Online kultprogramokon innen és túl: Ajánló decembertől januárig

A kultúra akkor is kultúra, ha az online térben kap helyet, nem vész el, csupán átalakul, mi pedig reagálunk ezekre a változásokra, mint oly sokszor az elmúlt évben. Mondhatnánk, hogy a 2020-as év rendre keretek közé szorította a kulturális programok szervezését és látogatását, ugyanakkor lehetőséget is tartogatott magában: az online tér szélesebbre tárt ajtókkal vár, mint valaha, ahol fővárosiként vidéki, vidékiként fővárosi programok változatos és sokszínű kínálatába kóstolhatunk bele, csupán néhány kattintásért cserébe.

Kiállítás, tárlatvezetés, helyszínbejárás

A Mozaik Múzeumtúra oldala lehetővé teszi, hogy Kecskeméttől Debrecenig, Martonvásártól Keszthelyig város alapján, de még tematikus jelleggel is válogathassunk a virtuális kiállítások között, bepillantást nyerve a tárlatok kulisszái mögé. Ha azonban mindennél jobban szeretnénk egy kastély falai között kalandozni, akkor a Gödöllői Királyi Kastély lesz a megfelelő választás, hiszen virtuális privát tárlatvezetésüknek köszönhetően csak nekünk mesélnek a kastély titkairól. A Magyar Nemzeti Múzeum kiállításainak virtuális lehetőségei is megnyílnak az érdeklődők előtt, elég a weboldalra ellátogatnunk, és egyből ki is emelnénk a legfrissebbet közülük, a Magyar Fantasy Múzeumot. A múzeumi és színházi élményt ötvöző Textúra összművészeti produkció 120 percben mutatja meg az irodalom, a neves színművészek és a kiállított műtárgyak elválaszthatatlan kapcsolatát.

Tasnádi Bence a Textúra produkciójában

Koncert

Mindannyiunknak hiányzik az élőzene, a streamelt koncertek némiképp enyhítik ezt a hiányt. Decemberben és januárban is számos koncertnek lehetünk fültanúi, szerdánként például választhatunk, hogy a Gyulai Művelődési Központ Stream Szerdájának programjaiba kapcsolódunk be vagy az OperaSzerda live előadásaiba, ahol egészen január 20-ig válogathatunk a szerdai koncertek közül. Ha azonban kedvencedet hallgatnád otthonodban, akkor a Várkert Streamet ajánljuk egy december 13-i Margaret Island-koncerttel, de van lehetőség a teljes adventi időszakban hangolódni a Rád gondolok online adventi kalendáriummal is, ahol neves előadók készülnek szebbnél szebb gondolatokkal. December 20-án az adventi programsorozat keretében Boggie dallamaiba kapcsolódhatunk be a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontnak köszönhetően, másnap a Budapest Bár ad karácsonyi koncertet az online térben, melyet december 27-ig bezárólag bármikor megtekinthetünk. Ha pedig még idén utoljára kalandoznál egyet és éppen Spanyolországba húz a szíved, a BMC koncertterméből streamelt Szent Efrém Férfikar többek között Palya Bea és a Volver La Vida együttes közreműködésével eleveníti meg az ibériai dallamokat december 28. és 30. között. És hogy december 30-án se maradjunk hallgatni való nélkül, a TRIP Webszínház streameli majd a Kiscsillag koncertjét.

Előadás

Előadások tekintetében országhatárokon kívülre kalandozunk: december 18-án Izlandról és a sarki fényről mesél Nagy Gábor idegenvezető és geográfus a Csili Művelődési Központ online előadásában, de ha ez nem csillapítaná észak iránti éhségünket, akkor a #nordiccontent skandináv előadásai lesznek megfelelőek, melyet Youtube-csatornájukon lehet megtekinteni. A Házhoz szállítjuk a koreai kultúrát! programsorozat keretében pedig pontosan az történik, mint amit a címben ígérnek: változatos koreai programokba nyerhetünk bepillantást.

blank

Színház

A két ünnep között és januárban a Momentán Társulat online interaktív impróshow keretében, Fröccs és RögvEst előadásaikba kóstolhatunk bele az improvizálással szórakoztatás magasiskolájába, bábelőadással a győri Vaskakas Bábszínház örvendeztet meg, és januárban sem hagynak minket bábjáték nélkül, hiszen a Bábos Mesekuckóval kicsik és nagyok is kikapcsolódhatnak, a meghirdetett előadásokra a linken keresztül lehet regisztrálni. Marék Veronika meséje a Győri Balett előadásában elevenedik meg, Kippkopp karácsonyát követhetik végig a legkisebbek a TánciTánci sorozat keretében.  A téli hónapok minden napjára jut színházi előadás az e-Színház és a SzínházTV repertoárjában, csak győzzünk választani, és persze a SzínpadON-ról se feledkezzünk meg, ahol a színházi előadások mellett népzenében gazdag előadások közül is szemezgethetünk.

blank

Irodalom és meseest

Vaskor Gréta, Téli mesék címmel Facebook Live keretein belül elsősorban felnőtteknek szóló mesékkel kalauzol bennünket az ünnepi készülődésben, a Kisgombos Könyvesbolt online padlásmeséin pedig a gyerekek sem maradnak mese nélkül. December 19-én az irodalom és a dallamok ötvöződnek a Hangfestett történetekben, ahol Lackfi János mesél az Óbudai Danubia Zenekar aláfestésével. A Müpa honlapjának Digitális Irodalom menüpontjában egyetlen napra sem hagynak minket kortárs irodalmi élmények nélkül.

Film

45 országban lesz elérhető az ArteKino online filmfesztivál, ahol az A-kategóriás filmfesztiválokon nagyszerűen szerepelt, de mozik által nem vetített filmek kerülnek vetítésre. A Budapesti Távmozinak köszönhetően nem maradunk moziélmény nélkül sem.

blank
Jelenet a Motherland című filmből

Képzőművészet, iparművészet, ismeretszerzés

A Budapaint Facebook-oldalán élményfestéshez csatlakozhatunk, a Hagyományok Háza online műhelyei pedig házhoz hozzák az alkotás örömét. A Deák17 Galéria jóvoltából részt vehetünk a Fakultatív Fénytanórákon, ha azonban a magyar bor a szívünk csücske és megismernénk egy kicsit jobban, akkor a Magyar bor személyesen oldalra érdemes ellátogatni az oktatóvideókért.

Nyitókép: Vaskakas Bábszínház