5 elhagyatott vidámpark

Legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről, a vidámpark mindenki számára egy boldog hely, tele mókával és kacagással. Színes forgatag, bohócok, édesség, körhinta. Ennél kevésbé kllemes látványt nyújt, ha egy elhagyatott vidámparkot látunk, főleg ha annak bezárását titokzatos események övezik.


1. Pripjaty, Ukrajna

1986. május elsején nyitott volna a Csernobilhoz közeli Pripjaty vidámpark, a munka ünnepének tiszteletére, de az április 26-i atomerőmű-katasztrófa keresztülhúzta a számításokat. Ennek ellenére 27-én még pár órára megnyitották a park kapuit a látogatók előtt. Az emberek még sorban álltak az óriáskeréknél, mikor a védőruhás hadsereg már megérkezett, az emberek evakuálására szánt buszok és teherautók már a város felé tartottak, pár utcával arrébb pedig kétségbeesetten mosták az utcákról a radioaktív anyagot. Bár akkor a lakosságnak azt mondták, ideiglenes kitelepítésről van szó, Pripjaty máig szellemváros maradt, ahova csak tudósok és katasztrófaturisták merészkednek be.


 

 


 

2. Gulliver’s Kingdom, Japán

Rengeteg vidámpark zár be a bevétel hiánya miatt, ezért nagyon fontos egy körültekintő koncepció kialakítása. Erről valószínűleg nem tudtak a japán tervezők, mikor úgy döntöttek, hogy az Aokigahara erdő és a Kamikuishiki városa között nyitnak egy vidámparkot. A város arról „híres”, hogy itt állították elő azt az ideggázt, amivel egy japán szekta követett el tömegmerényletet a tokiói metróhálózaton. Az öngyilkosok erdejéről (Aokigahara) valószínűleg mindenki hallott, a mitológia szerint démonok lakta hely, amit nehéz megcáfolni, hisz a sűrű erdőben szinte alig élnek állatok.  2004-ben 108 ember választotta ezt az erdőt élete utolsó állomásaként, annak ellenére, hogy angol és japán nyelvű táblákat is elhelyeztek már, amelyek az öngyilkosságról való lemondásra ösztönöznek – sikertelenül. Ezek után még az is csoda, hogy 4 évig üzemelt a Gulliver vidámpark. Ma már az 50 méteres szobor csak pár turista és a graffitisek célpontja.


3. Lake Shawnee Vidámpark, USA

1966-ban két fiatal halála után döntöttek úgy, hogy örökre bezárják a parkot, de a kísértethistória már az 1700-as években elkezdődött. A legenda szerint ugyanis a birtok egy indiántemetőre épült, ahol sok amerikai őslakos és két fehér kisfiú is erőszakos halált halt. 1920-ban Conley T. Snidow megvásárolta a területet, vidámparkot és tavat telepített, amelyek hat halálos áldozatot szedtek az évtizedek során, köztük egy kisfiút, aki a tóba fulladt és egy kislányt, akinek a körhinta okozta a halálát. A későbbi látogatók gyakran látni vélték a gyerekek szellemeit, így a paranormális nyomozók kedvelt kutatóterületévé vált a park.


4. L’Aquatic de Sitges, Spanyolország

A Barcelonától nem messze található aquapark csupán két szezont élt meg, majd anyagi okokra hivatkozva bezárták. Egyesek szerint az igazi indok az volt, hogy az egyik hullámgép motorja magába szippantott egy kisgyereket. Állítólag éjszakánként még ma is hallani a víz csobogását és a kisgyerekek kacagását.


5. Aqua Park, Oroszország


A hatalmasra tervezett fedett vízivilág egy város mintájára kezdett el épülni, rengeteg különleges medencével és vízisportra alkalmas teremmel. Az 1997-ben elfogadott tervek szerint a World Youth Games idejére el kellett volna készülnie, de ez máig nem történt meg, ugyanis a rossz biztonsági körülmények miatt 20 munkás vesztette életét a félkész komplexumban.

 


 Ha még több horrorisztikus élményre vársz, töltsd a Halloweent a Funzine-nal. Várunk a Hollywood Horror partinkon!