Új sorozatunkban igyekszünk eligazítani az illatok világában. Kezdésnek a legegyszerűbbel – és talán legősibbel – indítunk: a rózsavizet „már az ókori rómaiak is” használták.
A rózsavíz és a történelem
A rózsa mesterséges termesztésével több ezer éve bajlódunk, szinte nap mint nap újabb és újabb alfajok jelennek meg – az egyik legkönnyebben keresztezhető növény. A történelem során akadt olyan időszak, amikor a rózsavizet fizetőeszközként használták. Indiában már évszázadokkal ezelőtt illatosítóként használták szétspriccelve a szobákban, de a rózsaszirmoknak a vallásos és családi szertartások során is igen nagy jelentősége volt és van ma is.
Otthon
Ha az eddigiek olvastán úgy döntesz, te is képes vagy otthon előállítani rózsavizet: nem állsz messze a valóságtól, nem sok minden kell hozzá. Hideg és meleg eljárással is hozzájuthatsz a saját készítményedhez, de mindegyik egy marék friss, vegyszermentes (semmiképpen sem bolti) rózsaszirommal kezdődik. Ha sikerül ilyet szerezned vagy van ilyen a kertedben, gyorsan kell dolgoznod. Először a rózsáról a szirmokat le kell szedni, alaposan lemosni őket (erre a célra használhatsz szűrőt), majd a szirmokat annyi vízzel engedd fel (a legjobb a desztillált víz, vagy legalábbis felforralt, majd visszahűtött csapvíz), amennyi éppen ellepi. Innen két megoldás van: a gyorsabb szerint az egészet feltesszük „főni”. Forrás előtt leszedjük a tűzről, egy óra múlva, amikor a szirmok elszíntelenedtek, leszűrjük, és vagy illatosításra, vagy limonádé-alapnak használjuk. Esetleg süteményeket is feldobhatunk vele, de csak fokozatosan adagolva, mert elég domináns íze, illata van, nem mindenkinek fog bejönni.
A kicsit lassabb megoldás ugyancsak vízzel és rózsaszirmokkal kezdődik, csak tűz helyett egy napsütötte ablakba kell helyezni a keveréket két napra. A leszűrés után ugyanaz a teendő, mint a másik megoldásnál.
Mit kezdjek vele?
Ha már van rózsavized, akkor érdemes átgondolni, hogy mire tudod használni. A kész rózsavizet fertőtlenített üvegben, hűtőben kell tárolni, nyáron a kevésbé problémás bőrűeknél arckrém helyett is jó, hiszen finomítja a bőrt, és segít a ráncok elsimításában. Lehet krémpakolások, maszkok alapja is, éppen ezen tulajdonságai miatt. Maga a rózsavíz „tisztán” szájöblögetésre fogínygyulladás, galgalizálva mandulagyulladás ellen jó. „Belsőleg”, vagyis maga a rózsavíz italként fogyasztva bélhurut ellen is jó gyógyír.
Az egyik legősibb – és legegyszerűbb – testpermet semmi másból nem áll, csak rózsavízből, pár csepp rózsaolajból. A keveréket egyszerűen csak fel kell rázni, hogy az olaj némileg „szétszéledjen”, és már illatozhatsz is. Nyáron, amikor amúgy sem szeretjük a nehéz illatokat, nagyszerű megoldás a felfrissülésre. És persze ha nem akarsz otthon „pancsolni” az elkészítéssel, szinte minden bioboltban webshopban lehet kapni rózsavizet – meglepően széles árskálán mozogva…