9 bizarr japán szokás

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás, melyet akár a Japán és Európa közötti kulturális különbség is ihlethetett volna. A Japán Kultúra Hete alkalmából összeszedtünk 9 szokásukat, mely igazán furcsának tűnhet innen, Budapestről olvasva.


1. Tilos az orrfújás

A hideg beköszöntével egyre könnyebben fázunk meg, és nyúlunk egyre gyakrabban a zsebkendőnk után. Nos, ha Japánban is így viselkednél, illetlenül tennéd, mivel ott tilos a zsebkendő használata. Ehelyett inkább az orrukat szívják. Ha mégis zsebkendő után nyúlnál, csak akkor tedd, ha senki nem látja!


2. Vigyázz az ujjaidra!

A japánokra enyhén szólva is a visszafogott testbeszéd jellemző. Nagyon ritkán gesztikulálnak, de az ujjukkal sosem mutogatnak, mivel az illetlenségnek, sőt agresszív viselkedésnek minősül. Ha biztosra akarsz menni, inkább mélyeszd a kezeidet a zsebedbe.


3. A telefont csak játékra használd

Legalábbis ha tömegközlekedési eszközön utazol. A japánok nem beszélnek metrózás vagy buszozás közben, a telefonjukat pedig végképp nem használják erre a célra  utazás alatt. Inkább játszanak vagy interneteznek rajta. Egy a lényeg: mindenki maradjon csendben.


4. Mit hoztál?

A japánok köztudomásúan imádnak ajándékokat adni egymásnak. Ilyenkor nem az a lényeg, hogy túlköltekezz, hanem az, hogy valami aprósággal kedveskedj a másiknak. Vendégségbe sosem érkeznek üres kézzel.


5. Tisztaság mindenekelőtt


A keleti ország lakosai kínosan ügyelnek a tisztaságukra. Ezért fordulhat az is elő, hogy otthonukban külön „WC papucsot” viselnek, melyet csak az illemhelyiségben használhatnak. Fürdés előtt pedig kötelező a zuhany, nehogy a testükről leázó mocsokban merüljenek el.

6. A pénznek nincs szaga

…a japánok mégsem szeretnek a pénzzel bánni. Vásárláskor sosem adják a pénzt a kezedbe, hanem egy direkt erre a célra kihelyezett tálcába teszik a visszajárót.


7. Csak semmi vicc

Hiába próbálnál meg vicceskedni a japánokkal, a keleti nép nem a humorérzékéről híres. A nyugati világ poénjait aligha értenék, így felesleges is kísérletezned velük.


8.  Ne torkoskodj!

Az éttermekben általában egy nagy tálcán szervírozzák az összes vendég ételét, melyről mindenki maga szedi le a választott fogását. Fontos, hogy csak egyszer emelhetik le a finom falatokat, a repetázás már illetlenségnek minősül. Ahogy az is, hogyha nem teszed vissza az evőeszközeidet a helyükre az étkezés után. Arról pedig ne is álmodj, hogy azelőtt ihatnál, mielőtt az asztaltársaság összes tagja befejezte az étkezést.


9.  El a kezekkel!


Zárjuk a sort a legbizarrabb szokással, melyet egyben a legnehezebb is lehet az európaiaknak betartani. A japánok az önmegtartóztatás mintaképei. Náluk nemcsak a kézfogás nem divat (helyette inkább meghajolnak), de nyilvános helyen a férfiak és a nők meg sem érinthetik egymást.

forrás: jikidenreiki