1956 terei: Ötvenhatosok tere

A Városliget melletti óriási tér megannyi nevet viselhetett már magán: a Rákosi-korszakban például a Sztálin tér elnevezést kapta, köszönhetően a rajta elhelyezkedő, 15 méter magas Sztálin-szobornak, mely 1953-ra készült el véglegesen.

1956 híres budapesti tereit bemutató sorozatunk mostani részében egy hírhedt szobor történetét írjuk le.

A szobor a szocialista vezérelveket követve a Szovjetunió vezetőjének, Sztálinnak a nagysága előtt akart tisztelegni. A helyzet fonáksága, hogy az alkotás pontosan abban az évben, vagyis 1953-ban lett kész, amikor a szovjet vezető meghalt. Az alkotás kedvéért a korábban itt álló Regnum Marianum-templomot is ledöntötték.

 

 Ezek után a méretes alkotás nem maradt sokáig a helyén. 1956-ban még a Magyar Dolgozók Pártja is azt tervezte, hogy hamarosan elköltöztetik egy kevésbé látványos helyre, ugyanis Sztálin halála után megerősödtek a rendszeren belüli reformirányzatok, melyek élesen bírálták a meghalt politikus munkásságát. Mielőtt azonban a magyar párt intézkedhetett volna a szobor sorsáról, a nép haragja közbeszólt.

 1956 október 23-án együttes erővel döntötték le a gigászi szobrot, mely a szocialista rendszer egyik szimbóluma volt.  A Sztálin alteregóból csak a csizma maradt meg, mely szintén egy szimbólummá vált, csak ezúttal a forradalomé.  Később a teret is sokáig Csizma térnek nevezték a köznyelvben.

1965-től egy szerényebb méretű (4 méteres) Lenin szobor állt a helyén. 2006-ban, a forradalom 50 éves évfordulója alkalmából pályázatot hirdettek egy emlékmű megalkotására, melyet Emődi-Kiss Tamás, György Katalin, Horváth Csaba és Papp Tamás terve nyerte el.

A sorozat többi részéért kattint ide és ide.