Ritkán eszel libahúst? Íme három recept, hogy kedvet csináljunk hozzá! Ráadásul a siker is garantált.
Vőlegényleves
Hogy mitől vőlegényleves a neve, az a ködbe vész, de egy biztos: ahány gasztroblog, online receptgyűjtemény, mindegyik libacombbal készíti. Ráadásul ez egy olyan leves, hogy ha nagyon éhes vagy, akkor is lehet, hogy már nem ennél utána mást.
Hozzávalók 4 személyre:
4 libacomb
40 dkg vegyes leveszöldség
1 csipetnyi őrölt szerecsendió
15 dkg csiperkegomba
20 dkg fagyasztott vagy friss zöldborsó
2 zsemle
3 dl tej
2 csokor petrezselyemzöld
5 tojássárgája
1 dl tejföl
Elkészítés:
A libacombokat mosd meg. A leveszöldségeket tisztítsd meg, és vágd kisebb darabokra. A húst a zöldségekkel együtt tedd a lábosba, ha petrezselyemzölded van, azt tedd félre a végére. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval ízesítsd, és lassú tűzön nagyjából 2 óra alatt puhára fő. A gombát tisztítsd meg, darabold fel apróra, a zöldborsóval együtt a főzés utolsó 20-25 percében add a leveshez. Ha friss borsód van, azt negyed órával a befejezés után add hozzá. Közben áztasd a zsemléket tejbe, öblítsd le a petrezselyemzöldet, és vágd a lehető legapróbbra. Nyomkodd ki a zsemlét, és a tojássárgájával, a petrezselyem kétharmadával gyúrd össze, borsozd, sózd és kis szerecsendiót is szórj bele. A libacombokat és a zöldséget vedd ki a levesből. A zsemlés masszából két teáskanál segítségével formázz kis gombócokat, és főzd meg a levesben. Ez után a combokat és a zöldséget melegítsd fel újra a levesben. Tejfölre merve, petrezselyemmel megszórva tálald.
Sült liba brassói módra
Ha ezt az ételt elkészíted, biztos a siker. Mutatós, de nem nehéz elkészíteni, ráadásul úgy másfél óra alatt készül el, így aztán a konyha istenasszonyának érezheted magad…
Hozzávalók 4 személyre:
1 libamell
2 libacomb
60 dkg burgonya
25 dkg savanyú káposzta
1 dl tejföl
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
só
bors
Elkészítés:
A libamellet és -combot mosd meg, tűzdeld őket fokhagymagerezdekkel, dörzsöld be sóval és borssal. Fektesd őket tepsibe, kevés vizet önts alá, és így süsd-párold. A meghámozott burgonyát és a megtisztított hagymát vágd vastagabb karikákra. Tedd őket a hús mellé, és süsd meg félig. Közben a savanyú káposztát mosd ki, csepegtesd le, és fedő alatt párold 20 percig. A húst és a hagymás burgonyát vedd ki a tepsiből. A zsiradék felét öntsd le, a többit keverd el tejföllel. Rétegezd tűzálló tálba a burgonyát, a hagymát, a savanyú káposztát, fektesd rá a libahúst, és öntsd le a tejfölös szafttal. Forró sütőben süsd ropogósra.
Cseréptálas libapástétom
Ez az a recept, amit mindenki irigyelni fog tőled. Kifinomult, franciás, mutatós – és finom.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg libahús
40 dkg sertésdagadó
10 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 csipetnyi francia fűszerkeverék (őrölt bors, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj)
0,5 dl konyak
1 dl száraz fehérbor
1 dkg só
1 tojás
só
bors
Elkészítés:
A libahúst, sertésdagadót, és a csirkemájat vágd apró darabokra. Add hozzá a meghámozott és felaprított vöröshagymát, a tojást, a konyakot a fehérbort és a fűszereket. Jól dolgozd össze, sóval, borssal fűszerezd, és 24 órára tedd a hűtőbe, hogy jól összeérjen. Egy nap elteltével a masszát vedd ki a hűtőből, tedd cseréptálba, és vízfürdőben 120 fokon süsd három órán keresztül. Ezután még 48 órán át pihentesd, és csak azután tálaljuk szeletekre vágva.
This cookie policy has been created and updated by the Cookie Consent Tool.