Tihanyi kultúrfröccs

A szakrális és a profán terek, a városi lét és a természet között keres kapcsolatot Kondor Attila, festőművész és Rajcsók Attila, szobrászművész a Balaton melletti, tihanyi Kogartban. A Teremtő Gyakorlat című kiállítás április 7. és június 9. között megtekinthető.

Kondor Attila (1974- ) festőművész festészetének kiindulási pontja a természet, és az abban rejlő tevékenységek. A művész egyik fő érdeklődése a hiány, és annak megjelenése az életünkben – és persze a művészetben. Alkotásain a leggyakoribb motívumok a kertek, könyvtárak, templomterek és ókori jelképekkel kiegészített tavak, amelyek segítségével Kondor az emlékezés témáját járja körbe. Emellett hangsúlyos szerepet kap festményeiben az idő, és annak viszonya a műalkotásokhoz. Kondor munkássága kifejezetten egy meditatív állapotnak a megteremtésére törekszik és segíti a befogadót abban, hogy átléphessen egy valóságtól eltérő világba.

Rajcsók Attila (1983- ) szobrászművész szobraiban is fontos szerepet kap a hiány, de ő pozitív minőségként értelmezi, aminek megvannak a határai: ami Rajcsók esetében az anyag. Szobrait a természet és a környezet ihlették; művei többsége természeti formákat ábrázolnak – csigaházakat, növényeket. Alkotásai a városi ember elfeledett, és mégis felbonthatatlan kötődését idézi fel a természettel. A valóság bemutatásához sokszor hideg anyagokat hív segítségül: fémből, acélból és fából alkot. Az anyagok mindennapisága ellenére a szobrok teret adnak egy titkos világ megismerésére: a rétegződéseknek köszönhetően mindig önmagukba záródnak, így létrehozva magukban egy intim teret, ami titkokat rejt és elfedteti a művek körüli valóságot.

A Tihanyi Kogartról itt tudhattok meg többet!