Alig egy hét, és itt az adventi időszak eleje. Ha még nincs meg a tuti recepted, itt az ideje, hogy kipróbálj párat!
Erdélyi mézes kalács
Ez kb. olyan kultikus süti, mint az erdélyi kürtős kalács – mégis annyi a recept, ahány a forrás. Mindenesetre abban mindenki egyetért, hogy az erdélyi az a mézeskalács, amiből szinte azonnal lehet enni.
Találomra kiválasztottunk egyet, íme:
Hozzávalók:
– 60 dkg finomliszt
– 20 dkg porcukor
– 2 kávés kanál szódabikarbóna
– 1 kávés kanál mézessütemény fűszerkeverék (vagy helyette: őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, gyömbér, ánizsmag)
– 2 tojás
– 2 evőkanál puha margarin
– 20 dkg méz
Elkészítés: Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd keverd ki a mézet a margarinnal, és add hozzá a száraz keveréket. Gyúrd össze alaposan a tésztát, tekerd folpackba vagy alufóliába, és a hűtőben hagyd pihenni legalább egy napig. Ezután kell kinyújtani legalább 2 mm vastagra, majd kiszúrni és legalább 180 fokos sütőben sütni. Amire minden mézeskalács sütésénél figyelned kell: a tészta sülés közben nagyobb lesz, így a kiszúrt formákat kellő távolságban kell tenni egymástól. A sütés után legalább 2 óráig kell pihentetni a Nagy Művet.
(forrás: NoSalty)
Adventi mézeskalács
Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 25 dkg méz
– 10 dkg cukor
– 12,5 dkg Rama margarin
– 1 tojás
– 1 kávéskanál szódabikarbóna
– 2,5 dkg kakaó
– szegfűszeg
– fahéj
Itt a méz és a cukor összekeverésével kezdődik a történet, de a kettőt együtt fel kell melegíteni – vigyázz, hogy a méz ne égjen le! Ha megvan, hűtsd ki, a kihűlt masszához keverd először a tojást, majd a liszt, a szódabikarbóna és a fűszerek keverékét. Jól dolgozd ki, és tedd legalább éjszakára a hűtőbe. A továbbiakban ugyanaz a teendőd, mint az előző receptnél – a különbség annyi, hogy itt legalább egy nap kell, hogy megpuhuljon a tészta.
(Forrás: Mindmegette.hu)
Reformváltozat
Itt a lisztet zabliszttel helyettesítjük, így az is ehet belőle párat, aki cukorbeteg – vagy vigyáz a vonalaira.
Hozzávalók:
– 5 dkg Rama margarin
– 1 tojás
– 2 dl tej
– 8-9 evőkanál méz
– 15 dkg zabliszt vagy zabpehely kávédarálón ledarálva (így darabosabb lesz, de olcsóbb)
– fél csomag sütőpor
– fél csomag mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A margarint és a mézet olvaszd össze, majd ha kihűlt, tedd hozzá a tojást és a tejet, keverd habosra, majd kanalanként tedd hozzá a sütőporral és fűszerekkel elkevert lisztet. Itt is érdemes egy éjszakán át lefedve a hűtőbe tenni a keveréket. Karácsonyibb a hangulata, ha belereszeled egy narancs héját, és beleteszed a levét is – ekkor kevesebb tej kell hozzá. Itt is 180 fokos sütő kell, csak nem kell olyan messze tenni a tepsiben egymástól a formákat.