Ízletes kitérő Ázsiába

Már nem is emlékszem hányszor ígértem meg magamnak, hogy soha többet nem eszem olcsó Ázsiai kifőzdékben. A ragacsos húsdarabok, a túlfőtt mócsingos rizs kupacok, és a tészta, ami valamilyen felismerhetetlen barna szószban úszik nem tartoznak éppen a keleti konyha remekei közé, ugye? Szerencsére végre megnyílt a Padthai wok bár az ötödik kerületben, ahol egészséges, minőségi és nem utolsó sorban mennyei ázsiai ízek várják az éhes népet.

A bár logójának tüsi-hajú ázsiai fiúcskája kedvesen hívogat mindenkit Budapest első fast casual típusú wok bárjába, ahol a rendkívül barátságos személyzet mellett még vicces figurák is köszöntenek minket. Az egész éttermet áthatja valamilyen pozitív energia és egy szomorú szürke napot is felvillanyoz a hely világossága és vidámsága. Tagadhatatlanul beleestem a kissé minimál interior dizájnba, és a csodás faasztalok azokkal a gyönyörű olaj zöld székekkel teljesen elvarázsoltak. Sajnos, a táskámba nem tudtam egyet sem becsúsztatni ezek közül, de a Basic Collection üzletében majd beszerzek pár darabot. Hosszú perceken át, motolla-szerűen körbeforogva a székemen, elolvastam az összes buborékot a zöldség és gyümölcs figurák feje felett, amik egyébként Timkó Bíbor keze munkáját dicsérik. A kedvencünk azt hiszem a két chili paprika, akik szerint ’valaki forrón szereti’.  A barátságos környezetben igazán könnyű ismerkedni, és a földszinten üldögélve még a rendelt finomságod elkészítésének folyamatát is végigkísérheted fél szemmel, ami a látványkonyha óriási üvegfala mögött készül ázsiai séfek keze alatt. Az emeleti rész még több éhes vendéget képes befogadni – a magasabb asztaloknál bárszékekről kukucskálhatsz kifelé az utcára, vagy az asztaloknál ülve lehet elmélyedni a legfrissebb hírekben. A falra ’ültetett’ füvet a mosdókkal szemben érdemes jobban szemügyre venni.

A kívánt íz kombinációt pofon egyszerű összeválogatni. A falon található méretes menün megtalálod külön-külön az alapok, a feltétek, a szószok és az extra finomságok listáját. Válassz valamilyen rizst vagy tésztát (teljes kiőrlésű is van azoknak, akik figyelnek a vonalaikra), aztán fejvakarás közben próbálj dönteni, hogy melyik feltét a legszimpatikusabb – marhahús, csirke falatok, rák, fafül gomba, kesudió vagy esetleg bambuszrügy az, amire az ízlelő bimbóid vágynak. Végül dobd fel az egészet valamilyen szósszal – padthai, édes-savanyú, vagy satay. Az igazán maximalistáknak van még pörkölt mogyoró, szezámmag, thai bazsalikom és koriander is. Már-már ritkaság számba mennek azok a helyek, ahol odafigyelnek az alapanyagok beszerzésére, és inkább a minőséget tartják szem előtt a mennyiséggel szemben. Nos, a Padthai wok bárba minden alapanyag a helyi termelőktől érkezik, és a különleges ázsiai fűszereket keletről hozzák szigorú ellenőrzések után. Ha egy gyors ebédre vágysz (minden percek alatt készül el, de tényleg), ha egy kiadós és egészséges vacsorára fáj a fogad, ugorj be a Padthai-ba és élvezd a rögtönzött ázsiai utazást. Ha épp egy kis finomsággal lepnéd meg magad később, kérj egy klasszikus papírdobozt és már indulhatsz is.

Padthai Wokbar
1051 Budapest,
Október 6. utca 4.
Nyitva mindennap 11.00 és 23.00 között
Tel.: +36.1.784.5079
info@padthaiwokbar.com
www.padthaiwokbar.com