20 dolog, amit nem tudtál a Reszkessetek betörőkről

Minden évben bosszankodunk, hogy ugyanazokat a filmeket ismétlik meg karácsonykor a tévében. Egyedül egy filmet várunk évről-évre: a Reszkessetek betörőket. Egyik kezünkben a bejgli, másikban a forralt bor, a TV-ben pedig Kevin próbál meg túljárni a két betörő eszén. Kell ennél jobb? Elárulunk 20 érdekességet a filmről, amit még biztosan nem tudtál. 1.  A történtet John Hughes mindössze 9 nap alatt írta. Az ihletért nem kellett a szomszédba mennie: rajta is mindig úrrá lesz az idegesség, ha utaznia kell, derül ki a Buzzfeed cikkéből.

2. Chris Colombus, a rendező (aki egyébként a Harry Potter első két részét is jegyzi) 200 gyereket hallgatott meg, mielőtt Macaulay Culkinra esett volna a választása.

3. A film dalszerzője eredetileg Bruce Broughton lett volna (még a promóciós plakátokon is az ő neve szerepelt), ám a férfi végül mégsem tudta elvállalni a felkérést. Így kapta meg John Williams ugyanezt a feladatot. Williams nehéz helyzetbe került: csak akkor került a képbe, amikor már az egész filmet leforgatták, így egy elkészült anyaghoz kellett utólag megalkotnia az összes zenei aláfestést.

4. A McCallisterek háza tényleg létezik, Chicagótól 21 mérfölddel északra, Winnetkánál található. A benne lakó család a film forgatása alatt sem költözött ki, sőt, forrócsokit csinált a stábnak. A házat 2011-ben adták el, 1,58 millió dollárért.

5. Ennek ellenére a beltéri jelenetek nagy részét Chicagóban, egy gimnáziumban forgatták le. Az iskolában készítették a reptéri jeleneteket, de Kevin filmbéli szobáját is itt rendezték be.

6. Robert De Nironak és John Lovitznak is felajánlották Harry Lime szerepét, de mindketten visszautasították.

7. Végül Joe Pesci játszotta el a betörő szerepét, aki nem volt hozzászokva a családi filmekhez, és nehezére esett egy gyerekkel forgatni, ráadásul gyakran eltért a forgatókönyvtől és káromkodásokkal írta tarkította a szövegét.

8. John Candy 23 óra alatt csinálta meg az összes jelenetét. Reggel héttől másnap reggel hatig dolgozott, de még így sem jutott idő arra, hogy leforgassák azt a részt, amikor Kevin anyjától elbúcsúzott volna.

9. Marley, az öreg szomszéd eredetileg nem is szerepelt volna a filmben, csak utólag írták bele. A rendező elárulta, hogy Charles Dickens ihlette a férfi karakterét.

10.A  Kevin házának pincéjében lévő félelmetes kazánház két fiú  műve volt, akik zsinórokkal elemlámpákkal érték el az ijesztő hatást. A kényszerhelyzetet a szűkös anyagi keret okozta.

11. A filmben szereplő Angels With Filthy Souls című film valójában nem létezik. Kifejezetten a Reszkessetek betörők kedvéért forgatták le a filmben látható jeleneteket.

12. Az egyik jelenetben az egyik betörő, Marv Merchants az ablakon jut be a házba, ahol mezítláb összetört karácsonyfa díszekbe lép. A Marvot alakító színész ragaszkodott hozzá, hogy semmilyen trükköt ne használjanak ennél a résznél: tényleg csupasz lábbal lépett rá a valódi üvegdarabokra.

13.  Marv betörőtársa tényleg megharapta Kevin ujját a forgatás alatt, méghozzá olyan erősen, hogy a fiú ujja még sokáig sebes maradt utána.

14. Kevin híres mondata, a „Szóval feladtátok fiúk, vagy kell még?” Macaulay improvizációja volt.

15.  Marv arcára egy igazi pók mászott rá a film végén, ám a színésznek óvatosan kellett megjátszania, hogy megrémült, nehogy megrémissze a pókot, úgy ugyanis csúnya véget érhetett volna a történet.

16. A film hatalmas sikert aratott: világszerte 476,7 millió dollár bevételt hozott és Amerikában 12 hétig a legnézettebb film volt a mozikban.

17. A legnagyobb népszerűségnek mégis Lengyelországban örvendett: itt évről-évre 4 millióan nézik karácsonykor. A film sikerének az egyik titka, hogy ez volt az első nyugati film, melyet sugároztak a tévék az 1990-es rendszerváltás után.

18. Colombus a siker miatt egyből le akarta forgatni a film 2. és 3. részét is, nehogy Macaulay Culkin kinőjön a szerepéből (a rendező a Harry Potter első két részét is hasonló logika mentén kivitelezte), ám a filmstúdió nem engedte.

19. Más befejezést szántak az első résznek: a film legvégén a két betörő a börtönben nézte volna az Angels With Filthy Souls filmet. A záró poén szerint a két férfi grimaszokat vágva nézett volna egymásra, amikor rájönnek, hogy Kevin ugyanezt a filmet játszotta le nekik.

20. Amikor a filmben Kevin meglátja a bátyja, Buzz barátnőjéről készült képet, valójában egy fiútól riad meg: a fotó miatt Colombus egy fiút öltöztetett be lánynak, mivel nem szerette volna, ha bármelyik lány kényelmetlenül érezte volna magát a szerep miatt.