Világsztárokat hoz Budapestre a jövő évi Nyári Fesztivál

2020-ban is egyedülálló programokat élvezhet a Budapesti Nyári Fesztivál közönsége. 

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadra jövő nyáron ismét ünnepelt világsztárok és együttesek érkeznek: Angela Gheorghiu, Piotr Beczala, Annalisa Stroppa, Rost Andrea, az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Lucas & Artur Jussen, Luka Šulić, a La Fura dels Baus, a Stanley Jordan Quartet, és a Monte-Carlo Balett is tiszteletét teszi Budapesten a következő évben. A Margitsziget válogatott programjában továbbá Beethoven és Bach évfordulóra is emlékeznek a fellépők.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad és Buda kedvelt nyári színháza a Városmajori Szabadtéri Színpad júniustól augusztus végéig az ország leglátogatottabb összművészeti fesztiválját valósítja meg. A fesztivál egyedi értéket képvisel a város életében, széles műfaji palettája egész nyáron át igazi kulturális attrakciókat kínál valamennyi korosztály számára.

Budapest kulturális turizmusának kiemelkedő szereplője és motorja, a nemzetközi viszonylatban is jelentős sikerrel működő Margitszigeti Szabadtéri Színpad, amely Közép-Kelet Európa legszebb és legmodernebb, nemcsak a közönség, de az itt fellépő világsztár művészek körében is elismertségnek örvendő, kedvelt nyári játszóhelye. Az itt bemutatásra kerülő nagyprodukciók színvonala – opera, balett, operett, klasszikus zene, jazz, crossover koncert, show, világzene és folklór műfajokban – nemzetközi színtéren is méltó helyet vívott ki a fesztivál számára a legnevesebb európai nyári szabadtéri színházak sorában.

A 2020-as Budapesti Nyári Fesztivál a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten, melynek sztárvendége a holland zongorista testvérpár Lucas & Artur Jussen lesz, akik a koncert első részében Mozart két zongorára írt Esz-dúr versenyművével kápráztatják el a közönséget. A fiatal zongoravirtuózokkal első alkalommal találkozhat a magyar közönség. A koncert második részében Beethoven születésének 250. évfordulójára emlékeznek a zeneszerző Napóleon által ihletett III. (Eroica) szimfóniájával.

A világhírű La Fura dels Baus társulat első alkalommal lép fel a Margitszigeten A Divine Mysteria-val egy újszerű, interdiszciplináris megközelítéssel teremtenek teljesen új látványt, melyhez új jelentést is szolgáltatnak a közönség számára. Bach utolsó ismert kantátája kiváló példája annak, hogy a zeneszerző halálának 270. évfordulóján a különböző kifejezésmódok találkozásából miképp születhet sokrétű, új minőség Free Bach 212 címen.

A 80-as évek nagy amerikai gitáros generációjának tagja, a különleges „tapping” technikájáról híres jazz gitáros, Stanley Jordan ismét a Margitszigeten ad nagyszabású koncertet. A chilei Christian Galvez basszusgitárossal és két hazai ütőhangszeres művésszel, Horváth Kornéllal és Dörnyei Gáborral, vagyis a tHUNder Duóval kiegészülve a quartet Different dimension címen hoz létre az észak- és dél-amerikai, afro- és európai zenekultúrából merítve egy 21. századi kamarazenét.

Budapestre érkezik a nyáron továbbá korunk egyik legszebb és legtemperamentumosabb lírai szopránja, Angela Gheorghiu is, aki az operairodalom legnépszerűbb és legelragadóbb áriáit mutatja be, hogy intenzív jelenlétével és páratlan énekhangjával lenyűgözze a szigeti nagyszínpad hallgatóságát. Az énekesnő ellenállhatatlan kisugárzását és szenzációs előadását a Concerto Budapest zenészei és karnagya, Keller András egészíti majd ki a színpadon.

Piotr Beczala, korunk egyik legkeresettebb és legjelentősebb lírai tenorja, és korunk egyik legizgalmasabb férfiénekese is a Margitszigeti Szabadtéri Színpad vendége lesz budapesti partnerével, a Kossuth- és Liszt-díjas Rost Andreával. Műsorukban Puccini, Verdi, Strauss, Lehár és Kálmán Imre leghíresebb és legszívhezszólóbb operaáriáit, duettejeit és operett dalait adják elő.

Júliusban a szigeten hangzik fel az Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra összetéveszthetetlen, féktelen és fergeteges örömzenéje is. A mára fogalommá vált zenekar a szerb kóló ritmusát a balkáni rumba egy őrült változataként teljesítette ki, a rock élményét pedig mindörökre összekapcsolta a cigányzenével és a 20. század tágabb művészeti fogalmaival. Megunhatatlan és ellenállhatatlan zenéjük mindenkit magával sodor.

Egy igazán bámulatos előadással tér vissza a Margitszigetre a Monte-Carlo Balett is, amelyben a táncosok Shakespeare cseppet sem könnyű karaktereinek szerepébe bújva kápráztatják el a közönséget. A Makrancos hölgyet Jean-Christophe Maillot eredetileg a Bolsoj Balettel való moszkvai találkozásakor, még 2014-ben készítette, majd lehetősége adódott a saját kiváló táncosaival is színpadra állítani a darabot.

Mint mindig, a Budapesti Nyári Fesztivál szervezői 2020-ban is a legrangosabb partnerekkel dolgoznak együtt, így például a Magyar Állami Operaházzal közösen kerül bemutatásra jövő nyáron A Sevillai borbély, Gioachino Rossini fülbemászó operája, amelyben olyan sztárénekesek lépnek fel, mint a kiváló fiatal énekesnő, az olasz mezzoszoprán Annalisa Stroppa.

A Budapesti Nyári Fesztivál előadásaira szóló belépők értékesítése már megkezdődött a fesztivál hivatalos weboldalán. A programsorozat szervezői ráadásul speciális ajándékkártyákat is kínálnak az érdeklődőknek, melyek bármely eseményre szóló jegyvásárlás esetén felhasználhatóak.

Ha tökéletes karácsonyi ajándékot keresel klasszikus zene-rajongó szeretteid számára, csapj le a BNYF ajándékkártyák egyikére!