Nem kell Jamie Olivernek lenned ahhoz, hogy szép és mutatós édességeket dobj össze – akár karácsonyi ajándéknak is.
Mindjárt itt a hosszú hétvége: remek alkalom arra, hogy kidolgozd a legjobb plarinét és/vagy bonbont otthon. Sok-sok csoki, némi kézügyesség, egy-két ügyes konyhai eszköz: nem is kell sokkal több ahhoz, hogy családodat, barátaidat meggyőzd: te vagy a legmenőbb csoki „gyáros” a környéken. Hogy hogyan? Most segítünk.
Először is: ne görcsölj! Vannak egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető csodareceptek is, itt van mindjárt ez:
A hipergyors: kávés-narancsos praliné, elkészítése: kb. negyed óra
hozzávalók kb. 25 darabhoz:
75 ml tejszín 2 teáskanál instant kávépor
150 g étcsokoládés bevonó
2 evőkanál narancslikőr
15 dkg kandírozott narancs
25 kávészem 25 plarinékapszli
elkészítés:
A tejszínt felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a kávéport. A csokoládébevonót apró darabokra törjük, és a meleg tejszínbe szórjuk. Ha beleolvadt, beleöntjük a likőrt, elkeverjük, és hagyjuk hűlni, addig vékony csíkokra vágjuk a narancsot. A kihűlt masszát habverővel simára keverjük, nyomózsákba töltjük, majd a kapszlikba töltjük. A plarinék tetejét naranccsal és egy-egy kávészemmel díszítjük. A mesterművet betesszük a hűtőbe hűlni.
Aztán itt az extratömény, de látványos: kávébabok, elkészítési idő: háromnegyed óra
hozzávalók kb. 30 darabhoz
2 teáskanál instant kávépor
2 evőkanál kávé- vagy kakaólikőr
200 g nyers marcipánmassza
2 evőkanál porcukor
150 g kávés csokoládé
A kávéport feloldjuk a likőrben. A marcipánt kis kockákra várjuk, majd villával összetörjük. Ráöntjük a kévés likőrt, rászórjuk a porcukrot, majd az egészet habverővel simítjuk össze. A masszából kisebb, ovális formákat készítünk, amelyeket összelapítunk. Olvasztott csokoládéba mártjuk őket, majd hagyjuk szilárdulni a bevonatot. Amikor már majdnem megszilárdult a bevonat, késsel szabálytalan vonalat karcolunk bele – így a végeredmény kávébabra hasonlít.
Végső ajánlatunk azoknak, akik azt hiszik, a konyhában a kétbalkéz kizáró tényező:
Az egyszerű, de nagyon látványos buliédesség: csokoládés diófélék karamellával
hozzávalók:
400 g hámozott vegyes dióféle (dió, pekándió, kesudió, mogyoró, földimogyoró stb.)
120 g cukor
40 ml víz
200 g tejcsokoládés bevonó
kakaópor a hempergetéshez
A dióféléket zsiradék nélkül pirítjuk, a cukrot pedig a vízzel felforraljuk egy lábasban. A dióféléket beledobjuk a cukros masszába, egészen addig kevergetjük, amíg karamellizálódni nem kezd. A karamelles dióféléket sütőpapírra tesszük egyesével, hogy ne ragadjanak össze. Ha megszilárdult rajtuk a máz, kiöntjük őket egy nagyobb tálba. A bevonót felolvasztjuk, majd egy keveset ráöntünk a magokra, folyamatos kevergetés mellett. Ha rászáradt az első réteg a diófélékre, addig ismételgetjük a folyamatot kis adagokkal, amíg a bevonó el nem fogy. A végén a bevont dióféléket kakaóban hempergetjük, jól záródó dobozba tesszük.
A közölt recepteket és sok más finomságot az Alexandra Kiadó frissen megjelent Saját készítésű pralinék és bonbonok című könyvében találod.
This cookie policy has been created and updated by the Cookie Consent Tool.