Itt mozogd le a karácsonyi kilókat!

Az év végi nagy zabálások óta pont annyi idő telt el, hogy ha sikerült felszednünk pár kellemetlen kilót, akkor azok mostanra váltak látványossá, és talán már odáig is eljutottunk, hogy tegyünk ellenük valamit. Aki karácsonyra éves kondibérletet kapott, annak azt tanácsoljuk, hogy még ha nem is szereti a rendszeres testmozgást, három hónapig mindenképpen nyúzza magát, mert utána már garantáltan fogja élvezni is. Akinek a karácsonyfája alá viszont nem került se bérlet, se egy komplett otthoni edzőterem, de mégis szeretné végre magát egy picit jobban érezni a bőrében, annak mi most összegyűjtöttünk néhány helyet, ahol nem ciki ha izzadsz, sem az, ha kipirosodott arccal kapkodod a levegőt, és ahol a teremedzőket/úszómestereket/oktatókat leszámítva senki sem veled, hanem magával lesz elfoglalva.


BBGo Női Fitness

Sok nő azért próbálja meg otthon, a négy fal között, valami tévés fitneszinstruktor utasításai alapján elintézni a testmozgást, mert egyrészt azt gondolják, hogy mindenki azon fog belül kuncogni a teremben, ahogy az izzadságtól összetapadt hajjal ügyetlenkedik a lépcsőgépen, másrészt pedig így akarják megvédeni magukat a férfiak méregető tekintetétől. Lássuk be, míg az első kifogás komplett hülyeség, addig a második tényleg egy releváns indok (még ha minden edzőterem is legfeljebb csak egy-két ilyen embernek otthona), amit az ember lánya vagy megszokik, vagy megtanulja élvezni, vagy elmegy egy olyan konditerembe, ahova pasik be sem tehetik a lábukat (negyedik opció felpofozni és helyére rakni azt a csődört, aki néhány sanda pillantásnál többet vet ránk). Na, a BBGo Női Fitness, mint ahogy azt a neve is mutatja, egy ilyen pasimentes hely, ahol a nők mellett a gyermekekre is gondoltak: van itt babás alakformáló, jóga alapú kismama torna, tini aerobic, terhestorna, izotóniás gépekkel felszerelt konditerem, gyermekmegőrző és még szauna is, hogy teljes legyen a luxus. A férfiak meg majd bámulhatják egymást.


Mountex Boulder Club

Nem csak olasz kondigépekből és futópadokból állhat a testmozgás, vannak extrémebb formái is, mint például a falmászás – nemes angolsággal: boulder climbing. A város legjobb falmászó klubját a picit lehangoló, kültelki hangulatú Váci úton találjuk, a Lehel téri piactól nem messze, pont ott, ahol anno még a Csodák Palotáját töltötték meg a hangos ovis csoportok. Most hatalmas falak merednek a plafonig a századfordulós ipari épület belsejében, azokon pedig különböző, a tengerek élővilága által ihletett formák várják végtagjainkat, hogy segítségükkel felkapaszkodjunk a különböző ferdeségű felületek legtetejére, amolyan Tom Cruise-osan. Nem kell félni az esésektől sem, egy kellően vastag és puha matrac jelenti a földi biztonságot. Egyébként, bár az általános vélekedés szerint a falmászás egy nagyon nehéz sport, valójában negyed óra alatt bele lehet jönni a művészetébe, különösen jó erőnlét sem szükségeltetik hozzá, és bár olykor feszélyezően sok a kockás hasú félmeztelen pasik aránya, azért minden testtípusú ember szép számban képviselteti magát, diszkriminációnak helye tehát nincs. A helyszínen lehet különleges mászócipőt bérelni, ha pedig nem akarunk szétmorzsolt lábujjakat, akkor ez erősen ajánlott is.


Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

Úszni nem csak a csillogó felszínű mélykék tengerben, 30 fokos melegben, a finom szemcséjű homokszemekkel az évezredek alatt teleszórt part közelében jóleső élmény, de bizony egy fedett uszodában eltöltött óra is képes egész napig tartó mosolyt varázsolni az arcunkra. Erre a legnagyobb bizonyíték az a sok ember, aki már a Hajós Alfréd hajnali hat órás nyitása után tíz perccel egymás után szeli a hosszokat az első magyar olimpiai bajnok nevét viselő, és őáltala is tervezett uszoda valamelyik medencéjében (melyek között nyitottat és fedettet egyaránt találni). Az ovis csoportok érkezése aztán az embereket gyorsabban űzi ki az óriási kádból, mint ha ezer éhes piranhát szórtak volna közéjük – de nem mennek messzire: csak a szaunáig. Az így csutkára pörgetett anyagcseréjüknek köszönhetően az emberek frissebben, kisimult bőrrel és megújult erővel állnak neki az előttük tornyosuló napnak. Irigykedés helyett iktassunk be mi is legalább heti egy úszást, és hamar észrevesszük majd jótékony hatásait – a közérzetünkön, egészségünkön és testünkön egyaránt.


Astoria Fitness

Egy kondi mindenkinek. Az Astoria Fitness a belváros szívében, egy bérház pincéjében foglal helyet, már vagy jó két évtizede. A barátságos edzőtermet éppen most decemberben újították fel: a tisztesen lestrapált (de még menthető) gépeket csodásan kipofozták, az elavultabb darabok helyére pedig vadonatújak kerültek – és még a különböző termek kifestésére is volt energiájuk! Az Astoriában központi elhelyezkedése miatt nagyon sokféle ember megfordul: a belvárosi hostelek a külföldieket vonzzák, a közeli egyetemek és középsulik a fiatalokat, a környék irodaházai pedig a fehérgalléros népséget, de igazából napestig lehetne sorolni a típusokat, teljesen feleslegesen. Az Astoria Fitnessben a nehéz súlyok hangos emelgetésén túl van lehetőségünk rengeteg különböző fajta aerobic órán lihegni, spinningen kitekernünk szervezetünkből a kalóriákat, a kardiógépek segítségével pedig megmászhatjuk az Eiffel-tornyot vagy lefuthatjuk a maratont is. Májusig a finn szaunát is pocsolyává ázásig használhatjuk, utána viszont jön a már régóta vágyott infra szauna, ami minden bizonnyal egy új korszakot fog nyitni a terem életében.


Mandala Jógastúdiók

A jóga jó. Kikapcsol, megizzaszt, és füstölő-illatú testi-lelki nyugalmat eredményez. Lehet, hogy nagyon egyszerűnek tűnik, de igazából egy másfél órás gerincjóga rendesen meg tudja viselni az embert, de a jóleső módon. A Mandala Jógastúdiókban ráadásul mindenkinek kiemelt figyelem és kedvesség jut az oktatók részéről, akik mondjuk izmaink kötöttségéből olyan megállapításokat tudnak tenni, amik még egy pszichológusnak is becsületére válnának. Az első alkalom ráadásul ingyenes, és még csak előre se kell jelentkezni! Aki tehát idegenkedik a jógától, annak se kell félnie, hiszen ha nem tetszik neki, amit kap (ez egyébként a lehetetlenség határát súrolja), akkor sem kell az „ablakon kidobott pénz” miatt kárognia. A minden miatt való felesleges károgásra egyébként a jóga tökéletes gyógymód.