A legjobb, legszebb magyar tárgyak nálunk!

Látható és tapintható könyv, csomagátadó automata, dizájnos paprikaőrlő? Néhány nyertes ötlet az idei Magyar Formatervezési Díj palettájáról. Itt biztosan megtalálod a szíved csücskét!Október 5. és december 2. között te is testközelbe kerülhetsz a tavalyi év legjobbnak vagy legérdekesebbnek kikiáltott tárgyaival, használati eszközeivel vagy ruháival. A díjazottak között idén az alkalmazások vezetnek: Magyar Formatervezési Díjat érdemelt ezúttal egy csomagátadó automata és annak vizuális arculata. A szerkezet az interneten megrendelt áruk átvételének problémáját oldja meg: nem kell munkaidőben otthon lenni ahhoz, hogy az online rendelt termékekhez hozzájussunk, mert a közterekre kihelyezett tároló ezt megoldja helyettünk. Elismerésben részesült az „Egérút” nevű, okostelefonokon futó navigációs alkalmazás vizuális megjelenése is. A sikert jól mutatja, hogy a Google Play-ről és az Android Market-ről már több mint huszonegyezren töltötték le az ingyenes applikációt. Az idei díjazottak sorában található a fővárosba hévvel utazók igényeit – azaz gyors utasáramlást és egyben kényelmes utazást – előtérbe helyező HÉV koncepció is. A „Re+Concept” pedig a Medence csoportnak egy hulladékként kezelt anyagból készült táskakollekciója; a bírálóbizottság véleménye szerint itt a jó forma, a jó terv találkozik a korszerű, világjobbító gondolattal.

Magyar Formatervezési Díjjal büszkélkedhet egy látható és tapintható mesekönyv, amely mind a látássérülteknek, mind a látóknak élményt nyújt. A Paprikum elnevezésű fűszerpaprikát őrlő mozsárnak bármelyik szakács örülne; a zenészszakma pedig a szokatlanul vékony kiképzésű, a tradíciót a 21. század modernségével ötvöző húros hangszerrel lett gazdagabb. A design legrangosabb hazai szakmai elismerését érdemelte ki egy fiktív, hiánypótló biotechnológiai díj terve, valamint a Magyar Nemzeti Galéria megújult arculata is. Anda Emília a galaxisok születéséből nyert inspirációt, és egy olyan, a magyar kultúra jegyeit árnyaltan magán viselő ruhakollekciót alkotott, amelyhez ma már több divatváros exkluzív üzletében is hozzá lehet jutni.

A Design Management Díj felhívás 2009 óta évről évre azokat a vállalkozásokat szólítja meg, akik a design eszközeivel eredményesen élnek. Idén a FRUIT OF CARE Nonprofit Kft., egy olyan mikrovállalkozás kapta meg az elismerést, ahol a design egyben terméktervezési és társadalmi szemléletformálási funkciót is betölt. Az üzleti modelljük lényege, hogy a fogyatékkal élők designerek által tervezett kézműves ajándéktárgyakat állítanak elő.

 

A 2012. év Magyar Formatervezési Díjasai és Különdíjasai:

Magyar Formatervezési Díj – Termékkategória: YEESBOX csomagátadó automata, alkotók: Püspök Balázs, Vető Péter, gyártó: YEESBOX Hungary Kft.

Magyar Formatervezési Díj – Tervkategória: U.P.G. egyedi hangszerkollekció, alkotó: Üveges Péter, gyártó: Üveges Péter, Boros Frigyes, Bolfi Kft.

Magyar Formatervezési Díj – Vizuális kommunikáció kategória: EgérÚt navigációs szoftver vizuális arculat és mobil alkalmazás felület, alkotó: Drone Kreatív Kft.: Erdélyi Dániel, Csík Gyula, megrendelő: AntaresNav Kft.

Magyar Formatervezési Díj – Vizuális kommunikáció kategória: Magyar Nemzeti Galéria – arculat, alkotó: Stalker Studio Kft.: Vargha Balázs, Nagy Dániel

Magyar Formatervezési Díj – Diák kategória: European Biotechnology Award, alkotó: Krajcsi Sarolta

Magyar Formatervezési Díj – Diák kategória: Látható és tapintható mesekönyv, alkotó: Horváth Csilla

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíja – Termék kategória: „Galaxy” top & dress, alkotó: Anda Emília

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságának különdíja – Diákkategória: Paprikum, alkotó: Toronyi Péter

A Nemzeti Innovációs Hivatal különdíja – Diák kategória: Helyi érdekű vasút a főváros számára, alkotó: Molnár Ádám

A Magyar Formatervezési Tanács különdíja – Termék kategória: Re+Concept Alkotó: Medence Csoport Bt.: Magyar Gergely, Gross András, Terebessy Tóbiás, Buckó Bence, Farkas Sándor, Garai Mixi

A 2012. év Design Management Díjasa:

FRUIT OF CARE Nonprofit Kft.

Ajánljuk még:

Swiss Positions a Ponton Galériában

SZOCDEKO a Design Héten innen és túl

Átlagosoknak tilos a bemenet!