10 érdekesség, amit nem tudtál a hálaadásról

Ma ünneplik Amerikában a hálaadást. A telepesek először 1621-ben adtak hálát az őszi termésért és az őslakosok feletti diadalmukért. Azóta pedig minden november utolsó csütörtökjén körülülik az asztalt, pulykát esznek, és folytatják a hálaadás hagyományát életük örömteli eseményeiért. Most összegyűjtöttünk 10 érdekességet az ünnepről, melyet eddig nem biztos, hogy tudtál!

1. Mára az amerikai kultúra egyik meghatározó eleme a hálaadás, de nem volt ez mindig így. Mielőtt törvénybe foglalták volna a hálaadás megünneplését, a déli államok hevesen ellenezték, mivel nem tetszett nekik a hagyomány new englandi gyökere.

2. Az év legrészegebb éjszakája a hálaadást megelőző este. Ekkor még a Szent Patrik napi bulizásnál is több alkoholt fogyasztanak az amerikaik, derül ki a Fact Retriver cikkéből.

3. Az első hálaadási lakomákon még senki nem evett pulykát! Eredetileg szarvas- és kacsahúst, valamint különböző halakat ettek, magyarán mindent, csak éppen pulykát nem – írja az All Parenting.


4. Az egyik legnépszerűbb hálaadási program a Macy’s áruház hálaadási felvonulása. Évente közel 50 millió amerikai kíséri figyelemmel az eseményt a tévéképernyőkönkeresztül.

5. Az Egyesült Államokban a hálaadás jelzi a karácsonyi időszak kezdetét. Az ünnepet követő napon, azaz a Black Fridayen az üzletek óriási árengedményekkel próbálják buzdítani a lakosokat, hogy kezdjék el a karácsonyi vásárlást, az amerikaiak pedig ezt készségesen meg is teszik.


6. Egyik kedvenc karácsonyi dalunk, a Jingle Bell (Csengőszó) eredetileg hálaadási nóta volt.

7. Az ünnep nem csak az Egyesült Államok-belieké: a kanadaiak is megünneplik, igaz, ők október második hétfőjén.

8. Az éves áfonyafogyasztás 20%-a a hálaadáshoz köthető. A gyümölcsből készült öntet az ünnepi lakoma elengedhetetlen része.


9. Az amerikai elnök minden évben kiválaszt egy pulykát, akitől elnézést kér, amiért legyilkolják társait. Sőt, bocsánatkérő gesztusként az ő életét nem oltják ki.

10. Ha Benjamin Franklinen múlt volna, ma a pulyka lenne Amerika hivatalos címerállata. Véleménye szerint a sasnak “rossz erkölcsi értéke” van, a pulyka pedig sokkal tiszteletreméltóbb állat, olvasható a CNN cikkében.