Nyári nyavalyák: leégés

Nem kell a tengerpartra vagy magas hegyekbe menned nyaralni ahhoz, hogy akár súlyos mértékben is leégj. Mit tegyél, ha már megtörtént a baj?Patikaszerek

Nem mindig a csilli-villi újdonságok jelentik a megoldást. A jóöreg hűsítő gélek sőt, a magyar találmányú, habot képező spray a legjobbak a gyors segítségben. Nagyobb baj esetén a gyulladáscsökkentő gyógyszer. Viszont a legsúlyosabb eseteket semmilyen gyógyszerrel nem lehet kezelni – ilyenkor a csökkent vérellátás miatt akár össze is omolhat a keringési rendszered.

Népi gyógymódok

Sokszor nem tehetsz mást, mint „isten patikáját” használod, ahogy Maria Treben, a népi gyógymódok nagyasszonya mondja. Egy-egy szteroidtartalmú gyulladáscsökkentő néha nagyobb kárt tesz, mint amennyit használ, arról nem is beszélve, hogy allergia vagy terhesség esetén, kisgyermeknél nem is ajánlott alkalmazni. Akkor mit tehetsz?

„Kabátra, ingre mindig szükség lesz. De ha nem akarja, mindenki maga tudja” – mondja Matula bácsi a Tüskevárban Tutajosnak, és lássuk be – mint mindig – most is Matula bácsinak volt igaza. A hősködő Tutajos jól bekapott egy durva leégést, és még egy napszúrás is esélyes. Matula bácsi tudta a dolgát: Náncsi féle liliomolajjal bekente az égett bőrt, és hagyta, hogy Tutajos is, mint „minden szamár”, a maga hibájából tanuljon. No, de hogyan is készül a csodaszer? Nem kíván nagy tudományt, csak egy kb. 2 dl-es, zárható üveget, amelynek az aljába fehér liliom szirmait tépkeded, a szirmokra lenolajat vagy olivaolajat öntesz, és néhány hétig kiteszed az ablakba vagy az erkélyre, ahol éri a nap. A duzzanatokat enyhíti, a bőrt hűsíti. Az így nyert olaj konyhában szerzett égésekre is kiváló… Mint ahogy az orbáncfű olaj is, amit hasonló eljárással nyerhetsz. Amennyiben az orbáncfüvet választod, mindenképpen ügyelj rá, hogy június-júliusban szedd, mert ilyenkor a legtöbb benne a hatóanyag.

Az egyszerűbb megoldások között a favorit a hideg (de nem jéghideg) vizes fürdő. Nyugtatja, hűsíti a bőrt, de ilyenkor sem fürdőhabot, sem fürdősót nem szabad használni – nagy eséllyel okoznak irritációt. Ugyancsak hasznos lehet egy hideg vizes borogatás, amelyet gyakran cserélsz a kipirosodott, esetleg kihólyagosodott bőrfelületen.

Orvosi segítség

Vannak esetek, amikor sem az otthoni csodaszerek, sem a gyógyszertári kellékek nem hoznak enyhülést. Ilyenkor nincs mese: minél gyorsabban orvoshoz kell menni. Ha a fájdalom mellett hányingered vagy influenza szerű tüneteid is vannak, fáj a fejed, esetleg zavart a viselkedésed, akkor jobb orvoshoz fordulni, mert elképzelhető, hogy hőgutát kaptál – ilyenkor szükséges lehet egy infúziós kezelés. Az extrém esetek viszont látogatást eredményeznek az égési osztályra.