5 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről

Az a bizonyos fekete ruha és a bizsuk – ezt a két dolgot   a ma 133 éve született Coco Chanelnek köszönhetik a nők. Íme 5 érdekesség a divattervezőről.


1. A praktikum diktált

Ahogy arra már utaltunk, Coco Chanel leghíresebb alkotása a kis fekete ruha volt. Ellentétben azonban a közhiedelemmel, Coco nem a csábítás miatt ajánlotta ezt a ruhadarabot a nőknek, éppen ellenkezőleg. A divattervező mindig egyszerű vonalvezetésben gondolkozott, és a praktikumot tartotta szem előtt. A mély dekoltázs és apró szoknya meg sem fordult a fejében.


2. Megihlette a szegénység

A bizsuk divatba hozásának is kiábrándítóan profán oka van. Az első világháború után gazdaságilag megroppant világban a nőknek nem volt pénzük drága ékszerekre, ám mégis csillogni akartak a férfiak előtt. Így született meg a bizsu, mely bár úgy tűnt (főleg, az avatatlan férfi szemeknek), mintha drágakövek, értékes gyöngyök lennének, valójában értéktelen utánzatok voltak.


3. Kalapokkal kezdte

Na jó, nem, igazából legelsőnek esténként lebujokban adott elő énekes-táncos számokat (itt ragasztották rá férfivendégei a vicces Coco becenevet) ám az igaz, hogy  divatiparba nem a ruháival, hanem a kalapjaival tört be. Első, 1910-ben nyílt boltjában is fejfedőket lehetett vásárolni. Ruhák csak 1915-től kerültek ki a kezei közül.


4. A második világháború majdnem tönkre vágta

1945-ben az 5 ruhaboltjából 4-et be kellett zárnia. A maradék egyben elsősorban parfümöket és kiegészítőket árult, fő vásárlói pedig német katonák voltak, akik otthon maradt barátnőiknek akartak kedveskedni Chanel termékeivel. A divattervező vendégköre, állítólagos viszonyai miatt (melyeket náci tisztekkel ápolt) és antiszemita megjegyzései miatt Chanelt sok francia tartotta hazaárulónak.


5. Megszállottja az ötösnek

Amikor Marilyn Monroe-t megkérdezték, hogy miben alszik, azt válaszolta, hogy Chanel híres parfümjében, a No. 5-ben. Az illat azért kapta ezt a nevet, mert az ötös szám volt Chanel kedvence. 1921. 5. hónap 5. napján került forgalomba leghíresebb pipereterméke. A parfüm forgalmazási jogát később eladta egy zsidó kereskedőnek, amit később nagyon megbánt.


Ha még többet akarsz tudni Chanelről


Akkor ajánljuk Henry Gidel: Coco Chanel, illetve Hal Vaughan: Egy ágyban az ellenséggel -Coco Chanel titkos háborúja című könyveket.

 


forrás: guardian