„Ha Amy lenéz ránk, boldoggá teszi amit csinálunk”

Alapítványa miatt írta meg könyvét lányáról, melynek bevételeit magyar szervezeteknek is felajánlaná, könyve a gyász feldolgozásában is segítette. Mitch Winehouse-zal, az Amy a lányom szerzőjével beszélgettünk.

Amy Winehouse tagadhatatlanul legendává vált rövid élete során. Tragikus halála senkit sem lepett meg, mégis mindenki értetlenül állt azelőtt, hogy egy ilyen tehetséges nő hogyan képes 27 évesen itt hagyni az élőket, mi vezetett tragédiájához.

Lánya elvesztése után Mitch Winehouse úgy döntött, hogy fájdalmából, Amy hiányából és a család tragédiájából megpróbálja a lehető legpozitívabb dolgot kikerekíteni. Célja nem volt kicsi: adózni Amy emléke előtt és közben minél több embernél, családban, közösségben elérni azt, hogy többé senki ne legyen a drog és az alkohol áldozata.

A férfi életét az Amy Winehouse Alapítványnak szentelte, lánya halála után minden kiadott dal és a most magyarul megjelent könyv, az Amy a lányom az alapítványért jelent meg, hogy a befolyó összegekből egyaránt segítsék a drog- és alkoholfüggő fiatalokat, továbbá a hajléktalanokat. Az évek során a szervezet sikert sikerre halmozott. Iskolai projektek, melyek felhívják a figyelmet a drog és az alkohol veszélyeire, mindennapos ételosztás és különleges, rezgő szobák, hogy a süket gyermekek is megismerhessék a zene varázsát… ezek mind a  szervezet hathatós munkájának gyümölcsei.

Mitch Winehouse csak nevet azon, ha valaki azt gondolja, hogy saját magának akar pénzt szerezni az Amyről szóló könyv megírásával, ám mikor a könyv bemutatóján lejátszották az utolsó felvételt lányától, még mindig könnyekben tört ki. Az Amy a lányom bevételeinek teljes egésze az Amy Winehouse alapítvány kasszájába kerül, de Mitch Winehouse felhívta a sajtó figyelmét, hogy a magyarországi bevételek teljes egészét kész felajánlani egy magyar alapítványnak.

Interjú egy férfivel, aki egy olyan terhet cipel a hátán, mely sose lesz könnyebb és interjú egy apával, aki képes volt elérni azt, hogy lánya emléke a lehető legnemesebb módon éljen tovább.





Mi késztette a könyv megírására? Mi az alapvető üzenet?

Három okom volt megírni a könyvet. Először is, hogy segítsem a gyász folyamatát. Második, hogy pénzt gyűjtsek az alapítványnak és a harmadik, hogy a rajongók megtudhassák, milyen ember volt Amy valójában. Nem csak egy függő volt. Egy szeretetteljes lány volt, egy normális lány. Célom volt az is, hogy tisztázzak minden félreértést a halálával kapcsolatban. Miszerint öngyilkos lett vagy hogy túladagolásban halt meg. Az emberek máig ezt mondják, a napokban is volt egy cikk a New York Postban amiben azt írták, hogy Amy túladagolás áldozata volt. De ez nem így van. Tisztáznom kell mindent, hogy az emberek tudják mi történt.

A rajongók minden bizonnyal tudják, hogy jó ember volt, de sok ember máig úgy tartja, hogy generációjának egy rendkívül rossz példaként szolgált. Mit tud mondani ezeknek az embereknek, vagy mit tud nekik üzenni a könyv?

A kérdésére válaszolva alapvetően azt kell mondanom, hogy Amy nem volt jó példa a fiatalok számára. De mióta elment, az iskola projektünkben az utána élő üzenet az, hogy a drogokat és az alkoholt komolyan kell venni. Nyilvánvaló, hogy mindkettő óriási hatással van a mai fiatalokra. És igenis lehetséges legyőzni a drogfüggőséget, ez az egyik üzenet, amit biztosan tudunk a nevéhez kötni. És az is, hogy az alkohol veszélyesebb, mint a drog.

Amy nem volt a legjobb példa, de végül jó hatással volt az emberekre. Rengeteg ember keres meg Amy halála óta, hogy elmeséljék, hogy miatta szoktak le a drogról, miatta hagytak fel az ivással és hogy öngyilkosok akartak lenni, de Amy miatt úgy döntöttek, hogy élni akarnak. Amy most már több ezer fiatalra van jótékony hatással.

” Rengeteg ember keres meg Amy halála óta, hogy elmeséljék, hogy miatta szoktak le a drogról, miatta hagytak fel az ivással és hogy öngyilkosok akartak lenni, de Amy miatt úgy döntöttek, hogy élni akarnak.”


Azt mindannyian tudjuk, hogy Amy rendkívül tehetséges volt, de ez nem minden esetben elég. Mondhatjuk róla, hogy jó példa volt abban a tekintetben, hogy egy keményen dolgozó lány volt?

Voltak idők mikor egész nap dolgozott és voltak idők mikor nem csinált semmit. De nagyon szorgalmas volt. Tizenhárom éves kora óta dolgozott. Elment Camdenbe és ott talált munkát, volt pincérnő és újságíró is. Mindig is akart dolgozni. Amikor pedig elkezdődött a karrierje akkor pedig természetesen dalírással foglalkozott. Sokak számára, akik a zeneiparban dolgoznak a dalírás a legfontosabb dolog, de Amy számára a család mindenek felett állt. És ezért nem is vette magát komolyan egész életében.

Tisztában volt vele, hogy remekül tud dalt írni, de ha komolyabban vette volna a tehetségét, akár tíz albumot is megírhatott volna. Bár akkor már egy más fajta minőségről beszélnénk. De mindig dolgozott, mindig benne volt különböző projektekben. Okos volt és eszes. Mindig kirakózott és sudokuzott.

Egy hónapja megtaláltuk az egyik sudoku könyvét amit a feleségem, Jane adott neki. Volt benne egy feljegyzés, ami megríkatott minket; „Kedves Jane, köszönöm, hogy megtanítottál sudokuzni. Jobban szeretlek mint apát.” Folyamatosan próbált kreatív lenni, mindig dolgoztatta az agyát.

Néhány ember máig rosszul közelíti meg a tragédiáját és azt kérdezgetik, hogy hol voltak a szülők, a barátok, miért nem segített neki senki…

Mindenki segített neki. Azok, akik felteszik ezeket a kérdéseket, nem értik a függőség természetét – egyáltalán nem. Ha Ön függő és én vagyok az Ön apja, és egy szobában tartózkodunk és el sem mozdulok maga mellől 24 órán át, Ön még akkor is megoldaná, hogy drogot vegyen magához. A függőség ereje mindennél erősebb. Erősebb a szerelemnél, a gyermeked iránt érzett szeretetnél, a szüleid iránt érzett szeretetnél…

Mondhatjuk, hogy ez a könyv segít megérteni ezt? Lehet egyfajta segítségnyújtás azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekei hasonló problémákkal küzdenek?

Mindenképpen. Igen.

„Sokak számára, akik a zeneiparban dolgoznak a dalírás a legfontosabb dolog, de Amy számára a család mindenek felett állt.”


Amy máig óriási hatással van rengeteg emberre és egyszerűen képtelenek vagyunk elfelejteni az emlékét. Mi volt Amy titka?

Azt hiszem egyszerűen az, hogy jó volt abban, amit csinált. Frank Sinatra tizenöt évig volt aktív és örökké élni fog. Az emberek mindig hallgatni fogják a zenéjét, ez pedig igaz Amyre is. Egyszerűen jobb volt, mint a többiek. Ez volt a titka.

Csak most kezdtem rájönni, mennyire tehetséges volt, mert egészen eddig nem láthattam kívülről. De ma már hallgatom és azt mondom, hogy igazi géniusz volt, a dalszövegírói tehetségével együtt. Sose mondtam ezt, de tényleg, egy lángelme volt.

Sose láttam dalt írni. Nem tudom, hogyan csinálta. Egyszer csak eltűnt egy szobában egy időre és kijött onnan egy dallal. Azt hiszem ezért fogják az emberek a következő száz évben is Amy zenéjét hallgatni. Nem fognak Adele-t vagy akár Madonnát sem hallgatni. Ők most itt vannak, igen, de később… Lehet, hogy ez nem túl fair velük szemben, de ez az igazság.

A sajtótájékoztatón említette, hogy Amy halála után az jutott eszébe, hogy mennyit beszélt Amy egy bizonyos alapítványról. Miért csinálta meg végül az Amy Winehouse Alapítványt? Érte vagy helyette?

Egy kicsit mindkettő. Az alapítvány mindenképpen segített nekünk a gyász feldolgozásában. Nem hozza vissza Amyt, de az alapítvánnyal Amy több ezer embernek segít, ezzel pedig az emléke is tovább él. Minden nap bejárok az irodába és mindenhonnan Amy mosolyog vissza rám.

Amy elment, de az alapítvány óriási siker. Most kaptunk 4,5 millió fontnyi felajánlást a Big Lotterytől, hogy folytathassuk az iskola-projektünket. Minden bizonnyal valamit jól csinálunk. Elégedett vagyok a tevékenységünkkel. Éppen azt tükrözi, amit Amy is szeretett és amivel ő is törődött élete során. Gyerekek, hajléktalanok és minden fiatal, bármilyen szintű vagy fajta hátránnyal. Biztos vagyok benne hogy elégedett. Ha Amy lenéz ránk, boldoggá teszi amit csinálunk.

Az Amy a lányom a Rózsavölgyi és Társa gondozásában jelent meg.
További interjúinkat ITT tekintheted meg!