10 nagyon ijesztő bohóc, 10 érdekes ténnyel

Bár gyerekkorunkban sokszor kedvenceik voltak, ma már szinte minden rendesen szocializálódott felnőtt rémálmát jelentik a bohócok, akik se nem viccesek, se nem mókások és még csak nem is kedvesek – hanem képzeteink szerint inkább mélyen gonoszak és vérszomjasak. Hogy buta sztereotípiáról van-e szó? Nézzünk néhány képet a múltból és olvassunk el néhány érdekességet, hogy lássuk, mi is bújhat meg a színes arcok mögött…

További horrorisztikus cikkeink ITT!

Információk a FUNZINE Halloween Partyról ITT!
A bohócok már i.e. 2400 körül megjelentek az Ókori Egyiptomban, az ötödik dinasztia korszakában, még udvari bolondokként. Ekkoriban nem csak szórakoztatniuk kellett a közönséget, hanem fontos volt az általuk elért pszichológiai és vallási hatás is – éppen ezért nem meglepő (és mégis az) hogy az udvari bolondok általában papok voltak.Ahogyan azt sok meséből és történetből tudhatjuk, az udvari bolondok később sem tűntek el, de a mai értelemben vett bohócok csak a 18. század elején tűntek fel, mint cirkuszok szereplői. A bohócok mai figuráinak ősapja Joseph Grimaldi, aki a Királyi Színházban és a Covent Gardenben fellépő pantomimok közül emelkedett ki bohócként. Mellesleg ő találta ki a klasszikus bohóc sminket, amiért innen is csókoltatjuk. Joseph figurája rövid idő alatt a londoni komédiás színpadok központi alakja lett – művészneve, a Joey máig egy bizonyos bohóctípust jelöl a sok közül.Mára a bohócok már nem csak a cirkuszok szereplői, hanem külön szolgáltatást nyújtó iparág épül rájuk. Alakjukat a legemlékezetesebben talán Stephen King használta ki Az című kultikus regényében, amiben minden idők legfélelmetesebb bohóc alakját teremtette meg. Gonosza nem megnevettette a gyerekeket, hanem megölte őket. A kettő között van némi különbség, ugye?

 Ezt próbálja most felülmúlni az American Horror Story Freak Show című évada, amiben Twisty fog lemészárolni egy fél várost. A sorozat ízelítőiben már felvillantottak néhány gyilkos bohócot – ITT és ITT sőt még ITT is – itt pedig egy igazán hátborzongató GIFet láthatunk Twistyről.Ám a való életben is voltak ijesztő bohócok. Ilyen volt például John Wayne Gacy Jr, aki 33 tindézser fiút és fiatal férfit zaklatott szexuálisan és gyilkolt meg 1972 és 1978 között. John amúgy szabadidejében bohócként lépett fel különböző jótékonysági rendezvényeken, parádékon és gyerekek szülinapjain. Ő volt Pogo, a bohóc. 1994-ben végezték ki.A bohócoktól való félelem egyáltalán nem legenda – 2006-ban a brit Bestival elnevezésű művészi és zenei fesztivált például azért mondták le, mert sok jegyvásárlónak egyáltalán nem tetszett, hogy abban az évben az arculatot teljes egészében bohócokra tervezték meg. Végül annyi panasz érkezett, hogy a szervezők visszaléptek.A különleges fóbiának mellesleg még neve is van. A coulrophobia a bohócoktól való abnormális, irracionális félelmet jelöli, bár meg kell jegyeznünk, hogy hivatalos betegségként pszichológiai körökben nem fogadják el, és a World Health Organization sem tartja számon.Ez viszont nem jelenti azt, hogy nincs pszichológiai magyarázat arra, ha valaki tart a bohócoktól. A szakemberek szerint a fellépők transzagresszív, vagyis direktben antiszociális viselkedése könnyedén válthat ki az emberekben bizonytalanságot, félelmet és bizalmatlanságot. Gyerekkori traumákat is felidézhetnek, túl nagyra sminkelt szájuk, szemük, eltorzított méretű cipőik és kesztyűik pedig ugyancsak rossz hatással lehetnek az elmére. Mert nem viccesek.Mellesleg a gyerekek sincsenek olyan jóban a bohócokkal, mint gondolnánk. A Sheffieldi Egyetem 2007-ben Space To Care című tanulmányában vizsgálta a kórházakban dolgozó bohócok fogadtatását, és egyáltalán nem jutottak jó eredményre. 250 gyerekből 250 – vagyis 100% – nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem szereti a bohócokat, sőt, többük egyenesen fél tőlük. Több mint kínos. 

További horrorisztikus cikkeink ITT!

Információk a FUNZINE Halloween Partyról ITT!