Szórakozni akart, gyilkosság lett belőle

126 éve született Agatha Christie, a krimik királynője. Elárulunk róla 7 dolgot, amit még biztosan nem tudtál.

1. Csak szórakozni akart

Agatha Christie ritkán adott interjút, de egy ilyen alkalommal elárulta: csak szórakozni akart, amikor leült az írógépe elé, és megírta az első krimijét, A titokzatos stylesi esetet. A siker nem jött könnyen: két évig kellett várnia, míg 1920-ban az első kiadó rábólintott a történet kiadására. Innentől viszont meredeken emelkedett Christie népszerűségi indexe. Mára a Biblia és Shakespeare művei után az ő írásai jelentek meg a világon a legnagyobb példányszámban.


2. A színházat is meghódította

Az ő nevéhez fűződik Angliában a leghosszabb ideig műsoron lévő  színdarab is. Az Egérfogóban a hó miatt a külvilágtól teljesen elzárt panzióban lepleznek le egy gyilkost. A darabot egyébként Erzsébet királyné kérésére írta, aki a születésnapjára követelt magának egy igazi Christie csemegét.


3. Utálta a leghíresebb alakját

Christie két leghíresebb regénybéli alakja, a vénlány Miss Marple, aki mindenbe beleüti az orrát, és a piperkőc belga magándetektív, Hercule Poirot. Utóbbi karaktert az évek során nagyon megutálta, mégsem mellőzhette őt könyveiből, ugyanis az olvasók odáig voltak érte.


4. Előre látta a végét

Mármint a szereplőinek. Christie már 2. világháború idején megírta Miss Marple és Hercule Poirot utolsó kalandját is, melyeket csak 3 évtizeddel később, az 1970-es években adtak ki. A könyvek bevételeit egyetlen lányára, Rosa-ra, és unokájára, Matthew-re hagyományozta.


5.  Az ő életéből is lehetne krimit írni

Például arról az időszakáról, amikor 1926-ban elvált az első férjétől és meghalt az édesanyja. Magánéleti problémái miatt idegösszeomlást kapott, és 11 napig eltűnt a világ elől. Senki nem tudta, hová ment, még keresőexpedíciót is indítottak a megtalálására. Végül egy vidéki szállóban találtak rá, ahová álnéven jelentkezett be. Sem akkor, sem később nem adott magyarázatot a viselkedésére, csak annyit mondott, hogy amnéziába esett.


6. Régésznek sem utolsó

A második férje, Max Mallowen régész volt (és nem mellesleg 11 évvel fiatalabb Agathánál). Az írónő gyakran kísérte el hitvesét az ásatásokra, így Egyiptomban és a Közel-Keleten is többször megfordult. Itteni élményei ihlették a Gyilkosság Mezopotámiában vagy a Halál a Níluson című könyvét is.


7. Romantikus alkat

Már a krimijeibe is szeretett belecsempészni némi romantikát, álnéven publikált könyveiben cseppet sem fogta vissza magát. Hat könyvet adott ki Mary Westmacott álnéven, melyek sikere jóval szerényebb volt, mint a krimijeié.