Ritkán eszel libahúst? Íme három recept, hogy kedvet csináljunk hozzá! Ráadásul a siker is garantált.
Vőlegényleves
Hogy mitől vőlegényleves a neve, az a ködbe vész, de egy biztos: ahány gasztroblog, online receptgyűjtemény, mindegyik libacombbal készíti. Ráadásul ez egy olyan leves, hogy ha nagyon éhes vagy, akkor is lehet, hogy már nem ennél utána mást.
Hozzávalók 4 személyre:
4 libacomb
40 dkg vegyes leveszöldség
1 csipetnyi őrölt szerecsendió
15 dkg csiperkegomba
20 dkg fagyasztott vagy friss zöldborsó
2 zsemle
3 dl tej
2 csokor petrezselyemzöld
5 tojássárgája
1 dl tejföl
Elkészítés:
A libacombokat mosd meg. A leveszöldségeket tisztítsd meg, és vágd kisebb darabokra. A húst a zöldségekkel együtt tedd a lábosba, ha petrezselyemzölded van, azt tedd félre a végére. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval ízesítsd, és lassú tűzön nagyjából 2 óra alatt puhára fő. A gombát tisztítsd meg, darabold fel apróra, a zöldborsóval együtt a főzés utolsó 20-25 percében add a leveshez. Ha friss borsód van, azt negyed órával a befejezés után add hozzá. Közben áztasd a zsemléket tejbe, öblítsd le a petrezselyemzöldet, és vágd a lehető legapróbbra. Nyomkodd ki a zsemlét, és a tojássárgájával, a petrezselyem kétharmadával gyúrd össze, borsozd, sózd és kis szerecsendiót is szórj bele. A libacombokat és a zöldséget vedd ki a levesből. A zsemlés masszából két teáskanál segítségével formázz kis gombócokat, és főzd meg a levesben. Ez után a combokat és a zöldséget melegítsd fel újra a levesben. Tejfölre merve, petrezselyemmel megszórva tálald.
Sült liba brassói módra
Ha ezt az ételt elkészíted, biztos a siker. Mutatós, de nem nehéz elkészíteni, ráadásul úgy másfél óra alatt készül el, így aztán a konyha istenasszonyának érezheted magad…
Hozzávalók 4 személyre:
1 libamell
2 libacomb
60 dkg burgonya
25 dkg savanyú káposzta
1 dl tejföl
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
só
bors
Elkészítés:
A libamellet és -combot mosd meg, tűzdeld őket fokhagymagerezdekkel, dörzsöld be sóval és borssal. Fektesd őket tepsibe, kevés vizet önts alá, és így süsd-párold. A meghámozott burgonyát és a megtisztított hagymát vágd vastagabb karikákra. Tedd őket a hús mellé, és süsd meg félig. Közben a savanyú káposztát mosd ki, csepegtesd le, és fedő alatt párold 20 percig. A húst és a hagymás burgonyát vedd ki a tepsiből. A zsiradék felét öntsd le, a többit keverd el tejföllel. Rétegezd tűzálló tálba a burgonyát, a hagymát, a savanyú káposztát, fektesd rá a libahúst, és öntsd le a tejfölös szafttal. Forró sütőben süsd ropogósra.
Cseréptálas libapástétom
Ez az a recept, amit mindenki irigyelni fog tőled. Kifinomult, franciás, mutatós – és finom.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg libahús
40 dkg sertésdagadó
10 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 csipetnyi francia fűszerkeverék (őrölt bors, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj)
0,5 dl konyak
1 dl száraz fehérbor
1 dkg só
1 tojás
só
bors
Elkészítés:
A libahúst, sertésdagadót, és a csirkemájat vágd apró darabokra. Add hozzá a meghámozott és felaprított vöröshagymát, a tojást, a konyakot a fehérbort és a fűszereket. Jól dolgozd össze, sóval, borssal fűszerezd, és 24 órára tedd a hűtőbe, hogy jól összeérjen. Egy nap elteltével a masszát vedd ki a hűtőből, tedd cseréptálba, és vízfürdőben 120 fokon süsd három órán keresztül. Ezután még 48 órán át pihentesd, és csak azután tálaljuk szeletekre vágva.