Csúnya adatlopási botrányba keveredett a Facebook

Egyre több forrásból erősítik meg a hírt: a Cambridge Analytica adatelemző cég tisztességtelenül használta fel Facebook-felhasználók adatait a 2016-os Brexit-népszavazás és a 2017-es amerikai elnökválasztás befolyásolása érdekében.

Hogy kapcsolódik mindehhez a Facebook?

Christopher Wylie, a Cambridge Analytica egykori munkatársa szerint a cég 50 millió Facebook-felhasználó személyes adatait használta fel engedély nélkül Donald Trump kampányához.

Ami biztos, hogy a Facebook együtt dolgozott a SCL Group céggel, aminek leányvállalata a Cambridge Analytica. Múlthét pénteken azonban hivatalos bejelentésben nyilatkozott Paul Grewal, a Facebook helyettes jogtanácsosa az együttműködés felbontásáról. Nem nehéz kitalálni, a Facebook célja a botrány kitörésének megelőzése volt a kapcsolat megszakításával.

Hogy milyen szerepe volt pontosan a világ legnagyobb közösségi médiaplatformjának az adatlopásban (és annak eltitkolásában), egyelőre nincs hivatalos hír.

A New York Times részletes leleplező riportját a Cambridge Analytica-botrányról ITT olvashatjátok.

Mit tehetünk mi, földi halandók adataink védelme érdekében?

A legegyszerűbb módszer, hogy megakadályozzuk, hogy adataink illetéktelen kezekbe kerüljenek és beleegyezésünk nélkül használják fel őket, ha módosítjuk Facebook-idővonalunk beállításait.

A profilodon kattints „Az idővonal beállítása” fülre, majd a bal oldalon található „Alkalmazások” gombra. Itt látható az összes alkalmazás, aminek valaha megengedted, hogy hozzáférjen a Facebookon fellelhető személyes adataidhoz. Töröld azokat az alkalmazásokat, amelyek kicsit is gyanúsak, esetleg nem megbízható forrásból származnak.

Március 26-án az internetes adatlopás témáját is körüljárjuk a „Mit tud rólad az internet? – Minden, ami felhasználható ellened” Funzine TALKS eseményünkön.