Valentin-napi történelem

Hazánkban a kilencvenes években rendkívül nészerűvé vált szerelmesek napjának eredete igen bizonytalan. Vajon mitől jeles ez a nap?

Szent Bálint napján, február 14-én tartják – főleg – az angolszász országokban a Bálint nap ünnepét, ami angolul Valentine’s Day, amely Magyarországon az angol név közvetlen átvétele mint Valentin-napként vált ismertté és népszerűvé. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

Ennek a szokásnak az az eredete, hogy, a XIV. században Szent Bálint, Terni püspöke a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában ls Franciaországban. Mivel püspök a szerelmeseket, köztük a katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében tilos volt házasodni keresztény szokások szerint megeskette, II. Claudius császár kivégeztette.  Mielőtt, február 14-én kivégezték, hitével visszaadta börtönőre vak lányának látását, és egy búcsúüzenetet is küldött neki, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

Február közepe már az ókori Rómában is  a szerelemmel és a termékenységgel kötődik össze. Az ókori Rómában február 15-e Lupercalia napja, a termékenység istenének ünnepe volt, amely tisztító szertatásokból és termékenységi rítusokból állt. A papok kecskebőr szíjakkal ostorozták a fiatalokat, főleg a nőket, hogy a rituális verés tisztulást és termékenységet hozzon.

Egy legenda összefüggést teremt Valentin elhalálozási napja és a Lupercalia ünnep között. Ez a nap Juno istennő, a házasság pártfogójának ünnepe volt a Római Birodalomban. Amikor is a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához. Az ifjú férfiak ezen a napon tombolát húztak a még hajadon nők neveivel. Az így létrejövő párok egymással jártak egy ideig és néhányan a szóbeszéd szerint valóban egymásba szerettek. Ez a népszokás sok római arisztokrata szemében erkölcstelen volt. A férjek virágot ajándékoztak ezen a napon a feleségeknek.

Ez a régi római szokás keveredett a keresztény mártír történetével és meghonosodott a későbbi társadalomban is. Az ókori pogány ünnepek és a későbbi Szent Bálint nap közötti közvetlen kapcsolatra azonban nincs bizonyíték. Ami viszont biztos, hogy a FUNZINE egy fantasztikus Valentin-napi bulival vár február 14-én a BOB-ba, amelyre regisztrálni ITT tudsz!