03.12. – Az alvás világnapja

A fejlett országokban a lakosság több mint harminc százalékát érinthetik különböző alvásbetegségek.

 

Az alvás minősége kiemelkedő szerepet játszik a közérzetünkben, a munkavégzésünkben; számos betegség oka a rossz alvás. A legfontosabb feladat a gyógyítás mellett a megelőzés. Fel kell hívni a lakosság figyelmét a stressz, a túlzott munkaterhelés, az egészségtelen életmód veszélyeire, amelynek következménye nemcsak a várható életkor rövidülése, hanem számos betegség, és tragikus közlekedési balesetek előidézője is lehet.A három éve indult, és több évre tervezett országos alvásfelmérés eredményei megerősítik, hogy egyre több ember szenved valamilyen alvászavarban, esetleg alvásbeteg, sokan nem is tudnak erről.

Hosszabb ideje fennálló alvási gondjairól a megkérdezett közel ezer fős minta 44 %-ka számolt be, de az alvási problémáiról közvetlenül nem panaszkodók dolgozók fele sem tünetmentes. Annak ellenére, hogy a megkérdezettek 92 %-ka keres megoldást alvásproblémáira, alvás szakorvoshoz 79 %-uk soha nem fordult. Holott az alvásdiagnosztizálással és alvásterápiával foglalkozó gyógyítás Magyarországon magas színvonalú.

A kevés számú, de nemzetközileg is elismert szakemberek jelenleg alvásközpontok köré szerveződnek, tevékenységük nemzetközi összehasonlításban is példamutató. Többségük akkreditált alváslaboratórium, megfelel az Európai Alvástársaságok magas színvonalú követelményeinek. 

(forrás: napidoktor.hu)