Nem kell Jamie Olivernek lenned ahhoz, hogy szép és mutatós édességeket dobj össze – akár karácsonyi ajándéknak is.
Mindjárt itt a hosszú hétvége: remek alkalom arra, hogy kidolgozd a legjobb plarinét és/vagy bonbont otthon. Sok-sok csoki, némi kézügyesség, egy-két ügyes konyhai eszköz: nem is kell sokkal több ahhoz, hogy családodat, barátaidat meggyőzd: te vagy a legmenőbb csoki „gyáros” a környéken. Hogy hogyan? Most segítünk.
Először is: ne görcsölj! Vannak egyszerű, könnyen, gyorsan elkészíthető csodareceptek is, itt van mindjárt ez:
A hipergyors: kávés-narancsos praliné, elkészítése: kb. negyed óra
hozzávalók kb. 25 darabhoz:
75 ml tejszín 2 teáskanál instant kávépor
150 g étcsokoládés bevonó
2 evőkanál narancslikőr
15 dkg kandírozott narancs
25 kávészem 25 plarinékapszli
elkészítés:
A tejszínt felforraljuk, majd levesszük a tűzről, és feloldjuk benne a kávéport. A csokoládébevonót apró darabokra törjük, és a meleg tejszínbe szórjuk. Ha beleolvadt, beleöntjük a likőrt, elkeverjük, és hagyjuk hűlni, addig vékony csíkokra vágjuk a narancsot. A kihűlt masszát habverővel simára keverjük, nyomózsákba töltjük, majd a kapszlikba töltjük. A plarinék tetejét naranccsal és egy-egy kávészemmel díszítjük. A mesterművet betesszük a hűtőbe hűlni.
Aztán itt az extratömény, de látványos: kávébabok, elkészítési idő: háromnegyed óra
hozzávalók kb. 30 darabhoz
2 teáskanál instant kávépor
2 evőkanál kávé- vagy kakaólikőr
200 g nyers marcipánmassza
2 evőkanál porcukor
150 g kávés csokoládé
A kávéport feloldjuk a likőrben. A marcipánt kis kockákra várjuk, majd villával összetörjük. Ráöntjük a kévés likőrt, rászórjuk a porcukrot, majd az egészet habverővel simítjuk össze. A masszából kisebb, ovális formákat készítünk, amelyeket összelapítunk. Olvasztott csokoládéba mártjuk őket, majd hagyjuk szilárdulni a bevonatot. Amikor már majdnem megszilárdult a bevonat, késsel szabálytalan vonalat karcolunk bele – így a végeredmény kávébabra hasonlít.
Végső ajánlatunk azoknak, akik azt hiszik, a konyhában a kétbalkéz kizáró tényező:
Az egyszerű, de nagyon látványos buliédesség: csokoládés diófélék karamellával
hozzávalók:
400 g hámozott vegyes dióféle (dió, pekándió, kesudió, mogyoró, földimogyoró stb.)
120 g cukor
40 ml víz
200 g tejcsokoládés bevonó
kakaópor a hempergetéshez
A dióféléket zsiradék nélkül pirítjuk, a cukrot pedig a vízzel felforraljuk egy lábasban. A dióféléket beledobjuk a cukros masszába, egészen addig kevergetjük, amíg karamellizálódni nem kezd. A karamelles dióféléket sütőpapírra tesszük egyesével, hogy ne ragadjanak össze. Ha megszilárdult rajtuk a máz, kiöntjük őket egy nagyobb tálba. A bevonót felolvasztjuk, majd egy keveset ráöntünk a magokra, folyamatos kevergetés mellett. Ha rászáradt az első réteg a diófélékre, addig ismételgetjük a folyamatot kis adagokkal, amíg a bevonó el nem fogy. A végén a bevont dióféléket kakaóban hempergetjük, jól záródó dobozba tesszük.
A közölt recepteket és sok más finomságot az Alexandra Kiadó frissen megjelent Saját készítésű pralinék és bonbonok című könyvében találod.