úgy gondoltuk, pontokba szedve mutatjuk be egy igazi csabai disznóvágás menetét, hogy aztán majd a szakmai tudás teljes birtokában vethessétek bele magatokat a kolbászfesztivál szemet- és ízlelőbimbókat gyönyörködtető forgatagába.


  • Békéscsabán disznóvágásra minden esetben András nap után, havas téli reggelen került sor, napok óta tartó készülődés után
  • Összegyűlt az egész család, csatlakoztak a szomszédok és a barátok is, de nem példa nélküli a helyi hentesmester jelenléte sem
  • 1-1 kupica pálinka kiosztása után a böllér vezényletével a segítők megindulnak az ól felé, asszonyi kísérettel
  • Miután a böllér a szúrókéssel ledöfi a disznót, az asszony ügyesen felfogja a kicsorduló vért, azzal pedig a konyhába sietve bele is fog a reggeli elkészítésébe
  • A hagymásvért mindenki jó ízűen fogyasztja, aztán irány vissza a munka!
  • A perzselés után felgyorsulnak az események: tisztítás, bontás, a belsőségek és húsok szétválogatása, darabolása (ez utóbbi ma már elektromos darálóval, a nagy disznótoros asztalon megy végbe)
  • A legnagyobb figyelmet természetesen a kolbász kapja, itt találkozunk a legnagyobb vitát kiváltó művelettel: a fűszerezéssel is – Csabán kétféle paprikát, sót, egész köménymagot és fokhagymát használnak
  • Közben tovább folytatódik a húsok feldolgozása: készül a hurka, a cigánka, a disznósajt, folyik az abálás, darabolás, töltés, gyűlnek a spájzban a rudakra helyezett kolbászok, a konyha felől pedig további finom illatok érkeznek, ahogy az asszonyok sütik a hurkát és a pecsenyét
  • Egy kis pihenés után az ebédlő asztal már meg is van terítve, kezdetét veszi a tor: töltött káposzta, kolbász, hurka, savanyúság, befőtt, és sütemény váltják egymást, kóstolócsomag nélkül pedig Békéscsabán senki nem megy haza!

Kíváncsi vagy az eredményre? Akkor október 28. és 31. között a Csabai Kolbászfesztiválon a helyed! Ide kattintva pedig még nagyobb terjedelemben tárul eléd a kolbászkészítés csabai technikája.