Mindenki kíváncsi, hogy Dench megtalálja-e a gyerekét

Nemzetközileg már bizonyított és Magyarországon is nagy sikernek örvend a Philomena – Határtalan szeretet.



A filmről, mely meghozhatja a második Oscart Judi Dench-nek, már mi is zengtünk egy cikknyi ódát és úgy néz ki, mindezt jogosan tettük. Stephen Frears filmjét másfél hét alatt több mint tízezren nézték meg a magyar mozikban.

Az igaz történetet feldolgozó film premierjének hetén hétezren váltottak rá jegyet, ami nem is csoda, hiszen a kritikusok igazi díjesőt várnak tőle a hamarosan futószalagon érkező fesztiválokon és átadókon, továbbá karácsony időszakában ki ne lenne kapó egy kis szeretet és az érzelmekre?


Érzelem és szeretet pedig van bőven, gondoljunk csak a címre! A Philomenában egy hölgy igaz történetét ismerhetjük meg, aki ötven év kutakodás után egy újságíróval indul neki az USA-nak, hogy megtalálja gyermekét, akit még tizenéves korában vettek el tőle az apácák Írországban.

A magyar kritikák mellett a külföldi kritikák is az egekbe marasztalták a filmet, a sok filmes által rettegett Rottentomatoes-on például 95 százalékon áll a megítélés, ami egészen elképesztő eredmény. A The Guardian A király beszédéhez hasonlította, a Time Oscart követel Dench-nek, a The New York Observer kritikusa pedig egyszerűen az általa 2013-ban látott filmek közül a számára legkedvesebbnek nevezte.


A filmet a multiplexekben szinkronizált, az art mozikban feliratosan nézhetjük meg. Jövő héten az alkotók három kategóriában – legjobb dráma, női főszereplő és forgatókönyv – izgulhatnak a Golden Globe-ért, az Oscar előszobájaként emlegetett díjért.