Víz nélkül nincs jövőnk!
Március 22-én tartják a víz világnapját!

Az embernek szüksége van vízre a túléléshez, és mivel a víz és a klímaváltozás szoros összefüggésben állnak, az 1993-ban létre hozott világnap az édesvízforrások védelmének fontosságára próbálja meg felhívni mindannyiunk figyelmét. Az idei téma: természet és klímaváltozás.

Az ivóvíz iránti igény a bolygó népességével együtt növekszik, és az unwater.org cikke szerint a klímaváltozás miatt  a világ számos táján egyre nehezebb lesz hozzájutni. A szennyeződés lehetősége miatt a gyakori áradások veszélyeztetik az ivóvíz-lelőhelyek biztonságát. A megoldás a mi kezünkben van: meg kell védenünk az óceánokat és más vízterületeket, olyan technológiákat kell alkalmaznunk a mezőgazdaságban, amelyek a klímaváltozás adta kritériumokhoz alkalmazkodni tudnak, és növelni kell a szennyvíz biztonságos újrahasznosítását. Nagyon fontos, hogy a társadalom szükségletei biztosítva legyenek, különös tekintettel a harmadik világ országaira.

Mi történik, ha nem iszol elég vizet?

A vízfogyasztás az egészségtudatos életvitel egyik alappillére, sajnos mégis nagyon sokan vannak, akik napi szinten csak minimális mennyiségű folyadékot vesznek magukhoz. Kutatások szerint akár már 1%-os dehidratáltság megérezhető a hangulatunkon, de a koncentrációt, a memóriát és a koordinációt is befolyásolja. A kellő folyadékbevitel hiánya negatív hatással lehet a vérnyomásra, emellett bőrszárazságot, szemszárazságot, fejfájást, és a bőr idő előtti öregedését eredményezheti, sok más, nem kívánt következmény mellett.

Növeld a napi folyadékbeviteled!

A naponta előírt folyadékmennyiség több faktortól függ: hol élsz, mennyire vagy aktív, milyen az egészségi állapotod, a metabolizmusod, milyen diétát követsz. Ha bizonytalan vagy abban, elegendő vizet ittál-e, a vizeleted színéből következtetni tudsz rá: ha sötétebb sárga árnyalatú, több folyadékra van szükséged, ha viszont halvány sárga vagy majdnem áttetsző, rendben vagy. A felnőtt nők számára előírt mennyiség 2,7 liter, a férfiaké 3,7 liter.

Hogyan maradj hidratált?

Találd meg a módját, hogy a gyakori vízfogyasztás a mindennapjaid szerves része legyen. Törekedj arra, hogy minden étkezés előtt leguríts egy pohárral. Állítsd be a telefonod, hogy óránként figyelmeztessen. Helyezz el „Igyál vizet!” feliratú post-it jegyzeteket azokon a helyeken, ahol a legtöbb időt töltöd. Ne felejtsd el, hogy a testünk néha összekeveri a szomjúság érzését az éhségével, ezért rágcsálnivalók helyett időnként válaszd a vizet!

Tudtad?

  • A pillanatban, amikor először érzed a szomjúságot, a tested már dehidratált állapotban van.
  • Az ajánlott napi folyadékbevitelt a víz mellett más italok és ételek jelentik: 20%-a ételekből adódik össze.