Szuperlatívusz

Van a Corvinának egy könyve, amely után mindenki megnyalhatja a tíz ujját. A művészet története sorozat Magyar művészet kötete eddig lehengerelt mindenkit. Nem csoda, hogy angolul is megjelent.Az A Thousand Years of Art in Hungary címen megjelent kötet a 2009-es kiadvány „hasonmása”: nagyjából úgy sikerült összehozni, hogy egy adott oldalpáron ugyanaz legyen, mint magyar „testvérén”, így spórolva meg némi munkát a tekintélyes kötet szerkesztése-megírása és munkálatai során. A Magyar művészet minden tekintetben hiánypótló alapmű volt néhány évvel ezelőtt: annak idején vagy csak szakkönyveket vagy laikusoknak szánt, nem túl szakmai alapú – leginkább a reprókra és fotókra koncentráló – kiadványok voltak a piacon. Ráadásul nem nagyon akadt olyan, amely egészen a honfoglalás-kori szórványleletektől napjainkig követi a magyar képző- és iparművészet, építészet stb. történetét. Akkor megszületett egy kötet, amely szakmaiságot nem nélkülözött, inkább a közérthető elemzéseket részesítette előnyben – éppúgy használható volt laikusok, mint szakmabeliek számára. Zsebkönyvnek egyáltalán nem nevezhettük – sokkal inkább illett téli estéken, kandalló előtti ücsörgéshez, mint villamosra, metróra. No, de nem is oda szánták.

Az A Thousand Years of Art in Hungary ugyanezeket az erényeket – és hátrányokat – mondhatja magáénak: informatív, sok képpel, de azért megfelelő mennyiségű információval. Ráadásul – nagyon helyesen – történelmi korok szerint halad: egy-egy szemelvény foglalkozik az adott korszak festészetével, szobrászatával és építészetével, esetleg ipari fejlődésével. Nem kell ide-oda lapozgatni, hogy a képek segítségével jól kövessük egy-egy időszak trendjeit – és ebben eléggé egyedül van a kiadvány a többi könyvhöz képest. Ha elolvassuk a közreműködő szerzők neveit, csak bólintani tudunk. Ahogy három éve Bellák Gábor, Mikó Árpád (Magyar Nemzeti Galéria), Jernyei Kiss János (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Keserü Katalin (ELTE) és Szakács Béla Zsolt (PPKE és CEU)  kötete egyedinek számított, az az angol nyelvű változat is. Tökéletes ajándék angol vagy angolul értő, Magyarországot felfedezni vágyó ismerőseinknek.

Egyetlen hátránya mégis van a kötetnek: mivel átfogó mű, olvasója menthetetlen kisebbrendűségi komplexusba kergeti magát, úgy 50 oldal után. Ezek után nincs mit tenni: elő kell venni a térképet, vonat- vagy buszmenetrendet, és angolul beszélő ismerősünkkel egyetemben meglátogatni olyan helyeket, amelyeknek a létezéséről eddig nem is tudtunk. Sőt: lehet, hogy elég, ha saját városunkban maradunk…

Bellák–Jernyei–Keserü–Mikó–Szakács: A Thousand Years of Art in Hungary (Magyar művészet)

Corvina Kiadó, Budapest, 2012.

400 oldal, 12000 Ft