Köteles Zsolttal, a Potenciál Consulting Kft. ügyvezetőjével a hamarosan megnyíló Horvát ház kapcsán beszélgettünk
A Horvát ház történelmi, kétszáz éves pincéjében kialakított borgaléria. A Balaton egész partján kuriózumnak számító, egyedi hangulatú, elsősorban a borkultúra bemutatására koncentráló központ egyelőre csak rendezvényeknek ad helyet, jövő tavasszal indul a teljes üzem.
– Miben nyújt mást a Horvát ház, mint a többi, balatoni borokat kínáló étterem?
– Formabontó szolgáltatásokkal, átfogó balatoni bor kínálattal és semmivel sem összetéveszthető patinás hangulattal.
– Miért éppen a Horvát ház?
– A Horváth ház alatt húzódó 1798-ban épült, 300 négyzetméteres boltíves, kiemelt műemléknek számító pince hosszú évtizedeken át kihasználatlanul vegetált. Úgy gondoltuk, hogy „hasznos” helyszínt teremthetnénk a régi falak közé. Tavaly áprilisban kezdődtek a munkálatok, a felújítás során megőriztük a kétszáz éves falakat és boltíveket, elvégeztük a működtetéshez szükséges korszerűsítéseket, kialakítottunk egy modern konyhát, egy negyven férőhelyes vendégteret, amit egy szeparált kisebb tér egészít ki, a mozgáskorlátozottak számára pedig lift is üzemel.
– Mennyire alakították át az eredeti helyszínt?
– Mindenképpen szerettük volna megőrizni a pince patináját és rusztikus hatását. A berendezést belsőépítész tervezte, boroshordók anyagát használtuk fel, minden bútor tölgyből készült, a hordó, mint motívum mindegyiken visszaköszön, külön figyeltünk az ódon falak megvilágítására is. Ilyen hely nincs még egy a Balatonnál, erős, de egyben intim atmoszférája van a pincének. Borkulturális központot, borgalériát képzeltünk ide, ugyan van konyha, de elsősorban a borkóstolásra, a gasztronómiai rendezvényekre, borbemutatókra szeretnénk koncentrálni.
– Mikor lesz látogatható?
– Jövő tavasztól nyitunk a nagyközönség felé, éves nyitva tartást tervezünk. A hagyományos vendéglátáshoz képest formabontó üzemeltetést képzeltünk el, a borral kapcsolatos eseményeken, programokon lesz a főhangsúly.