Minden csokoládérajongó és édesszájú életében eljön egyszer az a pont, hogy már nem elég neki a Milka legújabb táblás csokija, a Szamosban elfogyasztott marcipánműremek, vagy a Daubner házi francia krémese, és úgy dönt, hogy saját maga is megpróbálja megismételni azokat az ízeket, amelyek annyira sokszor repítették fel a habcsókokból álló mennyországig. De hol tanulhatja meg az édességkészítés fortélyait, a tökéletes bonbonforma titkát? Összeállításunkkal ezen a problémán segítünk.
Szamos Csokoládé iskola
A marcipánjairól híres, de csokoládékölteményeivel is hódító Szamos Cukrászda már jó ideje tart csokoládékészítési kurzusokat azoknak, akiknek gyerekkorukban a kedvenc meséjük a Charlie és a csokigyár volt. A Vörösmarty téren berendezett Csokoládé Műhelyben mindenki ellesheti a pralinékészítés titkait, saját készítésű bonbonokkal lepheti meg a szívének kedveseket, és egy kis ügyességgel olyan trüffeleket alkothat, mint a Szamos csokoládémesterei. A kurzusokra itt lehet jelentkezni!
Corvinus Culinaris
A Villányi úti Corvinus Culinarisban a vállalkozó kedvű édesszájúak kézműves csokoládéöntő, bonbon- és fagylaltkészítő tanfolyamokon próbálhatják ki magukat. A csokis-bonbonos tanfolyamok két részből állnak: az első felvonás során a Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának egyik oktatója adja át a szükséges elméleti alapokat, különböző csokikészítési módszereket tehetnek magukévá. A második felvonásban már a gyakorlaté, és természetesen a miénk a főszerep: jöhetnek a legkiválóbb belga csokoládéból öntött és formázott bonbonok és trüffelek, amiket aztán haza is vihetünk – már ha kibírjuk anélkül, hogy engedjünk a kísértésnek és még a buszmegállóban felfaljuk munkánkat. A fél napos fagyikurzus menete is hasonló, több fagyasztással, több lefőzéssel, és több kalóriával. Jelentkezni itt lehet.
Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra
A Lady Lavender mögött Gulyás Gyöngyvér áll, aki már gyerekkorában a csoki szerelmese volt: saját bevallása szerint minden összekuporgatott kis pénzét csokoládéra költötte. Az évek során már nem csak pusztította, de készíteni is megtanulta a boldogsághormonok forrásának számító sötét édességeket, 2012-ben pedig úgy döntött, hogy ideje gyerekkori álmát másokkal is megismertetni, a megszerzett tudását pedig minél több édesszájú sorstársának átadni. A Lady Lavenderben nem csak csoportos bonbon készítő tanfolyamok vannak, de lehetőségünk van magánórákat is venni. Ha pedig nincs szűk három óránk egy kis kotyvasztásra, akkor már csak a Manufaktúra által készített bonbon válogatások miatt is érdemes beugrani az óbudai csokiműhelybe. A kurzusokra ajándékutalványt is vehetünk karácsonyi ajándékként, amikre akár közösen is elmehetünk.
Chefparade
A Chefparade a budapesti főzőiskolák nagyöregje, a 2006-ban megnyitott Páva utcai helyszínük volt ugyanis az első képviselője a műfajnak. Azóta már négy helyen (három budapesti és egy etyeki) tartanak folyamatosan főzőtanfolyamokat, többek között csoki és sütiműhelyt is. Bonbonok, pralinék, trüffelek, mártott csokik, töltött csokik és marcipános csokik készülnek itt a résztvevők által, de természetesen szakszerű irányítás mellett. Iszogatással egybekötött macaronos és csokis házibulikat is rendszerint szerveznek a Sas utcai és a Bécsi úti főzőiskoláikban, de akár 60 fős céges csapatépítőt is tarthatunk a Chefparade-nél, ahol a csokikészítést egy nagyon frankó vacsora is kiegészíti. Ha kistesónkkal vagy gyermekeinkkel szeretnénk egy kis közös, csokimaszatolós délutánt eltölteni, akkor pedig vár minket a Cupcake party! Az aktuális kurzusokért katt ide.
1023 Budapest, Bécsi út 27.
1051 Budapest, Sas utca 21.
Csokoládé Akadémia
Ne ijesszen el senkit a Csokoládé Akadémiától, hogy Nagytarcsán található, azt a kis buszozást/autózást bőven megéri az a sok finomság amiket itt készíthetünk. A 2012-ben megalakult Akadémia célja kettős: egyrészt az amatőr csokoládékészítőknek, másrészt a profi, szakképzett cukrászoknak is olyan ismereteket és gyakorlati tudást akarnak átadni, amellyel kihozhatják a magukban rejlő maximumot, a csokikból pedig a legfinomabb ízeket. Fagyikészítéstől a töltött táblás csokikon át a legkülönbözőbb színben pompázó macaronok kisütéséig bezárólag mindenféle fókuszú kurzussal találkozni a Csokoládé Akadémia tanfolyamai között.
Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda
A Zila Kávéház már húsz éve szolgálja Budapest lakóinak nyugalmát azzal, hogy a város kávéfanatikusait és édességrajongóit mennyei kínálatukkal visszatartják a begolyózástól. Emellett azért is híres a cukrászda, mert megálmodója, Zila László 2011-ben megkapta az Év Gasztronómusa címet az általa feltalált és szabadalmaztatott különleges tortaformáért. A Zila Tortaformákat persze meg lehet vásárolni, de bemutatókat és tortaformás főzőtanfolyamokat is szoktak tartani az Üllői úti helyszínen.
Salt ‘n Pepper
A Salt ‘n Pepper főzőiskola igen széles kínálatával hódítja meg a sütés-főzés rajongóit: a családias hangulatú, aktív közreműködést megkövetelő tanfolyamok a salátakészítéstől a borkóstoláson át macaron workshopokig terjednek, de persze a kötelező bonbontanfolyam sem maradhat el. Az átlagban három órás tanfolyamokon tanultak garantáltan megédesítik hétköznapjainkat, mi pedig megédesíthetjük velük barátaink, családtagjaink életét.
Szántó Tibor – Csokoládé kurzus
Ha mindent meg szeretnénk tudni a csokoládéról, a kakaóról vagy a tökéletes forró csoki készítésről, érdemes ellátogatnunk Szántó Tibor csokoládékurzusára. Szántó Tibor olyan egyedi oktatási rendszert dolgozott ki, ami egy alap és négy haladó részből áll. A kurzusokon 2007 óta már több mint 3000 hallgató vett részt. A tanfolyamokon végigkísérhetjük a csokoládékészítés teljes folyamatát, megismerhetünk különféle kakaó fajtákat valamint több különböző csokoládét is megkóstolhatunk. Az alap kurzuson legalább 15 fajta csokoládét, kakaóbabot és egy forró csokoládét, a haladó kurzuson több mint 25 eredet megjelöléses csokoládét és kakaóbabot kóstolhatunk. A kurzusokra itt lehet jelentkezni.
Portobellochef
A Portobellochef a thai ételek elkészítésének tudományától a spanyol tapassok elsajátításáig mindenféle főzőtanfolyamokat szervez és még az édesszájúak számára is rengeteg kurzust kínál. A macaron készítő tanfolyamon például a legelső lépésektől kezdve készíthetjük el az apró édességeket, a 3 órás bonbon készítő tanfolyamon pedig profi módon megalkothatjuk a fényes és krémes csoki csodákat. Jelentkezni a tanfolyamokra itt lehet.
1081 Budapest, Rákóczi út 63. 1. emelet / 7A
Ursa maior – kreatív műhely
Az Ursa maior kreatív műhely különböző kreatív programok lebonyolításával, workshopok és tanfolyamok rendezésével foglalkozik, kínálatukban pedig az édesség függők is találhatnak ellenállhatatlan programokat. Workshopjaikon megtanulhatjuk a macaron, a bonbon készítés vagy a muffin díszítés fortélyait. A kurzusok alatt a háztartásban is megtalálható eszközökkel dolgoznak, így a tanfolyam után akár otthon is elkészíthetjük a finomságokat. A programokra itt lehet jelentkezni.
1074 Budapest, Szövetség u. 2/c
Cukorka – Sweetfabric Budapest
Cukorka készítő látványműhelyükben előzetes egyeztetés alapján részt vehettünk workshopokon vagy akár magánfőzésen is. A magánfőzésre egyedül is elmehettünk, bármilyen folyamatba beleleshettünk és a saját fantáziánk alapján cukorkákat is készíthetünk. Ha kisebb csoporttal érkezzünk, a workshopon végignézhetjük a cukorkakészítés folyamatát a főzéstől egészen a kész cukorka előállításáig. Nagyobb csoportok számára a cukorshow az ideális program, ahol interaktív bemutatón keresztül ismerhető meg a cukorka készítés. További részletek: itt
1053 Budapest, Múzeum krt 7.