5 tipp, hogy zöldebbé tedd Budapestet

Sok mindenben otthon van Budapest, de sajnos a környezettudatos magatartás tekintetében még van hová fejlődnünk.

Míg az Európai Unióban alumíniumdobozok közel 70%-át gyűjtik vissza szelektíven és hasznosítanak újra, Magyarország ez az arány csak 30-50%-os. Így jócskán le vagyunk maradva az Unió sereghajtóitól, például a 98%-os rátával rendelkező Belgiumtól, vagy a 91%-os arányt képviselő Svájctól. Mivel itthon jelenleg csak  800-900 millió dobozt használunk fel évente, bele kell húznunk, ha teljesíteni szeretnénk az EU-s célkitűzést, mely szerint 2025-ig az értékes aludobozok visszagyűjtési arányának 75%-ra kellene emelkednie az EU minden országában.


5 könnyű lépés, amellyel környezettudatosabbá válhatsz

  • Gyűjtsd különválogatva az alumíniumdobozokat otthon és a munkahelyeden. Különíts el a hulladékgyűjtő kosár mellé egy táskát külön az értékes alumíniumdobozok számára és mindig oda tedd a dobozokat.
  • Használd az aludoboz visszaváltó automatákat és gyűjtsd a pénzt. Országosan közel 200 automatánál válthatod vissza az aludobozokat, amelyeket elsősorban szupermarketekben találsz. Ezek könnyen megközelíthetőek, ráadásul pénzt kapsz minden egyes visszaváltott aludobozért, amelyet a rendszeren keresztül gyűjtesz vissza. Itt elérheted az RVM automaták teljes listáját.


  • Spórolj az energiával. Amikor lekapcsolod a lámpát az otthonod elhagyásakor, akkor azonnal energiát spórolhatsz meg, de tudtad-e, hogy az aludobozok előállítása 95%-kal kevesebb energiát igényel, ha újrahasznosított alumíniumból készülnek? Csak egyetlen aludoboz újrahasznosítása annyi energiát takarít meg, amellyel 3-5 órán keresztül tudnád működtetni a laptopodat!
  • Vond be a családodat vagy munkatársaidat is. Beszélj az aludobozok szelektív gyűjtésének környezetvédelmi és pénzügyi előnyeiről. Készíts használt aludobozokból hasznos otthoni eszközöket vagy szervezz egy versenyt egy kis díj kitűzésével a munkahelyeden, hogy láthassuk, ki gyűjtötte össze a legtöbb használt aludobozt.
  •  Gyakorold a környezettudatosságot. Mielőtt bármit kidobnál, egy pillanatra gondold végig, hogy azt fel tudnád-e használni otthon, vagy újra tudod-e hasznosítani?