Szemet gyönyörködtető és abszurd – Vesc-Art kiállításmegnyitó és díjátadó

2018 Apr. 04.

A Vol.05 kiállítás négy tehetséges pályakezdő fotóművész munkáit mutatja be, válaszul az idei évben kiírt pályázatra, amelynek témája az ABSZURD volt.

Normális.

Egy szó, amellyel naponta találkozunk számos helyzetet, embert és körülményt jellemezve, anélkül, hogy pontos tartalommal tudnánk azt megtölteni. Egyáltalán mitől függ és ki dönti el mi számít normálisnak? Önmagában van-e értelme ennek a szónak? A normalitás, mint fogalom az adott közösség saját nézőpontjának a kivetítése, az aktuális jelentését a társadalom, amiben szocializálódik határozza meg. Több szemszögből is megkérdőjelezhető már a szó létjogosultsága is. Ezen felül számos további tényező is szerepet játszik a szó életre keltésében, legyen az a történelem, a társadalmi helyzet, a vallási és politikai meggyőződés, szexuális orientáció, a velünk született és felvett társadalmi szerepek stb.


A pályázat célja, hogy erre a felvetésre találjon válaszokat, vagy akár még több kérdést. A gondoltamenet ugyanakkor a másik oldalról is megközelíthető, ahol egyazon érem másik oldala kerül előtérbe, az abszurd, ami meghökkent és megbotránkoztat, sokszor éles humorként jelenik meg. Az abszurddal elhagyjuk azokat az elfogadott normákat, amelyek keretein belül éljük az életünket. Az abszurd váratlanul és kiszámíthatatlanul érkezik, szokatlan módon kapcsolva össze tárgyakat, eseményeket, helyeket, személyeket ezáltal teremtve egy új világot és ezzel együtt egy új nézőpontot.

Program:

  • 18.00 – 18.30: Musica Moralia (Meggyesházi Éda) koncert: Különleges hangulatú, experimentális poszt-folk világú énekesnő, zenész. Saját megfogalmazása szerint csendes zajt játszik – egyszer cimbalommal, máskor zongorával. Több mint tíz éve van jelen a zenei színtéren Magyarországon, Németországban, Hollandiában.
  • 19.00 – 19.15: Maurer Milán solo táncelőadása: Maurer Milán 2015 óta a Frenák Pál Társulat fiatal művésze, a kortárs tánc ismert és kiemelkedő tehetségű figurája, akinek érzékeny és impulzív mozgásvilága nem csupán a nézők, de a szakma megbecsülését is elnyerte.
  • 19.15 – 19.45: Vesc-Art díjátadó: A 2018-as év pályázatának témája az Abszurd. A finalisták munkáiból nyílt kiállítás keretein belül adjuk át az idei Vesc-Art díjat és ünnepeljük a tehetséges alkotókat.
  • 20.00 – 21.00: DJ Gango: A Grund, Instant, valamint a Wannabe bulik rezidense, fesztiválok rendszeres fellépője.

Tovább az esemény Facebook-oldalára