5 könyv, ami megmutatja Amerika igazi arcát

Hamarosan új idő veszi kezdetét Amerikában, hiszen nemsokára hivatalba lép az új elnök, a republikánus Donald Trump. Mivel a héten hatalmas figyelemmel kísérte a világ a tengerentúli választásokat, nézzük, hogyan ábrázolja az irodalom az Egyesült Államokat. 5 amerikai író híres regényét szedtük össze neked.

Margaret Michell: Elfújta a szél


Scarlett O’Hara, Észak-Georgia ünnepelt szépsége tizenhat esztendős, amikor e regény első lapjain találkozunk vele, és huszonnyolc, amikor elbúcsúzunk tőle. A közben eltelt tizenkét esztendő nem csak Scarlett életében sorsformáló időszak: átalakul szűkebb környezete, de tágabb pátriája, az amerikai Dél is – mert közben lezajlik az amerikai polgárháború, Észak és Dél harca, amely mindkét félnek mérhetetlen szenvedést okoz. A könyv szerzője maga is a Dél szülötte, tízévi gondos kutatómunka után részletes és hű képet fest a háborús Dél megrázó hétköznapjairól s a vereség utáni újrakezdés megpróbáltatásairól. A regény 1936-ban jelent meg Amerikában, s addig ismeretlen szerzőjét egy csapásra világhírűvé és Pulitzer-díjas íróvá tette. 1939-ben azóta is nagy sikerrel játszott filmet forgattak belőle Vivien Leigh, Clark Gable és Leslie Howard főszereplésével.

elf


Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb


Ellis húszéves volt, amikor a Nullánál is kevesebb-et írta- egészen rendkívüli az a szikár, póztalan, mesterkéletlen, tökéletesen kiérleltnek tetsző stílus, amellyel elmeséli a Los Angeles-i unatkozó fiatalok mindennapjait, az egymást érő bulikat, az érzelem nélküli szeretkezéseket, a szülőktől való teljes elidegenedést… Vagy azt, ahogy ezek a gyerekek a gazdag rendezők és producerek világát látják… Vagy egy homoszexuális prostituált történetét, aki hasztalan próbál menekülni a helyzetéből.

nulla


Arthur Miller: Az ügynök halála


Willy Loman, házaló ügynök egyre több időt tölt a múltban, képzelet és valóság határán. Pénzt már nem keres, tartaléka nincs. Fiai sodródó léhűtők, nagy tervekkel, amiket ő maga ültetett a fejükbe. Neki is nagy tervei voltak, pénz, dicsőség, boldogság, de csak háromszáz havi letörlesztett banki részlet lett belőlük. Az álmok álmok maradtak – és felfalták a maradék jövőt. Miller Pulitzer-díjas könyve görbetükröt tart az amerikai álom mítosza elé.

k-am


Ralph Ellison: Láthatatlan


Minden sokrétű és többféleképpen értelmezhető a néger szerző döbbenetes jövőbelátással megírt, kétséget kizáróan önéletrajzi ihletésű regényében. A prológus-epilógus láthatatlanná változó szenespincéje éppúgy szimbolikus, mint ahogy a mozgalmas történet sokszínűen jellemzett figurái és fordulatai is jelképesnek tekinthetők, s elsősorban az írónak az az ötlete, hogy elbeszélő hősét nemcsak láthatatlannak alkotja meg, hanem névtelennek is … annak kifejezéséül, hogy a világ, amelyben él, lélektelen eszköznek tekinti az embert.
A regény értékeit nem koptatta el, sőt megsokszorozta a megjelenése (1952) óta eltelt idő. Hátteréül korunk legizgalmasabb és legellentmondásosabb problémája szolgál, s modern művészi-írói megoldásaival valamennyi hasonló tárgyú műnél érdekesebb.

lath


Francis S Fitzgerald: A nagy Gatsby


Azt mondod, hogy a múltat nem lehet újra élni? Miért ne lehetne?  Jay Gatsby, a titokzatos milliomos felemelkedésének, tündöklésének és bukásának története nemcsak a dekadens és túlhabzó dzsesszkorszakot, a húszas éveket jeleníti meg művészi tökéllyel, hanem az amerikai mitológia, az amerikai álom olyan örök témáit is, mint ambíció, pénz és hatalom bűvölete, a lehetetlen megkísértése és az újrakezdés lehetősége. A szegény sorból származó Gatsby beleszeret egy gazdag lányba, Daisybe; a háború elsodorja őket egymástól, s míg a fiatalember a tengerentúlon harcol, a lány férjhez megy egy faragatlan, ámde dúsgazdag emberhez, Tom Buchananhez. Hazatérése után Gatsby fanatikus akarással (és az eszközökben nem válogatva) vagyont szerez, hogy méltó legyen Daisyhez és újra meghódíthassa az asszonyt, akinek még a hangja is csupa pénz.

gats