„Hát hogy szeret maga engem?” – Múzsák és szerzők

Nyáry Krisztián talán az egyetlen magánszemély – na jó, Schobert Update 1 Norbin kívül – „akire” több mint 20.000 ember feliratkozott a Facebookon. Még mondja valaki, hogy nem érdekli a kultúra az embereket!Merthogy a kreatív szakember szabadidejében elkezdett szerelmi sztorikat posztolni a Facebook-oldalára, és elkezdett működni az Isaura-effektus. Egyre többen és többen voltak kíváncsiak irodalmi nagyjaink kusza szerelmi szálaira, történeteire. Így aztán nem is csoda, hogy most könyvben is megjelentek a NYUGAT és más irodalmi lapok magánügyei és magánlevelei.

Példának okáért a szerényen visszahúzódó Kosztolányiért sem akármilyen harc folyt – mégpedig nem is fénykorában, okulásul álljon itt egy mintaszerű kioktató levél, Harmos Ilona tollából:

„Maga szerencsétlen, tájékozatlan lúd, ha én magát még egyszer meglátom az erkélyen szenvelegni, ha maga még egyszer csak egyetlen izenetet, levelet, apróhirdetést vagy csak jelt is ad vagy jelet elfogad az én szerencsétlen, haláltól és öregségtől – sajnos joggal – rettegő, gyönge jellemű uramtól, akkor én magát a nyílt utcán, a fa szeme láttára összeverem, mint egy haszontalan, rossz és ostoba dögöt, de az is lehet, hogy lelövöm, mint valami veszett kutyát. (…) Magának pedig azt az emberi tanácsot adhatom, hogy vagy azonnal ugorjon a Dunába, de jól, vagy pedig tanuljon.”

Vigyázat, a szöveg szellemi termék, sokszorosítani nem ér!

A könyv erőssége éppen az, hogy eredetileg Facebook-bejegyzésnek készült szövegekből fűződik össze. A villamoson két megálló között, otthon, az elalvás előtti percekben beleolvasva nem akadunk el a történetben, hiszen minden szemelvény 2-4 oldalt tesz ki az amúgy sem túl vastag (alig 130 oldalas) könyvből. Olyan ez, mint amikor az ember ebédszünetben odaül a gép elé, hogy megnézze, mi újság a Facebookon: egy sztori, egy jól sikerült kép és egy vers vagy prózarészlet éppen elég egy pár perces kikapcsolódásra, és akkor sincs gond, ha legközelebb csak két hét múlva van időd, hogy újra elővedd a könyvet.

De persze nemcsak Nyáry Krisztiánt és a Corvinát ihlette meg a költők, írók szerelmi élete: szórakoztató és szívszorító egyben az Örkény Színház NőNyugat című előadása, amely éppen a NUYGATosokat (Móriczot, Mikszáthot, Karinthyt, Adyt és a többieket) állítja görbe tükör elé: a nagybecsű szerzők hétköznapjai és cseppet sem hétköznapi szerelmei itt is előtérbe kerülnek, csupa színésznő előadásában, csak és kizárólag levelezésük és cikkeik segítségével.

Tehát ha te is Nyáry Krisztián rajongó vagy, itt az ideje, hogy befizesd magad a Tháliába havonta kétszer, és megnézd, mit mondanak a nők a piros padon.

-Nyáry Krisztián: Így szerettek ők – Magyar irodalmi szerelmeskönyv

Corvina Kiadó

130 oldal, 4500 Ft

-NőNyugat

Az Örkény Színház előadása a Tháliában

Tetszett a cikk? Csekkold ezeket is:

IV. Henrik – Navarra királya a Művész, Puskin és Toldi moziban!

Népi iparművészetünk elmúlt 50 éve: „Alkotók – tárgyak – folyamatok”

Jadviga és Ondris: páros interjú Ónodi Eszterrel és Pál Andrással