A zene otthona – Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia

Az 1875-ben alapított Országos Magyar Királyi Zeneakadémia, mai nevén Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, az egyetlen a Liszt Ferenc nevét viselő intézmények közül, amelynek létrehozásában maga a zeneszerző is tevékeny szerepet játszott.

Igény a kultúrára

Az 1873. évi városegyesítést követő években Budapest hatalmas fejlődésnek indult, a magyarországi kulturális élet központjává vált. A fejlődés egyik legszembetűnőbb bizonyítéka az országos funkciókat ellátó kulturális intézmények, felsőfokú tanintézetek alapítása. A Zeneakadémia első székhelye Liszt V. kerületi, Hal téri lakása volt, amelyet a minisztérium bérelt ki a Zeneakadémia céljára. A ház lebontása után a mai Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont épülete 1879 őszétől 1907 közepéig szolgált az oktatás színhelyéül. A Liszt Ferenc téri szecessziós zenepalotát 1907-ben adták át, a páratlan akusztikájú Nagytermet a mai napig csodálatos komolyzene tölti meg hétről hétre.

kép: Darabos György

A tehetség kötelez

Az alapító személye a Zeneakadémia küldetését is meghatározza. Liszt Ferenc páratlan előadóművészi pályája, a zenetörténeti tradíciót előremutató szemlélettel ötvöző kompozíciói és messzire sugárzó, önzetlen személyisége olyan örökséget képez, amelyből a zeneakadémiai muzsikusképzés a mai napig táplálkozik és mércéül szolgál a legmagasabb szakmai minőség számára. A Zeneakadémia zongoraprofesszorainak „felmenői” kivétel nélkül Lisztig vezethetők vissza, közvetve valamennyien a híres zongoravirtuóz növendékei. Az egyetem a hagyományok ápolása mellett a jövő zenéjének megteremtését is kiemelt feladatának tekinti.

A nemzetközi oktatás élvonalában

A több mint száznegyven éve működő egyetem a zeneművészeti és zenetudományi képzés magyarországi fellegvára. A Zeneakadémia hagyományosan a „magyar iskola” letéteményese, legyen szó a kamarazene jelentőségéről, a művésztanárokra oly jellemző szenvedélyes perfekcionizmusról, vagy éppen a zenepedagógiát alapjaiban meghatározó Kodály-módszer örökségéről. A képzésekre negyvennél több ország diákjai jelentkeznek. Az intézmény nemzetközi elismertségét jelzi, hogy az egyik legelismertebb globális oktatási felmérés 2016-os toplistája szerint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a 30. legjobb előadó-művészeti felsőoktatási intézmény a világon. Az órák egyéni vagy kiscsoportos formákban szerveződnek, minden szakon mesterképzés is elérhető. A Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe nyolcéves kortól jelentkezhetnek a legfiatalabbak, a Doktori Iskolában pedig a zenetudósok PhD, a zeneművészek pedig DLA-fokozatot szerezhetnek.

Tehetséggondozás

A Zeneakadémia kiemelten fontosnak tartja az itt nevelkedett tehetségek előadói karrierjének elindítását, ezért minél több lehetőséget biztosít számukra különböző programjaival. A 2013-ban életre hívott A tehetség kötelez sorozat főszereplői az intézmény legkiemelkedőbb növendékei – a nagyközönség előtt is bemutatkozhatnak. Az egyetem Karrierirodája évente néhány, pályázat alapján kiválasztott hallgató előadó-művészi útját támogatja, és bekapcsolja a magyar és nemzetközi komolyzenei vérkeringésbe.

A zene palotája

Az intézmény 2013-as megújulása óta önálló professzionális koncertszervező tevékenységet is folytat, az elmúlt években egyetemként és koncertközpontként egyaránt világra szóló nemzetközi elismerések sorát érdemelte ki. A saját koncertszervezés révén az egyetem művésztanárai és legtehetségesebb hallgatói rendszeres szereplőivé váltak a budapesti koncertéletnek, emellett a Zeneakadémia meghívását hazai és külföldi sztárok fogadják el, színes palettát nyújtva a zene szerelmeseinek. A Zeneakadémia egyedülálló szecessziós épülete 2013-ban újranyílt, a zenetörténeti jelentőségű Nagyteremben, a Solti György nevét viselő Kisteremben, valamint a földszinti és első emeleti aulákban minden részletet az 1907-es eredeti állapotnak megfelelően állítottak helyre. Az épületet a nagyközönség vezetett túrák során is megtekintheti.