Köztudottan Japánban a legmagasabb az átlagéletkor, s sokszor azt is láthatjuk, hogy a messzi ország női lakói meglepően karcsúak, bőrük feszes és üde. Hogy ez miért is van így? Az ország hagyománya és fekvése nagyban meghatározza az emberek táplálkozási szokásait. A tengerből jövő friss áruk, a tofu, szója a sok rizs és zöldség bizony megteszi a hatását. Nekik sokkal könnyebb, hiszen feltételezhetően nem szokásuk Pizza Hutba és Mc Donald’s-ba járni, az ottani étkezéseket tisztelet és hagyomány lengi körül.
Éppen ezért fantasztikus ötlet a japán diéta, hiszen átveheted a Kelet-Ázsiai szigetország szokásait, ami garantált fittséget, fogyás és hosszú életet eredményez.
Ehhez „csak” annyit kell tenned, hogy jól bevásárolsz minőségi tengeri termékekből, szója készítményekből (bab, ital, szósz, tofu stb.), idény gyümölcsökből és zöldségekből. Az ételeket sosem sütik túl sokáig, inkább nyersen, vagy alig megpárolva, sütve találják, hiszen így nem vesznek el az értékes tápanyagok.
Segítségként íme egy napi minta étrend:
Reggeli: miszó-leves, vagy édes szusi omlett 2 tojásból, zöld tea.
Tízórai: idény gyümölcs.
Ebéd: Csirkés rizottó japán stílusban
(A kockára vágott tenyérnyi méretű csirkemell-filét és a felszeletelt gombát locsold meg egy kevés saké-val (vagy sherryvel, rizsborral) és szójaszósszal, pácold egy ideig, majd kevés vajon pirítsd meg, adj hozzá 15 dkg rizst és öntsd fel zöldségalaplével. Hagyd elpárologni és főzd készre.
Uzsonna: idény gyümölcs
Vacsora: Hideg soba-saláta :8 dkg hajdinalisztből készült tészta, szójaszósz (5 kiskanál), méz (2 kiskanál) és szezámolaj (1 kiskanál) keverékével készült öntettel. Szórd meg egy kanálnyi lenmaggal, vagy szezámmaggal.