3 tipp a munkakereséshez

A fejvadász cégnél, korábban pedig humán erőforrás területén dolgozó Végh Péter elárul nekünk 3 tippet, hogyan tudjuk megszerezni álmaink munkáját! Figyelem, a tanácsok nemcsak a pályakezdőknek lehetnek hasznosak!

Hogyan kezdjék el a fiatal munkanélküliek az álláskeresést?

Jó dolognak tartom, ha az egyetemisták elmennek külföldre dolgozni, tapasztalatot szerezni, nyelvet tanulni. Ráadásul az életrajzban is jól néz ki a külföldön szerzett tapasztalat. Mindig jó iskola, ha egy ismeretlen terepen, egyedül kell megoldanunk a problémáinkat.

Merre induljanak a fiatalok: multiknál vagy kisebb cégeknél próbálkozzanak?

A kisebb cégek tapasztalatszerzés szempontjából érdekesebbek, többet tudnak szakmailag adni, mivel sok esetben többféle pozíciót kell ellátnia egy embernek. A multiknál más a helyzet, ott szakosodás van. Ha az a pályakezdő célja, hogy vállalkozást indítson, mondjuk egy könyvelőcéget, helyezkedjen el egy kis könyvelőcégben, ahol mindent megtanulhat.

Milyen hibába ne essenek?

Két gyakori hiba van. Az egyik, hogy az érdeklődőnek fogalma sincs a munkaerőpiacról és nincs tisztába a saját képességeivel sem. Az állásbörze kiváló lehetőség a tájékozódáshoz, de sokan nem használják ki. Ilyenkor körbe kell járni minden standot, beszélgetni, érdeklődni. Meséljen magáról, érdeklődjön a cégről. A munkalátó is örül, ha látja, hogy érdeklődve fordulunk hozzájuk.

A másik hiba az, ha valaki nagy mellénnyel kezdi a munkakeresést, vad bérigénye van és úgy viselkedik, minta ő tenne szívességet azzal, hogy  alkalmazhatják őt. Mindig szakmai alázatot kell mutatni, tudva, hogy bizonyítanunk kell jövendő munkahelyünkön, és sokat kell tanulnunk másoktól, főleg pályakezdőként.


 Ha kíváncsi vagy a Végh Péterrel készített interjúnkra is, melyben további hasznos tippeket árul el, kattints ide.