Zene gigarobbanás 2016-ban

2016-ban izgalmas év elé nézünk a zenében is. Sok nagyöreg tér vissza és sok aktuális zenei király, királylány is már nagyban a stúdióban dolgozik új anyagán. De kikre is számíthatunk 2016-ban? Sűrű év lesz, annyit mondhatunk.

2016 erősen és finoman fog indítani – január 8-án jelenik meg a zenei mágus, David Bowie 33-ik lemeze, a Blackstar. Januárban persze jön még finomság, visszatér például a Panic! at the Disco is egy drámai című koronggal, a Death of a Bachelorral. A hideg hónap hoz egy kis metált is: a Megadeth, Dystopia címmel jelenteti meg új hanganyagát. Érkezik valami ennél hátborzongatóbb is: Yoko Ono is felénekelt néhány dalt az utóbbi években. A gyűjteménynek a Yes, I’m a Witch Too címet adta. Igazából ezt mindig is sejtettük, Yoko.


Ám kiktől várhatunk még új anyagot a külföldi nagyságok közül? Azelia Banks, a nagy-megmondo-rapper jogilag nem adhat ki semmilyen új anyagot idén, jövőre viszont megnyílnak előtte a kapuk. A Dream Theater is stúdióban van egy ideje, a progressive metal nagyjai kritkusaik szerint túlságosan nagy ütemben készítik korongjaikat, ami bizony a minőség rovására is megy, de a fiúk ezt látszólag nem érzik problémának. Biztosak vagyunk benne, hogy a rajongók sem. Iggy Azalea 2014-ben rekordsebességgel lett az USA új rapperüdvöskéje, ám csillaga hamar lehullott, új albumáról viszont már többször megígérte, hogy nagyot fog robbanni. Egy újabb Fancynek pedig ki ne örülne?

Ha pedig már amerikai üdvöskék… Katy Perry még mindig előző albumát, a Prismöt turnéztatja, de eközben már a stúdióban is készíti új dalait, nehogy egy év a popszakmában ne róla szóljon. Valószínűleg már csak egyszerű jelenléte is a stúdióban egy instant sláger eredményez a keverőpulton. Nem aggódunk. Britney Spears sem pihen. Miközben Vegasban leszerződött további két évre, a stúdióban is pörög, elmondása szerint pedig most egy kicsit művészire veszi a figurát. Ezt… nos… meglátjuk.

Közben az egykori nagy rivális sem pihen. Christina Aguilera utóbbi albumaival nem igazán érte utol egykori önmagát, ám most már elég hosszú ideje van stúdióban ahhoz, hogy azt gondoljuk, egy nagyon átgondolt, finoman tálalt anyaggal fog jelentkezni a szakma legerősebb hangja. Lady Gaga is 2016-ban tér vissza. Jazz karrierjével Ideiglenesen szakítva ismét popalbumon dolgozik, a végeredményt pedig már most fenomenálisnak találja. Bár ezt minden albumáról idejekorán kijelenti, csalódottan hagyva a közönséget, így mondjuk azt: a puding próbája most is az evés. A pop legérdekesebb hozadéka minden bizonnyal Rihanna albuma, az Anti lesz, amin az énekesnő immár három éve dolgozik, stílusok tömegébe bele-bele kóstolva. Egy biztos: nem egy boldog, habkönnyű anyaggal készül. A pop nagyasszonyai közül Gwen Stefani is fel fog tűnni. Bár már elkészített egy albumot, amit ki is akart adni 2015-ben, de válása után inkább kidobta az egészet és újba kezdett. Ez fog megjelenni 2016-ban.


Gwennek az év meglehetősen sűrű lesz, hiszen az örökifjú No Doubt is új albummal jelentkezik, szóval ha egy kis raggee-s rockra vágysz, meg leszel mentve. Ha pedig inkább antiszociális lennél, a Garbage új korongja fogja megmenteni a lelked. A nagyöregek közül a legvárósabb finomság minden bizonnyal a Guns N’ Roses anyaga lesz. A fiúk az elmúlt évtizedekben bőven bebizonyították, hogy nem véletlenül tartják őket számon a világ legnagyobbjai között, szóval csalódni biztosan nem fogunk. Ugyanez mondható el a Red Hot Chilli Peppersről is, akik az utóbbi időkben ugyancsak a stúdió falai között melegednek, remélhetőleg az év egyik legizgalmasabb anyagát építgetve. Újra talpra áll a The Offspring is, a 90-es évek végének legszemtelenebb – és legidiótább – zenekara. A korszak másik nagy legendája, a Gorillaz is bőszen szerzi dalszövegeit mostanában. Visszatér a Pearl Jam is, akik szintén évtizedek tapasztalatával biztosan valami igazi ínyencséget tesznek le majd a hard rock szerelmeseinek asztalára.


Nem rossz választék, ugye? Csak bírjunk kivárni mindent!