Készülünk a borús időre – ma van a D-vitamin világnapja



Idén nyolcadik éve rendezik meg a D-vitamin Világnapját november 2-án. A D-vitaminhiány általános probléma, számos betegség okozója, így szükséges, hogy minél többen foglalkozzanak saját D-vitamin-szintjük mérésével, korrigálásával.


Itt a tél, így közelednek a téli betegségek is, például a megfázás és az influenza. A D-vitamin segít megvédeni egészségünket, és csupán minimális fáradságba és költségbe kerül a betegségek kezeléséhez viszonyítva.Orvosi kutatások szerint az északi országokban, ahol kevesebb a napfény,  alacsony D-vitamin (D3-vitamin, kolekalciferol) mennyiséget találnak a különböző korú, nemű, anyagi és társadalmi helyzetű, emberek vérében. Magyarország lakosságának 80%-a igen kevés D-vitamint juttat a szervezetébe a természetes táplálkozás által. A szépség – és egészség kultusz fokozódása során elterjedt az a nézet, hogy aki napra megy, annak nem csak idő előtt ráncos lesz a bőre, de a bőrrák kialakulását is kockáztatja.  Pedig az egészséges, napi 15-20 perc napozásra szükség van a létfontosságú D-vitamin keletkezéséhez.  Étrendben a tonhal, a főtt tojás, a máj, valamint a D-vitaminnal dúsított reggeliző pelyhek segíthetik a vitamin bejuttatását. A D-vitamin legismertebb szerepe a csontrendszer erősítése a kalciumbeépítése által, de a legújabb kutatások az szervezetsokkal több területén mutatták ki a D-vitamin szerepét. Ezek alapján a D-vitamint ma már hivatalosan is hormonnak tekintik (D-hormon).A D3-vitamin szintünk télen nagyon alacsony, fokozódik a fáradékonyság, gyengül az immunrendszer.
Napi pótlása fontos a téli betegségekkel, fertőzésekkel, gyulladásokkal szemben. Alapvető szerepe van a pajzsmirigy-működésében, a csonterősítésben, az egészséges sejtosztódásban, az izom-működés során, a szív és az érrendszer egészségében.A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a D3-vitamin elégséges szintje. A D-vitamin-szintet 20ng/mL alatt tekintjük hiányosnak, 20-30 ng/mL között alacsonynak, a normál érték pedig 30 és 60 ng/mL között van. A legutóbbi vizsgálatok szerint, a táplálékon keresztüli átlagos D2-vitamin (a D3-vitamin alapanyaga) bevitele Magyarországon 88 NE (nemzetközi egység), miközben az egyelőre hivatalosan javasolt napi dózis 400 NE.


„A magyar orvostársadalom közelmúltbeli összefogásának eredményeképpen a felnőtteknek szóló jelenlegi szakmai ajánlás 1500-2000 nemzetközi egység bevitele. Időseknek, túlsúlyosaknak ennek a akár duplája is javasolt. A téli betegségek, járványok jelentkezése előtt feltétlen érdemes a szervezet immunrendszerét „felturbózni”.

A D-vitamin rendszeres szedése elengedhetetlen feltétele az egészségtudatos életnek mind a felnőttek, mind a gyerekek eseteiben. Babavárókként, valamint kisgyermekes szülőkként pedig egyaránt  tartozunk ezzel  önmagunknak és a gyermekeinknek” – tette hozzá Prof. Dr. Ősapay.

 

 

 




© 2017-2018 FUNZINE Média Kft. | Minden jog fenntartva crafted with by PR