6 budapesti templom – És ahova betérhetsz a környékükön

Budapest tele van szebbnél szebb templomokkal, a Nyitott templomok hetén pedig még népszerűbbé válnak az épületek.  

Ezek közül gyűjtöttünk össze hatot, melyet érdemes felkeresnetek. És ha már felkerestétek ezeket a remek épületeket, megmondjuk, hol ehetsz-ihatsz egy jót a közelben.


Mátyás-templom

Alapításának pontos ideje máig homályos, ám több jel is arra mutat, hogy még a tatárjárás előtt alapíthatták. A templom előkelő helyet foglal el a magyar történelemben, hiszen két királyunkat, Ferenc Józsefet és IV. Károlyt is itt koronázták meg, Mátyás király pedig itt tartotta esküvőjét. Úgy néz ki, az igazságos király szívéhez különösen közel állt Buda egyik legszebb ékszere, hiszen ő emelte hozzá a híressé vált gót harangtornyot, mely 1470-ra készült el. A  kilátás a harangtoronyból elképesztő, nem csoda, hogy az épület világörökség részét képezi.

1014 Budapest, Szentháromság tér 2.


21 A Magyar Vendéglő

Mikor a nagyi konyhája összeölelkezik a modern magyar gasztronómiával, és kirobban a szeretet. Nagyjából így írható le a 21 A Magyar vendéglő melynek alapítóinak egy fontos célja, hogy úgy őrizzék meg a magyaros gasztronómiai érzést, hogy ne váljanak egy unalmas magyar kis vendéglővé. A klasszikus magyar konyha ízei új megvilágításba kerülnek, a legjobb, piacról szerzett alapanyagokból készült fogások mellé pedig a legjobb borokból fogyaszthatunk, természetesen itt is előtérbe helyezve a magyar tájakat.

1014 Budapest, Fortuna u. 21.


Deák téri evangélikus templom

Az 1799 és 1808 között épült evangélikus templom talán a város egyik legfontosabb gyülekezőhelye. Persze vallási szerepe sem elhanyagolható az evangélikus közösség életében. A különleges, klasszicista stílusú, harang és torony nélküli templom (bár apró tornya régebben volt, napjainkban pedig elektronikus harangjátékkal büszkélkedhet) alaposan átélte a magyar történelmet: volt katonai ruhatár, az 1838-as árvízkor menedékhely, Kossuth itt keresztelte meg fiait, károkat szenvedett a második világháborúban, és a 2-es metró építésekor is. Utoljára 2003-ban újították fel, számos hangversenynek ad otthont.

1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.


Szamos Gourmet Ház

Magyarország egyik leghíresebb cukrászdájának, a Szamosnak a Gourmet Házában nemcsak marcipánnal, édességgel és remek kávéval találkozhatunk, de ehetünk hideget, királyi reggelit  és fenséges napi menüt is. Az elképesztő belső tér alapvető varázst biztosít, ám a Szamos titka ezen túl nyúlik: minden korty kávé, minden falat szigorúan ellenőrzött minőségű  alapanyagokból készül. A sütemény legfőbb hozzávalója a történelem, a Szamos család szeretete és a hagyománytisztelet.1052 Budapest, Váci u. 1.


Szent István-bazilika

Budapest egyik leggyakrabban fotózott helye érdekes történelemmel büszkélkedhet. A 18. században a helyén még állatviadalokat szerveztek, majd hamarosan ideiglenes templom épült ide, bár volt igény egy nagyobb templom építésére is. Az igazi nagy löketet végül az 1838-as árvíz adta, mikor is a bazilika helyén lévő dombra menekülve élték túl az emberek az elemi csapást. Hálából eldöntötték, hogy a területen templomot emelnek, amire el is indult a gyűjtés, 1846-ban Hild József tervei alapján el is indult az építkezés , ám végül a templomot csak 1905-ben adták át. Az építkezés lassúságáról legendák keringtek, állítólag ki is alakult egy mondás: “Majd megadom a tartozásom, ha kész lesz a Bazilika.” A templomban őrzik az egyik legfontosabb magyar ereklyét, Szent István mumifikálódott jobb kezét, a Szent Jobbot.

1051 Budapest, Szent István tér 1.


Akademia Italia

Az itáliai gasztronómia egyik budapesti központjában, az Akademia Italiában nemcsak egy jó olasz kávét ihatsz, de igazi itáliai ízeket kóstolhatsz meg, amiket megtanulhatsz elkészíteni az étterem főzőkurzusain, és amiknek hozzávalóit haza is viheted, hiszen az étterem egyben delikáteszbolt is. Autentikus olasz hozzávalók, autentikus olasz éttermek, autentikus olasz hangulat… egy kis magyar vendégszeretettel.


1051 Budapest, Szent István tér 12.


Városmajori Jézus szíve plébániatemplom

A Városmajori Jézus szíve plébániatemplom Árkay Aladár és Bertalan tervei alapján épült, 1933-ban szentelték fel. A főváros egyik legkülönlegesebb temploma a még 1925-ben épült kistemplomból, a nagytemplomból és a különleges harangtoronyból áll, utóbbit különleges tetőszerkezet borítja, a városrész talán legkülönlegesebb alkotása. A második világháború alatt komoly károk érték a színes mozaikablakokat, amikből máig csak hármat tudtak teljesen rekonstruálni. Érdemes megnézni az épületegyüttes környékén található három műalkotást is.

1122 Budapest, Csaba utca 5.


Galéria12 Kávézó és Borbár

A művészközpontként számon tartott Galéria12 Kávézó és Borbár mindig rejt egy-egy kortárs, különleges kiállítást. Ha betérünk, a szemünk biztos nem fog unatkozni, de ízlelőbimbóinknak is jó napja lesz – főképpen ha borra várnak. A minőségi magyar borokra különösen koncentráló budai kincses doboz igazi nyugalmat és a művészet szeretetét sugározza. Kell ennél több egy jó pohár vörösbor mellé?


Hajnóczy József u. 21, 1122


Assisi Szent Ferenc-templom

Az Assisi Szent Ferenc-templom a Bakáts tér büszke dísze és a 9. kerület legnagyobb temploma. Ybl Miklós tervei alapján készült 1867-ben. A téren előtte is egy templom állt, ám az az 1838-as pesti árvízben megrongálódott. Az eklektikus stílusú templom Ferencváros egyik épületi kincse, mely magasan emelkedik az őt körülvevő házak fölé.

1092 Budapest, Bakáts tér 13.


Nándori Cukrászda

A Funzine csapata minden kollégánk születésnapjakor szalad a Nándoriba, hogy az itteni tortával ünnepelhessünk. A cukrászda neve irodánkban immár fogalommá vált. Itt ugyanis valóban mindenki megtalálja a számítását, legyen akár cukormániás, gyümölcsmániás, vagy  a paleo diéta megszállottja. A torták mellett a sütemények kirobbanó készlete is könnyen bűnbe hozza az embert, de a sós szájúak is kerülhetnek nehéz helyzetbe, ha megálljt akarnak parancsolni maguknak, vagy egyszerűen választani akarnak az ínycsiklandozó kínálat közül. Higgyetek nekünk, egy egész iroda nem tévedhet…

Budapest, Ráday u. 53, 1092


Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom

A kerület legnagyobb templomát 1895 és 1901 között építették Steindl Imre neogótikus tervei alapján. A második világháborúban bombatalálatot kapott, végül 1949-re tudták felújítani, ám az azt követő időszakban az épület állapota sokat romlott. 1995-ben műemlék lett, ettől az évtől kezdve kezdődtek el a nagyszabású felújítási munkálatok, melyek a belső tér renoválásával együtt egészen 2007-ig tartottak. Nem hiába, hiszen a 76 méter magas épület Budapest egyik legszebb temploma.

1074 Budapest, Rózsák tere 8.


Ba Bar Bistro

A Ba bar egyszerre lounge és étterem, bár és találkozóhely, este pedig könnyed szórakozóhely. Nem csak a funkciók, az ételek is sokszínűek: a mediterrán tapas jól megfér a marokkói, az olasz  és az ázsiai főételekkel. A 2004-be nyitott bisztró renget ember kedvence – nem véletlenül: a kozmopolita étteremben a minőségi fogások mellett remek házias ételetek, kiadós napi menüt, és kedves kiszolgálást kapunk. Ja, és a legfontosabb: még az áraiktól sem megy el az étvágyunk!

1074 Budapest, Huszár u. 7.