Közeleg az ország legnagyobb bábtalálkozója

2018 Mar. 24.

Március 24-én országos Bábtalálkozót tart a Csili Művelődési Központ (Csili).

A nagyszabású eseményen hét bábtársulat mutatkozik be, a debreceni Vojtina, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Ziránó Színház, a Magamura Alkotóműhely, Fabók Mancsi Bábszínháza, Hepp Trupp művészei és a LedPuppets Bábszínház. Délelőtt bábelőadásokkal és bábkészítéssel várják az érdeklődőket, délután pedig egy nem mindennapi előadást tartanak a társulatok Selyemakvárium címmel. Pogány Judit, a darab főszereplője és a társulatok közösen mesélik el egy pesterzsébeti idős hölgy történetét. Az előadást több kamerállásból élőben közvetítik a pesterzsébeti Kossuth Lajos utcán kihelyezett kivetítőn.

Az egész napon át tartó országos Bábtalálkozó programot kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Délelőtt a Meseerdő és a Batyu Bábszínház előadásait láthatják a nézők, az előadások között pedig nagyszerű programot kínál a bábkészítés. Az Astra Bábegyüttes elválaszthatatlan része a száz éves Csili történetének, hiszen a Művelődési Központ már ötven éve ad otthont a társulatnak. A Vízvári László által alapított Bábegyüttes elmúlt hat évtizedéből rendezett kiállítást tekinthetik meg a látogatók, aminek megnyitója délután 16:30-kor kezdődik.

A Bábtalálkozó második felében a debreceni Vojtina, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Ziránó Színház, a Magamura Alkotóműhely, Fabók Mancsi Bábszínháza, Hepp Trupp művészei és a LedPuppets Bábszínház foglalja majd el a Csili színháztermének kiürített nézőterét, hogy bemutassák az egyedülálló Selyemakvárium című dokumentum-bábjátékot, amely az első ilyen darab Magyarországon, minden mozzanata, jelenete valós történeten alapszik. A darabról az alkotók a következőket írják:

” Él egy ember Pesterzsébeten. Nő. Kislány, feleség, anya, beosztott, főnök, nyugdíjas, önkéntes segítő, néni, amatőr festő, a közösség szíve-lelke. Itt született, itt nőtt fel, itt járt iskolába, itt kezdett el dolgozni, innen ment nyugdíjba. Az életében benne van a kerület élete is. A történelmi fordulatok, a hétköznapok, a változások és állandóságok. Nagy és kis dolgok, rendkívüli és mindennapi történetek.

Nagy mesélő. Ahogy visszaemlékszik, szárnyra kapnak, keringenek körülötte a sztorik, a humoros és tragikus események, és kirajzolódik belőlük egy ember, egy család, egy kerület, sőt, egy ország története is. Van benne minden, a bilibe potyogó söréttől a téglagyári tóhoz kötődő halazásig, az óvóhely lejáratába beszorult kövér szomszédtól a Habselyem gyár felemelkedéséig és bukásáig. Mese ez, igazmese.”

Az előadást több kamerállásból élőben közvetítik a pesterzsébeti Kossuth Lajos utcán kihelyezett kivetítőn, illetve ezzel párhuzamosan ustreamen keresztül online is követhető lesz az előadás a Csili honlapján.

Program

  • 10 óra Meseerdő Bábszínház: Varázsvirág
  • 11-15 óráig bábkészítés
  • 15 óra Batyu Bábszínház: Mesék könyve és Holle anyó
  • 16.30-kor Kiállításmegnyitó az Astra Bábegyüttes hat évtizedéből

18.00 Selyemakvárium

Játsszák:

  • Pogány Judit
  • Vojtina Bábszínház
  • Griff Bábszínház
  • Ziránó Színház
  • Magamura Alkotóműhely
  • Fabók Mancsi Bábszínháza
  • Hepp Trupp
  • Led Puppets Fény- Báb – Színház