1956 arcai – a focista

Most átélheted az 1956-os forradalmat. A Hosszúlépés rendhagyó programjának keretében öt 1956-os karakter közül választhatsz, akinek a bőrébe bújva nézhetsz farkasszemet a forradalommal.


1956 szereplőit bemutató sorozatunk második részében egy aranylábú focista történetét ismertetjük. Az első részért kattints ide.

A Dorogi Bányász játékosaként mutatkozott be az élvonalban az 1954-es szezonban, nem sokkal azután, hogy a berni vébédöntőn elszenvedett vereség miatt először bontakozott ki tömegtüntetés Magyarországon a Rákosi-rendszerben. A gyerekkori vágya az volt, hogy az akkoriban piros-fehér színekbe kényszerített, Budapesti Kinizsi néven szereplő Ferencváros játékosa legyen. Egy eredményes NB I-es szezon után már csak egy lépésre került attól, hogy leigazolja a Kinizsi, azonban bevonultatták az ÁVH-hoz tartozó Határőrségbe, és ezzel „besorozták” a Budapesti Bástyába. A bújtatott profizmus miatt a Határőrség tisztje lett, bár az országhatár közelébe sem kellett mennie.

 

1956-ban már válogatott kerettag. Ezzel elérhető közelségbe került minden magyar férfi álma: a válogatottság, és nem csak önmagáért az Aranycsapat-tagság miatt, hanem mert a kiváltságos futballistáknak – mintegy fizetés-kiegészítésként – engedélyezték a csencselést. A külföldi túrákról lemezeket, nejlonharisnyát, parfümöt és zsilettpengét hozhattak be, a nők elolvadtak tőlük. És ezért vállalható ár volt, hogy az első közös edzésükön Lóránt Gyula kőkeményen lerúgta.

Emiatt azonban megsérült, így veszélybe került a válogatott kerettagsága és olimpiai részvétel. Talált egy specialistát, aki kész is volt soron kívül megműteni, de ezért egy ajándékot kért. Az orvos szenvedélyes zenész volt, és bármit megtett volna azért, hogy Frank Sinatra legfrissebb albumait megszerezhesse. Ekkor azonban a nyugati zene tiltott gyümölcsnek számított, futballistánk pedig tudta, csak akkor van esélye időben megműttetni magát, ha csempész kapcsolatain keresztül szerez egy eredeti Sinatra lemezt orvosának. Az orvos hálásan fogadja az ajándékot, még a meglepetést is ügyesen tetteti, és végrehajtja a műtétet. Így semmi nem áll útját annak, hogy a Focista megkezdje az olimpiára való felkészülést.

További információkat a Hosszúlépés Facebook oldalán találsz.

Fotó: FORTEPAN