Ismerd meg a százéves rakpartot – Tavasszal ismét itt a Budapest100

2017 Apr. 22. - 23.

Imádjuk Budapestet. És ha 100 évvel ezelőtt éltünk volna itt, akkor is imádtuk volna. Április 22-23-án újra megrendezik a Budapest 100-at, és megnyitják kapuikat a 100 éves házak. Ezúttal a rakpart épületeire irányul a program fókusza. 

A Rákóczi hídtól az Árpád hídig majdnem 10 folyamkilométer a távolság. A kishajó a pesti oldalon 8, a budain 7 állomáson köt ki. Sétálva, villamossal, vagy bringával mindkét partot végigjárni és közben  a házakba is benézni –  igazi kaland.

A Dunával együtt élünk. Partjain a magyar történelem ünnepei és tragédiái zajlottak. A rakpartokat összekötő hidak páratlan látványa, a pesti templomtornyok és a budai dombok, a vízben este tükröződő fények gyöngysora méltán tette a Világörökség részévé. Hétköznapjait régebben az ipar a kereskedelem és a közlekedés  éltette. Ma már a turizmus, a szórakozás, a hajókázás, a híres fürdők mellett a diplomácia és a politika helyszíne.  A rakpartok jövője vitatéma és sürgető urbanisztikai feladat.

A Budapest100 a rakpartok házaiban a speciális helyszín páratlan előnyeit  és kétségtelen hátrányait is bemutatja, miközben az itt élők és a középületekben dolgozók történeteit közkinccsé teszi, hagyományainak megfelelően.

A szakma számára a rakpartról szóló élénk diskurzus nyújt találkozási és részvételi lehetőséget.

A Budapest100 hívei és támogatói a Facebook segítségével már elkezdték a készülődést a tavaszi programra: a szervezők fotókat és történeteket várnak a rakpartról, a Rákóczi hídtól az Árpád hídig.

Itt tudsz jelentkezni a Budapest 100 önkéntes csapatához.