Augusztus huszadika nemcsak a tűzijátékról és a bulizásról szól, ekkor van a kenyér ünnepe is. Mivel mi is imádjuk a friss, ropogós héjú kenyereket összegyűjtöttünk 7 pékséget, ahol isteni kenyereket és más finom péksüteményeket ehetsz.
Marmorstein Pékség
A Marmorstein pékség minden paleogondolkodású ember könnyen a szívébe zárja. Az itt kapható kenyereket fatüzelésű kemencében készítik, és nem használnak mesterséges adalékanyagokat.A pékség kenyereivel Pesten 7, Budán pedig 5 helyen találkozhatsz. Ezeket felül még vidéken is vannak üzleteik, például Gödöllőn, Szentendrén vagy Gödön. Bár a rozmaringos focacciájuk is isteni, mi a diós-mazsolás kenyerükért vagyunk legjobban odáig.
Jacques Liszt
A Jacques Liszt igazi gourmet pékség. Van itt olasz lisztből készült kenyér, ellenállhatatlan ciabatta, kakaós- és fahéjas csiga. Ami a helyben igazán becsületre méltó, hogy az olyan különlegességeik mellett, mint a paradicsomos kenyér, az egyszerű, hétköznapi fehér kenyeret is tudják úgy készíteni, hogy elhiggyük: egy ilyen profán étel is lehet gasztronómiai élmény.
Panificio il Basilico
A Panificio il Basilico egy igazán hangulatos kézműves pékség. Az olasz és a magyar konyhaművészet legjobb praktikáit ötvözik, hogy végeredményül olyan pékárukat kaphassunk, melyek pillanatok alatt függőséget fognak okozni. Itt tényleg érződik a termékeken, hogy odafigyeléssel, és nem futószalagon készítették őket. Ha csak egy dolgot emelhetünk ki, akkor a kakaós csigára szavazunk.
Pékműhely
„Egy jó kenyérhez nem kell más, mint kiváló minőségű liszt, víz, só, kovács és egy csipet szeretet” – írja a Pékműhely művészi hitvallásaként a honlapján. A mesterséges összetevőknek és adalékanyagoknak itt is búcsút mondhatsz, üdvözölheted azonban a kedves kiszolgálást, a gyermekbarát pékséget, melyhez kellemes terasz is tartozik. Hogy mibe harapj itt bele? Hát a bejglire kísértetiesen hasonlító mákos kenyerükbe!
Butter Brothers
A vajtesókról muszáj írnunk ebben a listában. Lehetőleg reggeli időpontba keresd fel őket, mivel finom szendvicseik talán reggeliként csúsznak a legjobban. Azért érdemesebb lesz édesebb vizekre is evezni, például a barackos túrós sütijükre, vagy a remek szilvás tésztájukra, amiknek az illata már messziről a pékségbe csábítja az éhezőket.
Artizán Pékség
Az Artizán Pékség igazi kuriózum, méghozzá azért, mert a finomságokon és a frissen őrült kávén kívül valami egészen művészivel is várnak. Az Artizán ugyanis galériaként is működik, ahol kortárs művészek alkotásait csodálhatjuk meg. Nehéz eldönteni, minek érdemesebb jobban átadni magad: a képek csodálásának, vagy az ízek harmóniájának.
Pipacs Pékség
A Pipacs Bio Pékség három lelkes pékje a magyar népmondai hagyományokhoz hűen körbejárták a világot, hogy megtudják, mi fán terem a jó kenyér. 2013-ban visszatértek, és valamire egész biztosan rájöhettek távollétük alatt, ugyanis (bár a kezdetekhez képest már kibővült létszámmal) isteni finom pékárukkal látnak el minket. A Pipacs egészséges, finom és szívvel-lélekkel készült.