5 tipp laptopvásárlás előtt

Nincs mese, ma már nem élhetünk laptop nélkül. De milyen masinára van szükségünk? Összeszedtük azokat a legfontosabb kritériumokat, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy kiváló eszközre tegyünk szert.


A méret a lényeg

Ma már szinte minden élethelyzetben fontos, hogy kéznél legyen egy erős akkumulátorral felszerelt notebook, hiszen az új készüléknek bírnia kell a mindennapok strapáját. A mobilitást figyelembe véve legkézenfekvőbb a standard 15.6”-os méretű modellek közül válogatni, melyek általában arany középutat szolgáltatnak a teljesítmény és a hordozhatóság között, és a táskánkba is kényelmesen elférnek.


A kulcs a belbecs

A sebességet tekintve központi komponens a processzor, amiből azért nem kell megcéloznunk a csúcskategóriát. Jegyzetelésre, táblázatkezelésre, böngészésre és egyéb multimédiás feladatokra elegendő az Intel erősebb i3-as, esetleg szimplább i5-ös termékei vagy az AMD alacsonyabb órajelű, középkategóriás modelljei közül szemezgetünk. Az effektív működéshez érdemes még minél több RAM-mal felszerelkeznünk, a 4 GB-os modulok ma már kétségkívül alapfelszereltségnek számítanak, jobb konstrukciókban pedig lecsaphatunk akár 8-16 GB-al ellátott készülékekre is.

A mindennapi felhasználást nagyban megkönnyíti, ha a megszokott winchester helyett, a mozgó alkatrészek nélküli SSD-vel felszerelt laptopot vásárolunk, hiszen mind gyorsaságban, mind a felhasználói élményben ugrásszerű emelkedést, javulást tapasztalhatunk.


Hogy szórakozásra is használd a géped

Ha már az élménynél járunk, amennyiben fontos számunkra, hogy néhány játékot is tudjunk futtatni, mindenképpen a dedikált videokártyával rendelkező ajánlatok háza táján kell körülnézni, ahol is szintén két nagy cég uralja a piacot. Az NVIDIA vagy az AMD 1-2 GB-os, alapszintű grafikus kártyáival a kevésbé gépigényes játékok közül bátran bepróbálkozhatunk néhánnyal.

A kiszemelt notebook esetében az olyan apróságokban is érdemes elmerülni, mint, hogy hány USB 3.0-ás port van a készüléken, vagy rendelkezik-e a kiválasztott darab az általunk preferált egyéb csatlakozó felülettel. Hasznos figyelembe venni még a későbbi bővíthetőségi lehetőségeket, ezzel is segítve az eszköz hosszú élettartamát.


Azok a fránya anyagiak

Mennyit érdemes költeni egy laptopra karácsony előtt az egyébként is szűkre szabott költségvetéséből? A fent vázoltak figyelembevételével abszolút elérhető az az összeg, amelyből egy korrekt, több évet is bőven kiszolgáló, multifunkciós gépet tudunk választani. Számos lehetőség akad a spórolásra is, és a megfelelő helyeken megkötött kompromisszumokkal könnyen elérhető az általunk áhított érték.


Így fogd meg a pénzt

  • Ha például SSD-vel ellátott eszközt választunk, elég egy kisebb kapacitású modellt beszereznünk, további adatainkat pedig tárolhatjuk külső merevlemezen vagy éppen egy felhő alapú tárhelyen.
  • Az egyetemi partnerprogramoknak és diákkedvezményeknek köszönhetően pedig az operációs rendszer és az Office csomag miatt sem kell aggódnunk, ezekhez is könnyen és kedvező áron juthatunk hozzá.

Szerző: Sipos Bence