Olimpiai Ki mit tud?

A Helikon Kiadó érdekes kiadvánnyal lepi meg az olimpiai lázban égő magyarokat.



A Ki kicsoda? sorozat legújabb darabja már június elején, a Könyvhéten megjelent, de csak most kapott aktualitást. A kiadvány ugyanis nem egy egyszerű könyv, hanem afféle oktató csomag, amely 100 kártyalapból áll, és meg lehet vele szívatni a sportbarát ismerősöket.

Az újabb kártyajáték jól illeszkedik az eddigi sorozatba. Volt már görög mitológiáról szóló, magyar és világtörténelmi, bibliai és zenetörténeti produktum is, de ez a mostani kifejezetten az olimpiák nem feltétlenül ismert tényeire alapoz – a kezdetektől, Athéntól egészen négy évvel ezelőttig.

Ráadásul olyan érdekességek is vannak a tarsolyában, amelyekre nem fókuszál az alapvetően sportra éhes nagyközönség. A legelső kártya – és itt most olvasóinkat helyzeti előnybe hozzuk – Mező Ferencet ábrázolja, aki 1938-ban Amszterdamban a művészeti versenyen, irodalom kategóriában lett világbajnok. De ezekből a kártyákból azt is megtudhatjuk, hogy 1904-ben, St. Louisban az úszást még yardban mérték, így aki játszik, annak igencsak fifikásnak kell lennie…

Mindenesetre minden lap hátulján ott van egy kis segítség, ha nem ismernénk fel a képen látható büszkeségünket. Ha így sem sikerül kitalálni, hogy kicsoda az illető, még mindig leshetünk a megoldókulcsból. A játékhoz leírás is tartozik – amely hálássá teszi a próbálkozókat, ugyanis sokféle lehetőséget biztosít, még azt a megoldást is, hogy alkalmi szabályokat állítsunk fel.

Tehát: gyorstalpaló tanfolyam indul, lehet licitálni!

Ki kicsoda? – Magyar olimpiai bajnokok Athéntól Londonig

Helikon Kiadó, 2012.

100 oldal, 3990 Ft