A 10 leghíresebb pride felvonulás

Június végén, július elején szivárványszínbe öltöznek a városok, hogy megünnepeljék az LMBTQ közösséget. Nézzük meg, hol a legforróbb a buli!


Tel Aviv

A Közel-Kelet legnagyobb felvonulása, és leghatalmasabb partija. Bár a térség nem éppen liberális világnézetéről híres, a pride hónapjában ezernyi ember tolong az utcákon és lengetik a szivárványszínű zászlót.


Stiges, Spanyolország

Barcelonától 40 percnyi vonatútra található Stiges, mely a spanyol meleg közösség egyik központja lett. Bár még 10. évfordulóját sem ünnepli az itteni  felvonulás, hónapokkal előre kell szállást foglalnod, ha itt akarsz tölteni egy éjszakát a fesztivál idején.


New York

Az 1969-es tüntetés óta, melyet a Washington téri parkban tartottak meg melegjogi aktivisták, minden évben felvonulnak az LMBTQ emberek június utolsó napjaiban. Nem maradhatnak ki az eseményről az olyan sztárok, mint Cher, vagy Demi Lovato sem.


Toronto

35 éves múlt, 3 napos felvonulás, több mint 1 millió ember. Ezért kell megemlíteni a torontói melegfelvonulást, mely minden tekintetben rekordokat állított fel. A program mindig a Treehouse Partyval zárul, ami egy fergeteges esti táncesemény.


St. Petersburg, Florida

Nemcsak a melegektől nyüzsög ilyenkor a város, hanem attól a rengeteg művésztől, akik a városba telepednek a pride idejére. Énekesek, festők, színészek látogatnak el a pride idején Floridába, hogy megihletődjenek és támogassák az LMBTQ társadalmat.


Berlin

Berlinben rendezik Európa legnagyobb melegfelvonulását. A fesztivál kezdetét a németek csak Christopher Street Daynek hívják. A háromnapos eseménybe  a környező városok is bekapcsolódnak, rengeteg koncerttel, előadással, kiállítással és filmvetítéssel.


Amszterdam

Nem a legnagyobb, de egész biztosan a legkülönlegesebb pride az egész világon. El tudod képzelni, ahogy Amszterdam festői utcái a szivárvány színeibe öltöznek? Még a csatornákon is partiznak, ahol a melegek feldíszített csónakokba pattannak és fesztiválszínhellyé alakítják a város minden négyzetmilliméterét.


Curaçao

A Dél-Amerika északi részénél található sziget mindig szívesen fogadta az LGBT embereket. Felvonulást 2013 óta tartanak. Büszkeségmenet, tengerparti buli és komédiaestek is szórakoztatják a szigetlakókat.


Hawaii

Pont Hawaiin ne lenne emlékezetes a pride, amikor itt legalizálták először az azonos neműek házasságát? Ellentétben a többi országgal, itt nem nyáron, hanem októberben ünnepelik az LMBT társadalmat.


Palm Springs, Kalifornia

Ez sem a tipikus fesztivál szezonban megrendezett felvonulás. Valószínűleg itt tartják az évben a legkésőbb a prideot, növember elején. Talán nem is ok nélkül, az őszi időpontban legalább nem sülnek szénné a forrósában meg a felvonulók. A parti mindig péntek este kezdődik és vasárnap este zárul. Igazi hosszúhétvégés program.

Forrás: frontiersmedia.